8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj100 de jandarmi au donat sânge

100 de jandarmi au donat sânge

Jandarmii craioveni donează periodic sânge (FOTO: Lucian Anghel)
Jandarmii craioveni donează periodic sânge (FOTO: Lucian Anghel)

Peste 100 de jandarmi au mers ieri la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova să doneze sânge. Inițiativa acestora este binevenită, având în vedere că spitalele se confruntă cu o criză a donatorilor.

Într-o perioadă în care tot mai puțini oameni merg să doneze sânge pentru bolnavi, peste 100 de jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti“ Craiova şi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul“ Dolj au ales să fie alături de cei a căror viață depinde de câteva picături de sânge. Nu este prima dată când aceștia au o astfel de inițiativă. Însă, acţiunea de donare de sânge organizată ieri este prima activitate cuprinsă în programul dedicat sărbătoririi a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.
Medicii Centrului de Transfuzie Sanguină au salutat inițiativa jandarmilor, iar punctul de colectare a fost amenajat în cazarmă. Cei mai mulți dintre cei care au ales să salveze o viață au mai donat și cu alte ocazii sânge și spun că ar face asta ori de câte ori ar fi nevoie.
„Am donat pentru a veni în ajutorul compatrioților noștri pentru că la nivel național este un deficit major de sânge în centrele de transfuzie. Încercăm și noi să ajutăm. Nu este pentru prima dată când donez sânge. Au mai fost campanii. Este o campanie care se desfășoară în mod regulat în jandarmeria română. Și eu am avut nevoie la un moment dat de donatori și colegii m-au sprijinit. Acum vin și eu în sprijinul persoanelor care au nevoie“, spus plutonierul adjutant Marius Ivan.
În urmă cu o lună, jandarmii au mai dat o mână de ajutor celor aflați pe patul de spital. „Aceste activități au scopul de a sensibiliza comunitatea pentru că la nivel național cantitățile de sânge sunt foarte mici și trebuie să venim în sprijinul cetățenilor“, a declarat căpitan Ionuț Țapu, ofițer de relații publice la Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj.
Florin Vlăduțoiu este unul dintre jandarmii care a mai donat sânge și îi încurajează pe toți cei care pot să facă acest act umanitar. „Reîmprospătează sângele și crește imunitatea organismului. Nu este prima dată când donez. Am donat de multe ori și chiar încerc să atrag cât mai multă lume să facă acest lucru. Nu am fost în situația în care eu să am nevoie de donatori, dar am avut colegi ale căror rude au avut nevoie de așa ceva și i-am ajutat cu inima deschisă“, a spus bărbatul.
Medicii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova spun că inițiativa jandarmilor este o șansă pentru sutele de pacienți care au nevoie de sânge. Dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, spune că, măcar pentru două zile, nu o să mai aibă teama că nu are sânge în centru.
„Nu este prima inițiativă. Dumnealor sunt deja «bătrâni» în această meserie. Donează de ceva ani. Sunt ajutorul nostru cel mai de preț, alături de cei de la armată și de donatorii care vin la centru. Toate unitățile cu specific militar ne ajută, la fel și cei din cultele religioase. Inițiativa aceasta înseamnă măcar două zile de livrări de sânge. La centru vin zilnic 60 -70 de donatori. Sunt și zile în care vin 50, adresabilitatea este mare, problema este că nu întotdeauna cei care se prezintă îndeplinesc și condițile de donare. În cazul jandarmilor, nu se pune însă această problemă“, a precizat dr. Sevastiana Bran.
Donatorii de sânge pot salva zilnic viețile bolnavilor. La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină sunt așteptați toți cei care pot dona. Spitalele doljene au nevoie permanentă de sânge, iar numărul donatorilor din România nu depăşeşte doi la sută din populaţie, un număr mult prea mic în comparație cu media europeană care este de zece la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS