12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreblă recunoaşte că a vorbit cu persoana care a intermediat vânzarea caprelor

Greblă recunoaşte că a vorbit cu persoana care a intermediat vânzarea caprelor

Toni Greblă, ex-senator de Gorj
Toni Greblă, ex-senator de Gorj

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României, Toni Greblă, a declarat că era conştient de faptul că, fiind în atenţia justiţiei, trebuia să nu facă gesturi care să îl trimită după gratii. Ex-senatorul a respins faptul că a încercat să vândă capre printr-un intermediar, aşa cum au transmis procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Greblă a mai declarat că vânzarea caprelor nu ar fi reprezentat totuşi ceva ilegal.
„Nu știu dacă acela este denunțător. Eu nu-l cunosc. Nu aveam nevoie de nici un împrumut. Dacă aveam nevoie, apelam la niște prieteni, nu la niște intermediari. Este o poveste absolut halucinantă și vă dați seama că într-o perioadă ca aceasta tot omul este foarte cuminte, foarte responsabil de ceea ce face. Cu atât mai mult eu nu puteam să îmi permit ca în această perioadă să mă ocup de vânzarea unor capre care fuseseră inventariate la percheziții, aveau un statut foarte clar, chiar vânzarea acestora nu ar fi reprezentat ceva ilegal, dar nu am avut această intenție și nu am în continuare. Nu am nevoie de nici un împrumut. Trăiesc din veniturile pe care le-am avut, le are familia mea“, a declarat Toni Greblă.

Recunoaşte că a vorbit cu intermediarul

Fostul senator de Gorj a vorbit și despre intermediarul despre care procurorii DNA spun că ar fi fost omul de legătură între Greblă și avocatul din Prahova, privind redactarea unui contract de vânzare-cumpărare.
„Am avut câteva discuții cu intermediarul despre care se vorbeşte, chiar ultimele după efectuarea perchezițiilor și sunt la dosar. Sunt convorbiri telefonice care, telefonul meu fiind ascultat, conform procedurii, au durat o jumătate de minut în care mi-a spus că este alături de mine, să fiu tare și eu i-am spus că totul se va rezolva, punct. Nu a fost altă discuție despre vânzare. Cred că l-am întâlnit acum zece ani, în activitate mea, și l-am reîntâlnit în toamnă. Nici nu știam numele mare. Este altceva acolo, după părerea mea“, a mai precizat Toni Greblă.
Procurorii îl acuză că ar fi încercat să vândă prin interpuşi 50 de capre care i-ar aparţine. Greblă deţine o fermă de animale în Gorj, fostul judecător fiind acuzat că s-ar fi implicat în afaceri, lucru incompatibil cu statutul de ales şi membru al Curţii Constituţionale a României. Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României este urmărit penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru următoarele acuzaţii: trafic de influență, în formă continuată; efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni); constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunnii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Ce spune denunţătorul?

Denunţătorul lui Toni Greblă se numeşte Adrian Georgescu Onoriu, un avocat din Ploieşti. Avocatul susţine că a decis să facă un denunţ, întrucât ştia despre situaţia lui Toni Greblă.
„Anul acesta, la începutul lunii februarie am fost contactat de o cunoştinţă comună. Am fost contactat telefonic, am stabilit un punct de întâlnire la Ploieşti. Spunea că venea de la Bucureşti, după o întâlnire cu Greblă şi că i s-a cerut să redacteze un contract de vânzare pentru capre. Valoarea caprelor: 15.000 de euro. Vânzător era Greblă prin persoane interpuse, cumpărător era un om de afaceri, nu o să îi divulg identitatea pentru ca e martor. Iniţial, s-a încercat un împrumut al lui Greblă de la acest om de afaceri, cunoscându-se din ianuarie situaţia din jurul domnului Greblă, împotriva Domniei sale, de începere a urmăririi penale. Ştiţi cum sunt oamenii de afaceri, mai zgârciţi, şi prima problemă pe care şi-a pus-o, dacă poate să recupereze acest împrumut. Şi atunci s-a gândit să se realizeze tranzacţia de 15.000 de euro sub altă formă, moment în care a venit cu contra propunerea de încheiere a acestui contract de vânzare-cumpărare. În cursul săptămânii următoare am fost contactat de mai multe ori de acelaşi intermediar, am cerut detalii despre animale, dacă au certificate sanitare. Acest intermediar îmi spunea că o să îmi comunice. S-a ajuns la o variantă în care eu trebuia să închei acest contract în lipsa acestei persoane. Eu trebuia să pun o ştampilă. Mi se cerea să pun ştampila şi semnătura pe un document pe care nu îl văzusem, nu ştiam dacă persoanele există sau nu există, dacă persoana care mi se prezentă ca fiind interpusă venind din partea domnului Greblă era sau nu era şi atunci am luat această decizie de a aduce la cunoştinţa organelor penale despre această solicitare. Niciodată solicitarea nu a fost făcută expres de domnul magistrat Toni Greblă, ci am prezentat solicitarea de la cine venise. Am păstrat pe telefon şi am pus la dispoziţia organelor de urmărire penală mesaje care atestă ce am spus eu“, a declarat avocatul Adrian Georgescu Onoriu, cel care a depus denunţul la Direcţia Naţională Anticorupţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS