16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBaroana Emma Nicholson: „Nimic nu este mai important într-o societate liberă decât justiţia“

Baroana Emma Nicholson: „Nimic nu este mai important într-o societate liberă decât justiţia“

DSC_0195

Ministrul educaţiei – Sorin Mihai Cîmpeanu, secretarul de stat pentru învăţământ superior – Gigel Paraschiv, reprezentanţi ai Hexagonului Facultăţilor de Drept, Emma Nicholson – baroană de Winterbourne și membru al Camerei Lorzilor din Parlamentul Britanic sunt doar câţiva dintre invitaţii de seamă ce au fost prezenţi vineri la Craiova, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, la aniversarea celor 25 de ani de învăţământ juridic superior. Prezenţi la ceremonia aniversară au fost şi profesorul universitar Ion Dogaru, fondatorul Facultății de Drept din Craiova, şi profesorul universitar doctor Nicolae Popa, fost președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție. „Este o onoare pentru Universitatea din Craiova să primească în rândul Doctorilor Honoris Causa – pe Emma Nicholson, o ilustră personalitate a vieţii academice, politice şi sociale europene. Este o triplă bucurie pentru noi că ne întâlnim astăzi (vineri – n.r.) aici din trei motive esenţiale: cooperarea, educaţia şi ştiinţa. Astăzi, România este membră a clubului european, a Uniunii Europene, şi sărbătoritei noastre de astăzi, baroneasa Emma Nicholson. România îi datorează mult. Baroneasa Emma Nicholson a fost exigentă, nu ne-a trecut cu vederea defectele, greşelile, ci ne-a ajutat să le îndreptăm. Eu cred că acest sprijin consistent a fost mai important decât intrarea formală în Uniunea Europeană. Astăzi, suntem membri ai unui club elitist, un club în care oamenii sunt mai importanţi decât structurile, în care studenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale nu mai sunt pregătiţi pentru represiune, ci pentru protecţia libertăţii. Domnia Sa militează pentru drepturile copiilor, inclusiv în Dolj, unde sprijină proiecte destinate copiilor cu deficienţe de auz. Baroana Nicholson a desfășurat și o importantă activitate academică, fiind autor, coautor sau editor al mai multor lucrări în domenii precum științele politice sau politica externă. În această instituţie de învăţământ încercăm să facem educaţie de bună calitate“, sunt doar câteva din cuvintele adresate de prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.
Emma Nicholson a ţinut să mulţumească pentru titlul acordat, mărturisind că se simte onorată de titlul pe care Universitatea din Craiova a decis să i-l acorde, după ce în 2002 baroneasa a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Craiova. „A fost o muncă grea, însă a meritat. Parlamentul European nu se aştepta ca România şi Bulgaria să devină state membre atât de curând. Prin urmare, munca mea a fost să explic României ce avea de făcut, ce trebuie să schimbe. Apoi, a trebuit să conving Parlamentul European să permită aderarea României pentru că, indiferent ce spun Consiliul Europei şi Comisia Europeană, dacă Parlamentul spune nu, ţara respectivă nu este acceptată. A trebuit să muncesc mult din 1999 până în 2004 ca să conving Parlamentul European să ridice bariera şi să permită aderarea României. Între anii 2004 şi 2007, Parlamentul a trebuit să menţină această poziţie. Acum, eu sunt membră a Camerei Lorzilor şi a Adunării Generale a Consiliului Europei şi lucrăm printr-o organizaţie mică, Asociaţia Children’s High Level Group, pe care am înfiinţat-o în decembrie 2006. Vreau să menţionez că studiul dreptului este de o importanţă critică. Nimic nu este mai important într-o societate liberă decât justiţia. Vreau ca din acest moment să se dezvolte o cooperare între Universitatea din Craiova şi universităţile de prestigiu din Marea Britanie. Aveţi deja cadre didactice de excepţie, aflate chiar la conducerea Facultăţii de Drept, care şi-au continuat studiile postuniversitare la universităţi de prestigiu din lume, despre care am aflat lucruri extraordinare. Este vorba, de exemplu, de prof. univ. dr. Sevastian Cercel, actualul decan al Facultății de Drept, care a urmat masterul în Drept Internaţional pe Drepturile omului la Oxford“, a spus Emma Nicholson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS