Procurorii DNA au stabilit că avocatul Mitrache i-a cerut 20.000 de euro lui Vasile Anghel pentru a-l scăpa de un dosar penal (FOTO: ziaruldevalcea.ro-Bogdan Mitrache/FOTO: jurnaldeziarist.blogspot.com-Vasile Anghel)
Procurorii DNA au stabilit că avocatul Mitrache i-a cerut 20.000 de euro lui Vasile Anghel pentru a-l scăpa de un dosar penal (FOTO: ziaruldevalcea.ro-Bogdan Mitrache/FOTO: jurnaldeziarist.blogspot.com-Vasile Anghel)
Procurorii DNA au stabilit că avocatul Mitrache i-a cerut 20.000 de euro lui Vasile Anghel pentru a-l scăpa de un dosar penal (FOTO: ziaruldevalcea.ro-Bogdan Mitrache/FOTO: jurnaldeziarist.blogspot.com-Vasile Anghel)

Judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au hotărât, săptămâna aceasta, să-l condamne la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pe avocatul Bogdan Mitrache. Acesta a fost acuzat că i-a cerut 20.000 de euro lui Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, pentru a-l scăpa de un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Craiova.

Povestea șpăgii cerute de avocatul Bogdan Mitrache (fiul avocatului Vasile Mitrache şi fratele judecătorului Andrei Mitrache de la Curtea de Apel Craiova) a început în luna octombrie 2013, când acesta i-a cerut lui Vasile Anghel suma de 10.000 de euro pentru a obține o hotărâre favorabilă într-un dosar în care acesta din urmă și fiul său erau judecați pentru înșelăciune.
Procurorii anticorupție au stabilit că discuțiile dintre cei doi nu s-au materializat, pentru că Vasile Anghel nu avea în acel moment cei 10.000 de euro. Trebuie spus că Vasile Anghel, Ionuţ Anghel, fiul lui Anghel, Eugenia Stoican, concubina acestuia din urmă, dar și Mihai Goman și Viorica Mihai au fost trimiși în judecată în februarie 2013. Toți au fost acuzaţi că, în perioada 2008-2012, au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti, documentele falsificate atestând furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut zeci de hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective. După discuțiile dintre avocatul Mitrache și Vasile Anghel, pe 24 octombrie 2013, Judecătoria Craiova i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe inculpați. Vasile Anghel a primit o pedeapsă de cinci ani de puşcărie, ca şi Eugenia Stoican. Goman şi Viorica Mihai au fost condamnaţi la câte patru ani şi trei luni de închisoare, iar Ionuţ Anghel, la cinci ani şi jumătate.

Șpaga crește după condamnare

Potrivit procurorilor DNA, de la sfârșitul lunii mai și până la începutul lunii iunie 2014, „martorul denunțător și inculpatul Mitrache Bogdan s-au întâlnit întâmplător în apropierea Tribunalului Olt, acesta din urmă reproșându-i că nu i-a remis suma de 10.000 de euro, pretinsă în condițiile susmenționate, invocând faptul că «treaba era aranjat㻓.
Deoarece cei cinci inculpați fuseseră deja condamnați de Judecătoria Craiova, avocatul Mitrache a dublat suma cerută. „În continuare, inculpatul i-a sugerat că poate relua discuțiile și că, în schimbul sumei de 20.000 de euro, poate determina, prin intermediul fratelui său, pe judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea apelului, să dispună o hotărâre favorabilă pentru sine, fiul său și concubina acestuia“, au mai reținut procurorii DNA. Anchetatorii au mai arătat că avocatul s-a înțeles cu Vasile Anghel ca suma de 20.000 de euro să-i fie achitată în două tranșe – 10.000 de euro în cel mai scurt timp, iar restul de 10.000 de euro să-i primească după rămânerea definitivă a hotărârii Curții de Apel Craiova. Anghel a hotărât însă să-l denunțe pe avocat, care a fost prins în flagrant după ce primise banii marcați. „Pe 22.06.2014, inculpatul Mitrache Bogdan a primit de la martorul denunțător suma de 1.000 de euro din totalul sumei pretinse, cei doi convenind ca diferența să-i fie remisă în perioada următoare, în mai multe tranșe: suma de 9.000 de euro în zilele următoare, iar diferența de 10.000 de euro, după pronunțarea hotărârii judecătorești. Pe 26 iunie 2014, avocatul Mitrache Bogdan a primit de la denunțător suma de 9.000 de euro, în scopul mai sus menționat, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante“, au mai comunicat procurorii anticorupție.
O lună mai târziu, Vasile Anghel și ceilalți patru inculpați au fost condamnați definitiv la Curtea de Apel Craiova.
În iulie anul trecut, avocatul Mitrache a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, iar săptămâna aceasta a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Hotărârea Curții de Apel Pitești nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.