8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSimulare de incident aviatic pe Aeroportul Craiova

Simulare de incident aviatic pe Aeroportul Craiova

Desfășurare de forțe impresionan­tă ieri-diminea­ță pe pista Aeroportului din Craiova. Structuri precum poliție, jandarmi, pompieri, ambulanțe, poli­ție de frontieră, SMURD, telecomunicații speciale, câini de salvare și elicopterul SMURD au participat la un exercițiu menit să antreneze participanții pentru o situație reală: un incident aviatic apărut cu ocazia aterizării unei aeronave de pasageri. Exercițiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“, iar la acesta au participat și reprezentanți ai Prefecturii Dolj, Consiliului Județean Dolj, Aeroportului Craiova și, nu în ultimul rând, ai Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Anul viitor, un exercițiu pe teren accidentat

Cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea Olteniei a avut un scenariu complex. „O aeronavă se deplasa de la București la Craiova, iar la sosire, trenul de aterizare nu a mai putut fi desfăcut. S-a creat o situație de intervenție prin crearea unui covor de spumă, pentru a nu fi probleme în urma unui eventual incendiu la aterizarea forțată. Au fost victime și răniți, iar medicii au făcut triajul și au repartizat pasagerii către spitalele din județ. Din 148 de pasageri, 40 au suferit răni mai ușoare sau mai grave și am avut cinci victime. Un astfel de exercițiu ne ajută foarte mult; știți că avem acel exemplu recent cu accidentul din Franța.
Anul viitor, vom realiza un exercițiu în afara poligonului, pe o suprafață de teren accidentat, pentru a vedea cum putem să intervenim cu forțele și mijloacele pe care le avem la dispoziție“, a precizat col. Constantin Florea, inspector-șef al ISU „Oltenia“.
Reprezentantul ROMATSA prezent la acest exercițiu, pseudopilot control de trafic aerian de simulator al Centrului de Dirijare a Zborului din Arad, Ovidiu Ioja, a spus că i-a plăcut ceea ce a văzut la Craiova, dar că mai este nevoie de mici corecții.
„Băieții s-au descurcat super și de-abia aștept să le strâng mâna și să le zic asta. Mai trebuie făcute câteva mici corecții, dar și câteva reglementări mai trebuie puse în vedere pentru a îmbunătăți această muncă. Nu de alta, dar într-o catastrofă aeriană vă dați seama ce nebunie este. Este un iad pe pământ într-o aeronavă care se prăbușește și care ia foc“, a spus Ioja.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS