10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de mii de gorjeni sunt neasiguraţi

Zeci de mii de gorjeni sunt neasiguraţi

Gorjenii neasiguraţi pot deveni coasiguraţi pentru a beneficia de servicii medicale (Foto: Eugen Măruţă)
Gorjenii neasiguraţi pot deveni coasiguraţi pentru a beneficia de servicii medicale (Foto: Eugen Măruţă)

Peste 15.000 de cetăţeni din judeţul Gorj nu beneficiază de asigurare medicală. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj a precizat că nu toţi locuitorii judeţului Gorj trecuţi de 18 sunt asiguraţi şi pot beneficia în prezent de toată gama de servicii medicale. În momentul introducerii efective a cardului naţional de sănătate, cetăţenii neasiguraţi vor avea acces doar la serviciile medicale de urgenţă, care se decontează pentru toată lumea, ca şi în prezent. Daniel Bondoc, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, a declarat că numărul persoanelor neasigurate reprezintă un procent de aproximativ 10% din total, însă acesta este variabil, de la o lună la alta, în conformitate de mobilitatea de pe piaţa muncii. Există posibilitatea ca neasiguraţii să se poată asigura, fie plătindu-şi singuri contribuţia CAS, fie beneficiind de pe urma calităţii de coasigurat.

Peste 20.000 de coasiguraţi

Zecile de mii de locuitori ai judeţului care nu au un loc de muncă au ales să devină coasiguraţi. Calitatea respectivă este dobândită, la cerere, de persoanele care nu obţin vreun venit şi care au în familie o persoană care lucrează. Daniel Bondoc a declarat că în judeţul Gorj sunt peste 20.000 de persoane coasigurate (nu obţin vreun venit) şi beneficiază de pe urma asigurărilor plătite de un salariat membru al familiei: „Avem în evidenţe peste 20.000 de coasiguraţi care beneficiază fără probleme de pe urma asigurării membrului de familie care lucrează. Coasiguratul are aceleaşi drepturi ca orice asigurat. Problema este că documentele trebuie refăcute la trei luni, adică de patru ori pe an. Urmează să se ia o decizie la nivel naţional, pentru ca beneficiarul să se prezinte doar de două ori pe an cu adeverinţa, de la administraţia fiscală de care aparţine, că nu beneficiază de venituri“, a declarat Daniel Bondoc, şeful Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Doar 85% din farmacii au cititoare de card

În ceea ce priveşte cardul naţional de sănătate, unităţile medicale s-au dotat în procent de 100% cu cititoare de card, iar farmaciile în procent de 85%. De asemenea, nu există în evidenţele Casei de Asigurări de Sănătate ca vreunul dintre cei peste 200 de medici de familie din Gorj să nu-şi fi dotat cabinetul cu un cititor de card. „Sperăm ca şi farmaciile să îşi procure până la 1 mai cititoarele de card pentru a putea elibera reţete conform legii. Totul se va derula prin cardul naţional de sănătate. Se va cunoaşte exact ce medicamente vor fi decontate şi pentru cine şi ce tipuri de servicii medicale. Au fost tipărite pentru judeţul Gorj 245.000 de carduri naţionale de sănătate. Au rămas peste 10.000 de distribuit: unele sunt la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, iar altele le-am transmis medicilor de familie. 63.000 de carduri au fost deja activate de titulari, respectiv un procent de 25%. Sperăm ca până la 1 mai să ajungem la un procent de activare de 60 – 70%, ceea ce va fi foarte bine. Şi după 1 mai, cardul va putea fi activat într-o perioadă de până la un an. După 1 mai însă, accesul la servicii medicale se va face numai în baza cardului naţional de sănătate“, a mai declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS