8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi candidați pe loc pentru un post de măturător stradal în Târgu Jiu

Doi candidați pe loc pentru un post de măturător stradal în Târgu Jiu

S-au luptat pentru un post de măturător (Foto: Eugen Măruţă)
S-au luptat pentru un post de măturător (Foto: Eugen Măruţă)

Doi candidaţi pe loc s-au înregistrat ieri la concursul organizat de Edilitara Public pentru posturile de măturători stradali. Interesul pentru cele zece posturi scoase la concurs a fost uriaş. La sediul Edilitara au fost depuse 485 de cereri din partea celor interesaţi să participe la concurs. În cele din urmă, şi-au depus efectiv dosarele cu actele necesare 122 de persoane. Au fost selectate 32, iar la concursul de ieri, susţinut la sediul Serviciului de Salubritate, s-au prezentat numai 22 de candidaţi. Majoritatea celor care au rămas în cursa pentru zece posturi de măturători au studii liceale și mai multe cursuri de calificare profesională. Disperați că nu își găsesc un loc de muncă, târgujienii au venit în număr mare la concurs și au închis ochii când a venit vorba să măture străzile, deși sunt supracalificați profesional. Salariul este de 975 de lei plus bonuri de masă. „Sunt persoane hotărâte și motivate să își găsească un loc de muncă. Lipsa banilor își spune cuvântul. Ceea ce odată însemna o muncă rușinoasă, acum a devenit un job foarte căutat. În urmă cu zece ani, se primea spor de muncă penibilă, era de 25% din salariu. Acum nu se mai dă. Singurul spor care se acordă este acela de noapte. Cu vreo 20 de ani în urmă, veneau să se angajeze ca măturători persoanele fără carte, fără școală“, a spus Livia Buzencu, membru în comisia de concurs.

Mai mult decât calificată

Irina D. din Târgu Jiu a fost una dintre participantele la concurs, deşi are foarte multe specializări şi diplome. Condiţia minimă de participare erau studiile gimnaziale absolvite. „Am lucrat aproape cinci ani la Artego, ca gestionar. Am făcut liceul la Colegiul «Ecaterina Teodoroiu». Știu să fac facturi, am încasat bani, am primit marfă, am calificare și de lucrător în comerț. Știu să folosesc computerul, mai multe programe, anumite softuri de contabilitate, știu o limbă străină, multă matematică“, a spus femeia. Și un șofer de cursă lungă și-a încercat şansa la concursul pentru măturători. „Am lucrat ca șofer la fostul IJPL Gorj. Chiar dacă e diferență mare de la șofer la măturător, trebuie să fac orice să îmi întrețin familia. Am rămas cam de un an fără loc de muncă. Am 58 de ani și am încercat să plec în străinătate, dar
mi-au spus că sunt prea bătrân. Este greu“, a menţionat un bărbat din Târgu Jiu. Un lăcătuș-mecanic trecut de prima tinerețe vrea și el să lucreze ca măturător în Târgu Jiu. „Am 55 de ani și am rămas fără loc de muncă în decembrie anul trecut. Nu am luat nici șomaj, au fost ceva probleme și acum îmi caut un loc de muncă. Am lucrat ca lăcătuș mecanic și acum dau concurs pentru postul de măturător. Ni s-au dat niște texte de lege, regulamente de ordine interioară, de protecția muncii. Am învățat“, a declarat Teodor Bălă, din comuna Dănești. Rezultatele vor fi comunicate săptămâna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS