Administratorul Joavină – și condamnat, și cu banii luați

Pe lângă pedeapsa de un an și jumătate de închisoare cu suspendare, Joavină a fost obligat să achite statului peste o jumătate de milion de lei (Foto: arhiva GdS)
Autori


Sorin Joavină, administratorul SC Ediţie Specială Popular SRL Craiova și verișorul lui Adrian Mititelu, patronul defunctei FC Universitatea Craiova, a fost condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare pentru încălcarea Legii privind combaterea evaziunii fiscale. În plus, Joavină a fost obligat să achite statului 517.237 de lei, plus alți 6.000 de lei drept cheltuieli de judecată.

Povestea în acest dosar începe în septembrie 2009, când inspectorii AJFP Dolj – Serviciul Colectare, Executare Silită Persoane Juridice au sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova despre faptul că Sorin Joavină, administratorul SC Ediţie Specială Popular SRL Craiova, a refuzat să răspundă unui număr de șapte somaţii emise în perioada 2008-2009 și să prezinte documentele financiar-contabile ale firmei.

Trei luni mai târziu, inspectorii fiscali au informat procurorii că, în urma analizei fişei de rol financiar, SC Ediţie Specială Popular SRL, până la data de 30.09.2009, a reţinut şi nu a virat către bugetul de stat peste 500.000 de lei, reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă.

Este vorba de impozitul pe salarii, contribuţiile pentru sănătate şi şomaj, pe care administratorul Joavină a „uitat“ să le plătească timp de trei ani.

Conform datelor din Registrul Comerţului, SC Ediţie Specială Popular SRL a fost înfiinţată în anul 2005, având ca principal obiect de activitate „tipărirea ziarelor“, iar ca asociaţi pe Sorin Joavină și verișorul său, Adrian Mititelu. Din aprilie 2007, administratorul firmei a fost numai Joavină. În februarie 2010, s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei societăţii, iar ulterior, cea a falimentului. În octombrie 2011, societatea a fost radiată din Registrul Comerţului.

Anchetatorii au mai stabilit că același Joavină i-a dat cu „flit“ chiar și lichidatorului judiciar Expert Com SPRL. Astfel, reprezentanții Expert Com SPRL au comunicat procurorilor că nici ei nu au putut intra în posesia documentelor de evidenţă financiar-contabilă a societăţii cu pricina, motiv pentru care Joavină s-a mai ales cu o plângere penală.

Joavină, condamnat definitiv pentru două infracțiuni

Anchetatorii au stabilit că, în perioada supusă controlului (august 2007 – septembrie 2009), SC Ediţie Specială Popular SRL a avut zece persoane angajate cu contracte individuale de muncă, înregistrate la ITM Dolj. În baza acestor raporturi de muncă, au fost întocmite şi înregistrate statele de plată lunare, în care au fost evidenţiate drepturile salariale şi înscrise sumele reţinute de la salariaţi cu titlu de contribuţii de şomaj, asigurări sociale de sănătate, impozit pe venit şi asigurări sociale.

Procurorii spun că cei zece angajați și-au primit salariile, însă firma nu a mai virat contribuțiile către stat. „Din dispoziţia inculpatului, au fost achitate salariile angajaţilor, însă nu s-au virat, în termenele legale, sumele corespunzătoare, reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă“, au reținut anchetatorii.

De asemenea, s-a mai stabilit că în perioada în care nu au fost achitate sumele datorate bugetului de stat, prin conturile firmei s-au rulat sume mari de bani, „reprezentând încasări şi plăţi, existând posibilităţi financiare pentru plata creanţelor la bugetul consolidat al statului“.


Ulterior, în baza unei expertize contabile, s-a stabilit că, pentru perioada august 2007- septembrie 2009, SC Ediţie Specială Popular SRL datorează statului suma de 517.237 de lei reprezentând impozit pe salarii, contribuţii pentru sănătate şi şomaj.

În fața procurorilor, Joavină a explicat că nu a achitat contribuţiile datorate bugetului de stat pentru că nu a avut resurse finaciare, însă ancheta a arătat contrariul. Întrebat despre cele șapte somații trimise de inspectorii fiscali, Joavină a precizat că… nu-și amintește de ele. Nici actele firmei nu știa pe unde au ajuns, „afirmând că este posibil să fie în posesia lichidatorului judiciar, susţinând că i le-a predat în cursul anului 2011, aspect nedovedit în vreun fel şi negat de către lichidator“, au mai reținut anchetatorii.

Sorin Joavină a fost trimis în judecată în martie 2013, iar pe 6 noiembrie 2014 Judecătoria Craiova l-a condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru refuzul de a prezenta organelor competente documentele legale și reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

În faţa instanţei de judecată, Joavină a susținut că nu vrea să dea nici o declaraţie şi a invocat dreptul la tăcere, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.

În plus, instanța l-a obligat pe inculpat să achite statului suma de 517.237 de lei (la care se adaugă dobânzi şi penalităţi), reprezentând impozit pe salarii, contribuţii pentru sănătate şi şomaj, plus suma de 6.000 de lei drept cheltuieli judiciare.

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de Joavină, iar luni, pe 16 martie, Curtea de Apel i-a respins acțiunea. Hotărârea instanței este definitivă.

Judecat și pentru evaziune fiscală

În ianuarie, anul trecut, Adrian Mititelu și Sorin Joavină au fost trimiși în judecată într-un dosar asemănător. Mititelu este acuzat că, în calitate de director general unic la FC U Craiova SA, a creat un prejudiciu de aproximativ trei milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor datorate statului în perioada 2007-2010. În cazul lui Joavină, procurorii au reținut că, în calitate de administrator al SC FC U Craiova, a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 200.000 de lei tot prin nevirarea impozitelor și contribuțiilor datorate. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova.

Tot anul trecut, în octombrie, procurorii DIICOT din București au anunțat că au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu și a altor opt persoane, printre care se află și Sorin Joavină, Iancu Crăciunoiu și Fănel Trandafir. Cei nouă inculpați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea-credință a bunurilor firmelor SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 martie 2015

Actualitate

» Procurorul Adrian Glugă candidează pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
» Grevă a piloţilor şi inginerilor de zbor germani
» Mititelu: Am fost audiat la DNA în legătură cu faptele care au avut loc ulterior excluderii clubului Universitatea Craiova
» Fostul ministru Cristian David, în arest la domiciliu, decizia poate fi contestată
» Procurorul craiovean Adrian Glugă candidează la şefia DIICOT
» Poroșenko: Am convenit cu Iohannis să facem tot ce putem pentru reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova
» Eclipsa de Soare va afecta reţeaua electrică din Europa
» Comisia juridică va vota miercuri cererea de arestare a lui Dan Șova
» Informare meteorologică de precipitaţii mixte, ninsoare şi vânt în aproape toată ţara
» Guvernul introduce acciză pe ţigările electronice
» Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în România
» Iohannis: România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina
» Numărul naşterilor şi al deceselor a crescut în ianuarie 2015

Publireportaj

» Game complete, transport gratuit şi preţuri indecent de mici la noul magazin Arabesque din Craiova
» Investiţii pe toate planurile în oraşul Rovinari

Local

» Campania “Copilărie fără delincvenţă” în Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: 50 de oameni protestează în faţa Exploatării Miniere Berbeşti

Dolj

» Iustin Covei, trimis șase ani în pușcărie
» Se poate și fără asociații de proprietari?
» Speranţă pentru Loredana! La 38 de ani, o mamă luptă să învingă cancerul
» Caz triplu de abandon canin: Cum s-a plimbat Lupache de la Ciupercă la Breasta și înapoi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cardul de sănătate devine obligatoriu
» Ambulatoriu nou la Rovinari
» Expoziție aniversară Gazeta de Sud, la Biblioteca Județeană
» S-a semnat contractul pentru proiectul “Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova”
» Dolj: S-a ales cu dosar penal pentru furt din locuinţă
» Elevii doljeni în vizită la Judecătoria Craiova
» UPDATE Iustin Covei, condamnat definitiv la şase ani de închisoare
» Dolj: Arestat pentru că a condus beat, fără permis şi a accidentat o femeie
» Dolj: Acţiuni pentru protejarea “aurului verde”
» Craiova: Spectacolul-lectură “Aniversarea bunicului”, la TNC
» A.B.A Jiu sărbătorește Ziua Mondială a Apei 2015

Gorj

» Situaţie tensionată la CEO: Zeci de ortaci s-au blocat în subteran la Mina Tehomir
» Comuna Alimpeşti şi banii europeni investiţi pentru oameni
» CNADNR face demersuri pentru rezilierea contractului cu Romstrade pentru Transalpina
» Dosarul fostului sindicalist Fluerătoru, în pronunţare
» Gorj: Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice la Crasna, Bîlteni şi Novaci
» Gorj: De la contabilitate la salubritate
» Gorj: Seminar integrat antidrog la UCB Târgu Jiu
» Gorj: Târg de grădinărit sub deviza “Primăvara Oraşului”

Mehedinţi

» Proiectile neexplodate, găsite într-o pădure din Mehedinţi

Sport

» Alb-albaştrii au încântat în meciul de la Ploieşti
» „Viperele“ nu renunță la play-off
» AC Milan și-ar putea deschide școală în Oltenia
» Prințesele războinice au ridicat publicul craiovean în picioare
» Fotbal – Programe, clasamente, rezultate

Educatie

» Ion Işfan rămâne şeful ISJ Gorj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top