10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCaz triplu de abandon canin: Cum s-a plimbat Lupache de la Ciupercă la Breasta și înapoi

Caz triplu de abandon canin: Cum s-a plimbat Lupache de la Ciupercă la Breasta și înapoi

Cristian Anton spune că nu și-a abandonat câinele de trei ori. Acesta susține că Lupache ar fi fost luat de hingheri chiar din scara blocului, nu de trei, ci de două ori. Evidenţele din registrele Salubrităţii îl contrazic însă. (Foto: GdS)
Cristian Anton spune că nu și-a abandonat câinele de trei ori. Acesta susține că Lupache ar fi fost luat de hingheri chiar din scara blocului, nu de trei, ci de două ori. Evidenţele din registrele Salubrităţii îl contrazic însă. (Foto: GdS)

Caz uluitor în Craiova care are în centrul atenţiei un câine adoptat de la adăpostul de la Breasta. Craioveanul care l-a luat acasă l-ar fi abandonat de trei ori, iar de două ori a fost amendat de Poliția Locală cu suma de 2.000 de lei. Bărbatul spune că patrupedul i-a fost luat de pe casa scării, unde îl lăsase câteva minute. Reprezentanții Salubrității au povestit pentru GdS că acesta nu este singurul caz de abandon, însă este cel mai grav.

Povestea lui Lupache a început pe 1 octombrie 2013, atunci când a fost adoptat de la adăpostul canin de la Breasta de către Cristian Anton. Bărbatul a urmat formalitățile, completând o declarație-angajament prin care și-a asumat că va avea grijă de câine și că îl va adăposti în apartamentul în care locuiește, în zona pieței de la Ciupercă.

Câinele adoptat de Cristian Anton a făcut, până acum, cale întoarsă de trei ori la adăpostul canin. Conducerea Salubrității a explicat că el a fost găsit de hingheri de trei ori în aceeași zonă a pieței de la Ciupercă și că acesta este doar unul dintre cazurile de abandon din ultima perioadă. (Foto: GdS)
Câinele adoptat de Cristian Anton a făcut, până acum, cale întoarsă de trei ori la adăpostul canin. Conducerea Salubrității a explicat că el a fost găsit de hingheri de trei ori în aceeași zonă a pieței de la Ciupercă și că acesta este doar unul dintre cazurile de abandon din ultima perioadă. (Foto: GdS)

Lupache, adus înapoi la adăpost de trei ori

După nici o lună, hingherii au ridicat câinele de pe domeniul public, despre care reprezentanții Salubrității spun că era liber în zona Ciupercă, iar Cristian Anton s-a prezentat din nou la adăpost, de data aceasta pentru a-l revendica. Acest lucru s-a petrecut pe 22 octombrie 2013. După câteva luni, pe 28 iulie 2014, conform datelor oferite de Poliția Locală Craiova, același câine a fost găsit din nou de hingheri în zona de la Ciupercă, iar Cristian Anton s-a prezentat din nou la adăpost pentru a-l revendica, pe 7 august 2014. Salubritatea a sesizat Poliția Locală, care l-a amendat pe bărbat pe 1 august 2014 cu suma de 2.000 de lei pentru abandonarea câinelui. Totul părea perfect pentru Lupache până acum câteva săptămâni, când a fost găsit din nou liber, conform Salubrității, pe domeniul public, tot în zona de la Ciupercă, iar Cristian Anton a fost din nou amendat, conform Poliției Locale, tot cu suma de 2.000 de lei, pe 11 martie 2015.

„Hingherii au învățat codul de la interfon și l-au luat din scara blocului“

Lupache a fost fotografiat umblând liber pe stradă, însă fostul său stăpân susține că a fost luat în lesă din scara blocului și eliberat de hingheri în zona Pieței de la Ciupercă, apoi fotografiat. (Foto: SC Salubritate Craiova SRL)
Lupache a fost fotografiat umblând liber pe stradă, însă fostul său stăpân susține că a fost luat în lesă din scara blocului și eliberat de hingheri în zona Pieței de la Ciupercă, apoi fotografiat. (Foto: SC Salubritate Craiova SRL)

Pentru prima amendă, bărbatul a formulat o plângere contravențională la Judecătoria Craiova, fiindcă acesta susține că nu și-a abandonat câinele, ci că i-ar fi fost ridicat din scara blocului de către hingheri. În plus, bărbatul spune că nu i-a fost luat câinele de trei ori – și, implicit, nu a completat trei declarații-angajament de adopție/revendicare, așa cum arată hârtiiile -, ci de două ori. „L-au furat din scara blocului. Pun un băiat cu un mobil care stă în fața blocului și sună la hingheri. Să vă spun cum a fost: am urcat să iau ceva de sus, l-am lăsat pe Lupache în scara blocului și când m-am întors, nu mai era. A fost vorba de o jumătate de minut și așa s-a întâmplat de ambele ori. Dacă mă reclamau vecinii, cât îi lua hingherului să vină? Mult mai mult“, explică bărbatul întâmplarea ciudată.
Acesta a continuat să-și povestească varianta proprie, susținând că hingherii au învățat codul de la interfon și astfel au reușit să intre în scara blocului și să-i ia câinele. „Soția i-a văzut cum au venit în scară să ia câinele. Mașina nici măcar nu a oprit, l-au luat din mers. Ce caută hingherii la mine în scara blocului? Au învățat codul de la interfon și au intrat. Și ce caută mașina de hingheri în fața Polivalentei, să stea la pândă? Înțeleg să stea acolo pompierii sau ambulanța“, spune bărbatul, care se consideră persecutat de Serviciul de Ecarisaj al SC Salubritate Craiova SRL. „Ei stau și supraveghează patru-cinci zile să vadă care e programul meu. Și să vă mai spun ceva, poliția mi-a dat mie amendă în baza unui proces-verbal făcut de Salubritate. Polițistul nu știe unde e câinele, el vede doar procesul-verbal“, a spus bărbatul. Câinele a fost, însă, fotografiat liber într-o parcare din zona Ciupercă, dar bărbatul susține că totul a fost regizat pentru a-i face rău. „Îl cară până acolo, îi dau drumul și îi fac poză. Mi s-a mai întâmplat când eram cu el la plimbare. Alergau ca să ia câinele din lesă și trebuia să țip la ei ca să mă lase. Acest câine a fost vânat. E câine-lup și e folosit pentru persoanele cu handicap în partea cealaltă (în alte țări – n.r.). Îi ajută să meargă, să traverseze strada. Ei au căutat câinele. Știau că mă judec cu ei și au venit să se răzbune“, a mai precizat bărbatul.

Conducerea Salubrității: „Craiovenii pot să aducă înapoi oricând câinii adoptați“

Conducerea SC Salubritate Craiova SRL a declarat pentru GdS că acesta nu este singurul caz cu care se confruntă. „Chiar săptămâna trecută am mai avut două situații de abandon și ambii proprietari au susținut că animalele au scăpat din curte. Avem, în medie, aproximativ 50 de adopții lunar și, de fiecare dată, ca să prevenim cazurile de abandon, le spunem craiovenilor care vin să ia un câine de la adăpostul nostru că îl pot aduce înapoi oricând“, a explicat administratorul Salubrității, Eliza Peța. Aceasta a mai precizat că, din cauza intensificării cazurilor de abandon, Salubritatea va solicita ajutorul Poliției Locale pentru a vedea dacă adoptatorii se țin de cuvânt. „În perioada următoare, vom cere sprijinul Poliției Locale pentru verificarea tuturor adopțiilor derulate de la începutul anului la adăpost, având în vedere că, prin declarația-angajament completată și semnată în momentul adopției, proprietarul se obligă să nu abandoneze câinele și, în cazul în care nu îl mai dorește, să îl returneze serviciului nostru specializat. De asemenea, adoptatorul are obligația de a anunța telefonic serviciul de orice schimbare de locație care are loc pe o perioadă mai mare de 15 zile“, a explicat Eliza Peța.
Lupache stă, momentan, la adăpost, și așteaptă să fie adoptat din nou. Cineva s-a prezentat deja să îl ia și nu este o persoană necunoscută. Cristian Anton și-a găsit o cunoștință care să îl ia în grijă. „Acum, eu nu o să mai iau câinele. O să îl ia o doamnă, prietenă cu părinții mei, o femeie religioasă, scriitoare, care stă pe Nanterre. O să merg să îl vizitez pentru că m-am atașat de el. Să vedem dacă îl mai iau și de acolo“, a încheiat bărbatul.

Ce spune regulamentul local?

Conform Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Craiova HCL 108/2014, „abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat/adoptat la adresa specificată în formular constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 – 2.500 de lei pentru persoane fizice și juridice“.

Următorul termen în instanță, pe 28 aprilie

Judecătoria Craiova a dat următorul termen pentru judecarea cauzei lui Cristian Anton împotriva Poliției Locale a Municipiului Craiova pe 28 aprilie 2015. Inițial, acesta fusese stabilit pentru 17 martie, însă instanța a amânat cauza pentru „audierea martorului asistent“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS