6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Craiova dă în judecată salariații

Termo Craiova dă în judecată salariații

Sute de angajați de la Termo trebuie să dea înapoi majorările de salarii (Foto: Arhiva GdS)
Sute de angajați de la Termo trebuie să dea înapoi majorările de salarii (Foto: Arhiva GdS)

SC Termo Craiova a dat în judecată peste 700 de angajați pentru a recupera 1,8 milioane de lei, bani încasați necuvenit prin mărirea salariilor în 2012. Măsura nu a fost luată de bunăvoie de Termo, ci doar după ce Curtea de Conturi a stabilit că s-a depășit fondul de salarii. În prezent, la SC Termo Craiova SRL s-a declanșat procedura de insolvență.

Sute de angajați ai SC Termo Craiova SRL s-au trezit în ultimele zile cu citații. Aceștia sunt chemați în instanță pentru a restitui banii pe care i-au primit în anul 2012 prin modificarea coeficientului de ierarhizare, măsura fiind impusă după negocierea contractului colectiv de muncă. În timp ce societatea era cu un picior în groapă, angajații și conducerea se ocupau de creșterea veniturilor.
„Toți angajații suntem dați în judecată. Unii au primit deja citațiile, alți urmează. Ce s-a întâmplat? În urma controlului din 2013 al Curții de Conturi s-a stabilit că, în 2012, s-a făcut o mărire a indicilor de ierarhizare nelegală. Nu puteam mări salariul pentru că eram pe pierderi. După ce am făcut mediere, după ce ne-am judecat cu Curtea de Conturi și am pierdut, societatea ne-a acționat în instanță. Acum trebuie să dăm înapoi aceste măriri“, a spus Dumitra Sîrbu, angajată Termo, președinta Sindicatului Liber Termo. Acum, salariații sunt la mâna instanței. „Am fost acționați în instanță. Vom vedea ce decide instanța“, a spus Vasilica Ilin, angajată în cadrul Termo SRL.

Curtea de Conturi i-a tras de mânecă

În raportul Curții de Conturi Craiova se arată clar: „Din verificările efectuate s-a constatat că, în anul 2012, nivelul cheltuielilor de personal înregistrate de RA Termoficare Craiova (SC Termo SRL) a depășit nivelul anului precedent cu suma de 1.808.000 de lei (25.815.000 de lei în anul 2012; 24.007.000 de lei, în anul 2011), deoarece, prin contractul colectiv de muncă încheiat între entitate și angajați, au fost majorați coeficienții minimi de ierarhizare pentru mai multe categorii de salariați față de nivelul anului 2011, iar numărul de personal al regiei a crescut de la 753 de persoane, cât existau la finele anului 2011, la 765 de persoane la finele anului 2012. Plata unei remunerații lunare pentru funcția de director general a depășit în cuantum nivelul stabilit pentru indemnizația funcției de viceprimar“.
În conformitate cu prevederile art. 45, alin.(1), lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2012, cheltuielile cu salariile anului 2012 nu puteau depăși nivelul acelorași cheltuieli înregistrate în anul precedent.
Deci, reprezentanții Termo s-au decis cu greu să recupereze banii primiți fără drept. Pe ultima sută de metri, după ce Complexul Energetic a cerut insolvența furnizorului de căldură din Craiova, i-au acționat pe angajați în instanță. Drept dovadă, începând cu luna februarie sute de dosare au fost înregistrate la Tribunalul Dolj. „Da, am acționat în instanță salariații, printr-o acţiune în răspundere patrimonială, pentru recuperarea acelor majorări salariale din anul 2012. Curtea de Conturi a constatat depășirea fondului de salarii și eram obligați să luăm această măsură“, a explicat Sorin Iordache, contabilul-șef al SC Termo Craiova SRL.

Lungu ține cu dinții de Termo

În prezent, la SC Termo Craiova SRL s-a declanșat procedura de insolvență. Administratorul societății, Florin Lungu, este nevoit să părăsească funcția pe care o ocupă din noiembrie 2014, deoarece una dintre condițiile de încetare a mandatului este: „insolvabilitatea sau lichidarea societăţii“ (Cap XI Încetarea contractului, art. 33, lit. l). Oricum, contractul acestuia ar fi încetat de drept la jumătatea lunii aprilie.
Pe 25 martie 2015, Dan Magla, directorul comercial al SC Termo Craiova SRL, a fost propus de reprezentanții Primăriei Craiova ca administrator special al societății, după declanșarea procedurii de insolvență. Funcția de director comercial va fi desființată, după cum susține viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu. În schimb, Florin Lungu, fostul administrator al SC Termo, trece pe funcția de director tehnic, post pe care l-a ocupat și la venirea în societate și pe care l-a ținut vacant până la acest moment.
„Dan Magla a fost propus să fie administratorul special al SC Termo Craiova SRL. Eu am făcut această propunere, care va fi luată în discuție și în ședința de consiliu local de mâine, 26.03.2015 (astăzi-n.r.). Cred că nu vor fi alte schimbări. Postul ocupat de acesta, de director comercial, va fi desființat. Florin Lungu revine pe postul de director tehnic“, a precizat Dan Dașoveanu, viceprimarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS