8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermen-limită pentru semnarea contractului colectiv de muncă la CEO

Termen-limită pentru semnarea contractului colectiv de muncă la CEO

Complexul Energetic Oltenia
Complexul Energetic Oltenia

Sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) au ajuns la o înţelegere, iar protestele au fost suspendate până la semnarea noului contract colectiv de muncă. Atât minerii de la Tehomir care erau blocaţi în subteran, cât şi sindicaliştii aflaţi în greva foamei în faţa sediului CEO au renunţat la proteste. Negocierile purtate la sediul Ministerului Energiei de sindicate şi administraţie şi mediate de conducerea instituţiei au condus la semnarea unui protocol. Documentul a fost semnat de administraţia Complexului Energetic Oltenia, în frunte cu managerul Laurenţiu Ciurel, precum şi de federaţiile sindicale reprezentative de la nivelulul companiei. Este vorba de federațiile „Petrom“, „Energetica” şi „Univers”. Singurul care a refuzat să îşi pună semnătura pe protocol este Constantin Mitrescu, negociator din partea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).

Toţi angajaţii beneficiază de prime

Ministrul energiei, Andrei Gerea, a reuşit să îi convingă pe liderii celor trei federaţii să renunţe la proteste şi să revină la masa negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă. Terenul pentru finalizarea acestora este 30 martie. Până la acea dată, sindicatele s-au obligat să nu mai protesteze. De asemenea, s-a convenit ca administraţia să achite tuturor angajaţilor primele şi drepturile restante. Este vorba de prima de 8 Martie (o sută de lei), care nu a fost încasată decât de angajatele de la sindicatele care au semnat un acord cu şefii CEO. Vor mai fi plătite adaosurile la chenzine, prima de Paşte, iar cotizaţiile pentru sindicate vor fi reţinute pe statul de plată. De asemenea, vor fi acordate maximum cinci zile lunar pentru activitatea sindicală a liderilor. Sindicatele s-au obligat să renunţe la toate plângerile depuse în instanţă împotriva administraţiei, iar conducerea CEO nu va dispune niciun fel sancţiuni împotriva celor care au protestat. În ceea ce priveşte plăţile compensatorii pentru viitorii disponibilizaţi, minerii din subteran vor primi patru salarii compensatorii medii brute pe unitate.

Vor primi cota de cărbune

Totodată, s-a convenit să nu se mai acorde alimentaţia de protecţie. Salariaţii vor beneficia lunar de un adaos de 250 de lei la salariu. În plus, disponibilizaţii care mai au un an până la pensie vor primi două salarii compensatorii, cei care mai au doi ani vor încasa trei salarii compensatorii, iar pentru restul vor fi acordate şase lefuri compensatorii medii brute pe unitate. Cea mai importantă prevedere a protocolului propune acordarea cotei de cărbune pentru fiecare salariat, în urma rectificării de buget din 2015. De amintit că administraţia CEO va disponibiliza în acest an 2.133 de salariaţi. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că negocierile de la Ministerul Energiei care s-a desfăşurat până în nopatea de joi spre vineri au durat peste nouă ore. Gerea a precizat că va participa la semnarea contractului colectiv de muncă şi că managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, nu va fi înlocuit din funcţie, deşi situaţia economică a companiei nu este tocmai bună. Ministrul Energiei a precizat că liderii FNME urmează să se consulte cu membri organizaţiilor sindicale, înainte de a decide semnarea protocolului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS