24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine ar putea construi Piața 1 Mai?

Cine ar putea construi Piața 1 Mai?

Pe terenul rămas liber vizavi de Spitalul de Urgență Craiova ar urma să fie ridicată o piață agroalimentară cu etaj. Un singur ofertant s-a arătat interesat să concesioneze terenul pentru a construi această piață. (FOTO: GdS)
Pe terenul rămas liber vizavi de Spitalul de Urgență Craiova ar urma să fie ridicată o piață agroalimentară cu etaj. Un singur ofertant s-a arătat interesat să concesioneze terenul pentru a construi această piață. (FOTO: GdS)

O singură firmă s-a prezentat la licitația pentru concesionarea terenului fostei Piețe 1 Mai, organizată de Primăria Craiova în luna februarie. Este vorba despre societatea SC Exflor SRL, cu sediul în comuna Cârcea. Dacă se prezintă singură și la cea de-a doua licitație pentru concesionare, SC Exflor SRL ar putea deveni prima firmă care concesionează o piață a municipalității craiovene.

Licitația pentru concesionarea terenului Pieței 1 Mai, despre care GdS scria în urmă cu aproximativ o săptămână, a fost anulată fiindcă un singur ofertant s-a înscris la procedură. Pentru ca licitația să poată merge mai departe, era necesar să existe minimum trei oferte admisibile, lucru care nu s-a întâmplat.
În urma unei solicitări oficiale formulate de GdS către Primăria Craiova, autoritatea locală a răspuns că la această licitație s-a prezentat un singur ofertant, în speță SC Exflor SRL, care are sediul în comuna Cârcea. Aceasta este o societate care există din anul 1998, având ca domeniu de activitate comerţul angro. În 2000, firma a trecut la sistemul de distribuție, desfășurându-și activitatea în cele cinci județe ale Olteniei, dar și în Teleorman și Argeș. Legătura sa cu piețele vine de la faptul că Exflor deține fostul Big din cartierul craiovean Brazda lui Novac.

Cum se desemnează câștigătorul?

Conform Legii nr. 22/2007 pentru aprobarea OUG nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, procedura de licitație se poate desfășura numai dacă la aceasta sunt depuse cel puțin trei oferte valabile. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, autoritatea contractantă este obligată să anuleze procedura – lucru care s-a și întâmplat – și să organizeze o nouă licitație. Momentan, nu a fost demarată o nouă procedură. Dacă nici la cea de-a doua licitație nu se prezintă minimum trei societăți cu oferte valabile, de-abia atunci se poate trece la procedura de negociere directă cu ofertanții care s-au înscris, indiferent dacă este vorba despre unul sau doi. Concret, dacă SC Exflor SRL va fi singurul ofertant și la cea de-a doua licitație, primăria poate negocia direct cu aceasta concesionarea terenului de 1.241 mp pe care se află Piața 1 Mai.
Reamintim că societatea care va concesiona terenul de vizavi de Spitalul Județean de Urgență va trebui să construiască aici o piață agroalimentară acoperită, care va avea un inel cu spații comerciale, dar și un etaj. Concesionarul va trebui să nu depășească tarifele de închiriere maxime practicate de SC Piețe și Târguri Craiova SRL pentru producătorii agricoli, de 9 lei/mp/zi, iar pentru spațiile comerciale, tarifele nu sunt impuse. Totodată, societatea câștigătoare va trebui să plătească și o redevență la primărie pe toată perioada de 15 ani pe care este concesionat terenul. Costul redevenței, stabilit prin evaluare, este de 3,07 lei/mp/lună, iar acesta este și prețul de pornire la licitație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS