16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Comoară cu monede din timpul lui Alexandru Macedon, descoperită în comuna Bujoreni

Vâlcea: Comoară cu monede din timpul lui Alexandru Macedon, descoperită în comuna Bujoreni

Un număr de 179 de monede din secolul al II-lea a fost descoperit în această săptămână, pe dealurile comunei Bujoreni, a declarat astăzi irectorul Muzeului Județean de Istorie Vâlcea, prof. Claudiu Tulugea, potrivit Agerpres.

„Luni dimineață ne-a fost adus acest tezaur pe care un localnic din comuna vâlceană Bujoreni l-a găsit în urma unei plimbări la sfârșit de săptămână. Este cu adevărat o descoperire uluitoare, fiind vorba de 178 de tetradrahme geto-dacice și o drahmă care datează din perioada lui Filip al II-lea și Alexandru Macedon, adică undeva între secolele III și II, înainte de Christos. Nu știm cum au ajuns aceste monede aici, pentru că în zona în care au fost descoperite nu e nici un drum dacic, nici o cetate. Probabil că au fost ascunse pentru a fi ulterior dezgropate, numai că s-a întâmplat ceva cu aparținătorul acestei comori. Mai mult, în acea perioadă nu se poate spune că între vechea Grecie și triburile geto-dacice ar fi existat oficial acte de comerț”, a precizat Tulugea.

Această comoară este a doua găsită în județul Vâlcea în ultimul an, după ce în comuna Golești, un localnic a descoperit vara trecută un tezaur cu monede turcești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS