Scandalul „Thomas Motanul“ – profesoara contraatacăcolegiu carol I

Continuă scandalul declanșat de Carmen Miulescu, profesoara de limba engleză de la Colegiul Național (CN) „Carol I“ din Craiova, acuzată de un grup de părinți că abuzează emoțional elevii. Aceasta ar fi vorbit la clasă despre „plăcerile carnale“ și „bărbatul reîncarnat în motan“ care o privește când se dezbracă. Scandalul a ajuns în atenția Inspectoratului Școlar Jude­țean (ISJ) Dolj, care a recomandat școlii să declanșeze o anchetă, conform art. 280 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Între timp, GdS a aflat că „English for you” și „Poetry festival“, cărțile publicate și folosite la clasă de profesoara Miulescu, nu au avizul Ministerului Educației și nici al ISJ Dolj. Carmen Miulescu a lăsat la redacția GdS o „scrisoare deschisă“, ca replică la cele scrise până acum în presă.

„Motanul Thomas este mort de șase luni“

Până acum, prof. Carmen Miulescu a refuzat să discute cu presa. Ieri, aceasta s-a prezentat la sediul GdS, unde a lăsat o „scrisoare deschisă“, ca drept la replică pentru articolul publicat săptămâna trecută. „Informez cititorii că motanul Thomas este mort de șase luni și că a fost făcut vedetă post-mortem din ordinul directoarei Thorwachter Alexandrina (CN «Carol I»), în numele sloganului electoral la care a fost școlită: «Oferă poporului pâine și circ!»“, se scrie, printre altele, în documentul depus la redacția GdS. Prof. Miulescu susține că scandalul a pornit de la examenul Cambridge pentru limba engleză organizat în școală. „Această campanie de denigrare a mea a pornit de la faptul că prof. Cristina Coșoveanu, șefa catedrei de limba engleză de la CN «Carol I», a propus elevilor de la clasele V-XII susținerea unei simulări a examenului Cambridge, solicitând cu această ocazie suma de 50 lei/elev drept «taxă de înscriere», sumă pe care am refuzat s-o colectez de la elevii mei, deoarece simularea nu ar fi avut loc în condiții legale, subiectele nefiind secretizate, în plic sigilat, evaluarea nefăcându-se pe criterii unice, obiective. Examenul Cambridge este un atestat de limba engleză validat de Universitatea Cambridge din Marea Britanie, în colaborare cu Consiliul Britanic din București, iar simularea unui astfel de examen nu poate avea loc cu aprobarea unui director de școală, nici cu taxă, nici gratuit. Simularea examenului Cambridge s-a ținut cu două zile înaintea simulării examenului de bac – proba de limba română, aprobat de MECS, pentru a da părinților impresia că se desfășoară în cadru legal. Evaluarea elevilor a fost anunțată că se va face după 20 martie 2015, când nota va fi comunicată individual și nu printr-un tabel nominal afișat oficial, scopul fiind ștergerea urmelor, ascunderea numărului total de elevi participanți, cu posibilitatea deducerii sumei ce urma să fie însușită“, susține Carmen Miulescu. „Atâta timp cât avem permisiunea British Council să pregătim și să înregistrăm copii pentru susținerea examenelor Cambridge, consider că avem dreptul ca în pregătire să includem și această simulare. Simularea nu a fost neapărat dorința noastră, cât dorința copiilor. Ea s-a făcut în condiții stricte, de examen, și a fost gratuită. Nu au dat copiii nici un bănuț. Toate cheltuielile le-au suportat membrii catedrei de limba engleză“, a replicat prof. Cristina Coșoveanu. „A fost informat și ISJ Dolj, și chiar doamna inspector a mulțumit profesorilor mei pentru că în timpul liber au ales să susțină această simulare Cambridge pentru elevi“, a completat directorul CN „Carol I“, Alexandrina Thorwachter.

„Hai să ne sinucidem, le spun prietenilor mei“

Alt aspect controversat al acestui scandal se referă la auxiliarele didactice folosite la clasă de profesoara Carmen Miulescu. Părinții elevilor au reclamat că aceasta le-ar fi cerut elevilor să cumpere cărțile sale „Poetry festival“ (20 de lei) și „English for you“ (15 lei), spunând că vor lucra după ele, deoarece „sunt aprobate de minister“. „English for you“ a fost publicată la Editura Sitech – Craiova (2012) și conține o selecție de texte în română și engleză. Pe copertă se precizează că „prima ediție a acestei cărți a apărut în 1993 și a primit avizul cu nr. 33423 din partea Ministerului Educației pentru utilizarea ca material auxiliar în procesul de învățământ“, iar „această ediție este revăzută și completată“. Părinții s-au arătat deranjați de anumite texte, cum ar fi cel din lucrarea „Open marriage“ („Căsătoria deschisă“) de Nena și George O’Neill, care în traducere sună în felul următor: „O femeie trebuie să fie seducătoare și fermecătoare, iar atunci când este nevoie să fie capabilă de un comportament agresiv. Trebuie să fie un partener sexual abil, răbdător și, la nevoie, înțelegător“. „Open marriage“ este o carte best-seller din 1972 tradusă în 14 limbi și vândută în peste 35 de milioane de exemplare. Cartea a redefinit sensul noțiunii de „căsătorie deschisă“ și a ajutat la promovarea revoluției sexuale din anii ‘70. Alt text incriminat este poezia „Prieteni“ de Marin Sorescu, care începe astfel: „Hai să ne sinucidem, le spun prietenilor mei / Azi am comunicat atât de bine / Am fost atât de triști / Perfecțiunea asta în comun / N-o mai atingem noi / Și e păcat să pierdem momentul // Cred că în baie e cel mai tragic /Să facem pe romanii cei luminați / Care își deschideau venele / Discutând despre esența iubirii“.


În cartea „Poetry festival“ publicată la Editura Sitech – Craiova (2011) apare și poezia „Carnal Knowledge“ („Cunoaștere carnală“) scrisă de poetul britanic Thom Gunn, incriminată și ea de către părinți. La solicitarea GdS, Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a precizat că din verificările efectuate rezultă că aceste două lucrări „nu figurează în lista auxiliarelor didactice avizate de minister în perioada 2008-2011“. „Precizăm că după intrarea în vigoare a Legii educației nr. 1/2011, avizarea acestor mijloace de învățământ se face descentralizat, în baza unui regulament de avizare a auxiliarelor didactice, document elaborat de fiecare inspectorat școlar“. Potrivit specialiștilor, orice lucrare reeditată, revizuită sau adăugită trebuie să primească un nou aviz asupra conținutului. În plus, MECS precizează că prin regulamentele în vigoare „se interzice personalului didactic să condiționeze evaluarea sau calitatea prestației didactice la clasă de obținerea oricărui tip de avantaje de la elevi sau de la reprezentanții legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite de organele abilitate, se sancționează conform legii“.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj spun că prof. Miulescu a cerut avizarea ca „manual“ a lucrării „English for you“ în ianuarie 2015, dar că solicitarea i-a fost respinsă. În schimb, pentru lucrarea „Poetry festival“ nu ar exista nici o solicitare. „Avizul nu a fost acordat din cauză că solicitarea nu a fost însoțită de documentele care trebuia depuse conform regulamentului. Cererea a fost respinsă și pe considerentul că manualele școlare sunt avizate de către o comisie de specialitate din cadrul MECS. Pentru cealaltă lucrare („Poetry festival“) nu s-a înregistrat nici o solicitare de avizare“, a precizat Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

„Ce se poate face cu un prezervativ și o banană“

Profesoara Carmen Miu­lescu a făcut acuzații și împotriva directorului CN „Carol I“, prof. Alexandrina Thorwachter. „Nu eu abordez tematici cu tentă sexuală cu elevii la clasă, ci doamna directoare Alexandrina Thorwachter aduce studenți de la Facultatea de Medicină din Craiova ca să arate unor copii de 14-15 ani ce se poate face cu un prezervativ și o banană și obligă catedra de limba română să vândă o carte, «Eseuri pentru BAC», din care aceștia află că «Ion» de Liviu Rebreanu suferă de «sexualitate cosmic㻓, se mai arată în scrisoarea deschisă. „Este un parteneriat încheiat între Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) și CN «Carol I». Consilierul educativ este cel care conduce și însoțește studenții la clase. În prezența dirigintelui, la orele de dirigenție, au loc cursuri pe anumite teme de educație sanitară. Pe de altă parte, nu am recomandat și nu am cunoștințe despre ce au recomandat colegii mei elevilor la clasă. Eu sunt profesor la o clasă a XII-a și nu am indicat nici o carte de eseuri. Elevii sunt liberi să-și învețe comentariile după cărțile pe care le consideră ei accesibile“, a replicat prof. Thorwachter.

Cel puțin până la finalizarea anchetei, conducerea școlii a găsit o soluție. „Soluția de moment care a fost discutată în Consiliul de Administrație (CA) și aprobată a fost aceea că cei nouă copii care au făcut cereri de retragere din grupa doamnei profesor au fost trecuți la cealaltă grupă, iar ora de Cultură și civilizație pe care doamna o preda întregii clase va fi preluată de altă profesoară“, a precizat directoarea Alexandrina Thorwachter.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 martie 2015

Actualitate

» Procurorul Adrian Glugă candidează pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
» Grevă a piloţilor şi inginerilor de zbor germani
» Mititelu: Am fost audiat la DNA în legătură cu faptele care au avut loc ulterior excluderii clubului Universitatea Craiova
» Fostul ministru Cristian David, în arest la domiciliu, decizia poate fi contestată
» Procurorul craiovean Adrian Glugă candidează la şefia DIICOT
» Poroșenko: Am convenit cu Iohannis să facem tot ce putem pentru reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova
» Eclipsa de Soare va afecta reţeaua electrică din Europa
» Comisia juridică va vota miercuri cererea de arestare a lui Dan Șova
» Informare meteorologică de precipitaţii mixte, ninsoare şi vânt în aproape toată ţara
» Guvernul introduce acciză pe ţigările electronice
» Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în România
» Iohannis: România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina
» Numărul naşterilor şi al deceselor a crescut în ianuarie 2015

Publireportaj

» Game complete, transport gratuit şi preţuri indecent de mici la noul magazin Arabesque din Craiova
» Investiţii pe toate planurile în oraşul Rovinari

Local

» Campania “Copilărie fără delincvenţă” în Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: 50 de oameni protestează în faţa Exploatării Miniere Berbeşti

Dolj

» Iustin Covei, trimis șase ani în pușcărie
» Se poate și fără asociații de proprietari?
» Speranţă pentru Loredana! La 38 de ani, o mamă luptă să învingă cancerul
» Caz triplu de abandon canin: Cum s-a plimbat Lupache de la Ciupercă la Breasta și înapoi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cardul de sănătate devine obligatoriu
» Ambulatoriu nou la Rovinari
» Expoziție aniversară Gazeta de Sud, la Biblioteca Județeană
» S-a semnat contractul pentru proiectul “Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova”
» Dolj: S-a ales cu dosar penal pentru furt din locuinţă
» Elevii doljeni în vizită la Judecătoria Craiova
» UPDATE Iustin Covei, condamnat definitiv la şase ani de închisoare
» Dolj: Arestat pentru că a condus beat, fără permis şi a accidentat o femeie
» Dolj: Acţiuni pentru protejarea “aurului verde”
» Craiova: Spectacolul-lectură “Aniversarea bunicului”, la TNC
» A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2015

Gorj

» Situaţie tensionată la CEO: Zeci de ortaci s-au blocat în subteran la Mina Tehomir
» Comuna Alimpeşti şi banii europeni investiţi pentru oameni
» CNADNR face demersuri pentru rezilierea contractului cu Romstrade pentru Transalpina
» Dosarul fostului sindicalist Fluerătoru, în pronunţare
» Gorj: Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice la Crasna, Bîlteni şi Novaci
» Gorj: De la contabilitate la salubritate
» Gorj: Seminar integrat antidrog la UCB Târgu Jiu
» Gorj: Târg de grădinărit sub deviza “Primăvara Oraşului”

Mehedinţi

» Proiectile neexplodate, găsite într-o pădure din Mehedinţi

Sport

» Alb-albaştrii au încântat în meciul de la Ploieşti
» „Viperele“ nu renunță la play-off
» AC Milan și-ar putea deschide școală în Oltenia
» Prințesele războinice au ridicat publicul craiovean în picioare
» Fotbal – Programe, clasamente, rezultate

Educatie

» Ion Işfan rămâne şeful ISJ Gorj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top