Mâncăruri alese gătite din păstrăv (Foto: Eugen Măruţă)

Festivalul Păstrăvului de la Tismana a renunit ieri, în centrul oraşului, mii de localnici şi turişti. Păstrăv afumat, păstrăv la cuptor sau păstrăv auriu umplut cu orez și legume sunt doar câteva dintre bunătățile degustate la Festivalul Păstrăvului de la Tismana. Localnicii au primit, din partea primarului Marian Slivilescu și a 11 consilieri locali, câte o porție de pește cu mămăligă, dar și un pahar de vin de Tismana. În total au fost pregătite 2.000 de porţii de peşte cu mămăliguţă. „Avem aici păstrăv auriu, pe care multe dintre gospodine îl prepară umplut cu legume sau cu orez. Este mai mare decât păstrăvul obişnuit, este plăcut la gust și foarte sănătos. Mai preparăm pește fript, dat prin făină de mălai, pește afumat. Păstrăvul afumat este unul dintre felurile de mâncare preferate de turiști. Mereu ne spun cât de bun este“, a spus o localnică prezentă la târg.

Pește pentru localnici

Festivalul Păstrăvului, aflat la cea de-a treia ediție în acest an, s-a suprapus cu Târgul de Primăvară – Bâlciul de Blagoveștenie. „Pe 25 martie este Bâlciul de Blagoveștenie, este hramul bisericii din fostul sat Tismana, și de aceea am pus și Festivalul Păstrăvului în aceeași zi. Avem multe păstrăvării și dorința locuitorilor de a mări numărul crescătoriilor este destul de mare. Încercăm să atragem atenția asupra zonei noastre, asupra păstrăvăriilor din zonă. Anual, la acest târg participă cam 2.000 de oameni, veniți din mai multe zone ale județului. Fiecare a contribuit așa cum a putut, dar și anul trecut tot 11 consilieri au donat banii necesari. Am făcut apel la întreg consiliul local. Anul acesta au venit și mai mulți producători de material săditor, pomi și alte semințe. Păstrăvăriile ne-au transmis fotografii, căci vânzarea peștelui este interzisă de către DSV aici, la târg. Ei au nevoie de anumite condiții ca să poată vinde. A venit doar reprezentantul unei păstrăvării cu ceva produse, pe care le-a expus aici“, a spus primarul din Tismana, Marian Slivilescu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.