8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCereri de arestare în dosarul evaziunii de nouă milioane de euro

Cereri de arestare în dosarul evaziunii de nouă milioane de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi au dispus, marți seară, punerea în mișcare față de 19 persoane reținute pe o perioadă de 24 de ore sub acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani.
Este vorba de omul de afaceri Georgică Cornu, cunoscut ca regele asfaltului din Banat, principalul suspect în acest dosar, dar și de Marius Nicula, Daniel Țunea, Petru Guran, Tudor Sahanovschi, Minuc Onescu, Ion Popa, Matei Pup, Florin Cristescu, Gavrilă Danci, Valeriu Teleşpan, Gligor Herbei, Cornel Mureşan, Cristian Olariu, Claudiu Romanescu, Constantin Vîrvoreanu, Cornel Andrica, Marioara Andrica și Daniel Iordache. Dintre cei 19 suspecți care și-au petrecut noaptea în arestul IPJ Mehedinți, procurorii au hotărât să-i prezinte la Tribunalul Mehedinți cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pe șapte dintre ei – Georgică Cornu, Marius Nicula, Daniel Țunea, Petru Guran, Tudor Sahanovschi, Minuc Onescu și Ion Popa. Anchetatorii au mai explicat că față de ceilalți 12 inculpați se va lua măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Marți dimineață, peste 300 de polițiști din Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin și Dâmboviţa au efectuat 61 de percheziții la mai multe persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, în urma cărora au fost ridicați și duși la audieri mai mulți suspecți.
Din cercetările oamenilor legii s-a stabilit că, în perioada 2008-2014, în total, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive. Operațiunile comerciale reprezentau cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni, prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la peste nouă milioane de euro (peste 460 de milioane de lei).
Procurorii mehedințeni au mai precizat că cercetările în acest dosar au fost începute în urma unei sesizări a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală și au fost făcute cu sprijinul ofițerilor SRI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS