6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSatul Zănoaga se scufundă sub ape

Satul Zănoaga se scufundă sub ape

Sute de gospodării din satul Zănoaga sunt cuprinse de ape. Unele case au început să se prăbușească pentru că apa băltește de câteva luni în curți, și din beciurile inundate până la tavan iese prin podele. Oamenilor li se aduce apă cu cisterna, iar pentru copii apă plată. Autoritățile locale încearcă să scoată apa din sat prin canale de scurgere. Case, grădini, terenuri agricole și pe alocuri drumuri sătești sunt inundate de apa care izvorăște încontinuu din pământ.

În satul Zănoaga din comuna doljeană Leu, sute de gospodării sunt inundate. Curțile localnicilor sunt pline de apă sau de mâlul rămas după retragerea bălților. Grădinile și culturile din toamnă sunt sub apă, iar beciurile de sub locuințe sunt și ele pline ochi. Oamenii se uită neputincioși cum apa iese din pământ și pune stăpânire pe tot. Abia au avut timp să scoată din pivnițe și să înghesuie în casă butoaiele și conservele. Apa din fântâni mai are două palme și se revarsă. Nu mai este bună de băut, iar localnicii primesc apă potabilă cu cisterna și la peturi. În ultimele luni, apa a năvălit în casele oamenilor din pământ, pe sub pardoseală sau din ziduri. „De mai bine de două luni ne iese apă în casă. În cameră iese din pământ. Am pus o blană să ajungem la pat. Trece prin beton și intră în pereți. Când calci, simți cum se lasă pământul sub picioare. Am scos covoarele, am scos lucrurile din casă. Iese apa din pământ din luna decembrie. Vine peste noi! Nu mai putem trăi așa, grădina este plină cu apă, în curte e apă. Fântâna este plină cu apă murdară, nu se mai poate bea. E rău, foarte rău!“, spune Ana Iordache, o localnică din Zănoaga.
Toate rigolele de pe marginea drumurilor din sat sunt pline cu apă. Oamenii scot apa din gospodării cu pompa, cu gălețile, au făcut șanțuri prin care apa se scurge în stradă, dar în câteva ore revine în curți și în case. Cei mai în vârstă spun că așa prăpăd nu au mai văzut de la inundațiile din 1970.
„Așa ceva nu s-a mai întâmplat din anii ‘70. Nu am mai avut probleme cu inundațiile… Acum avem apă în beciuri, în case, peste tot. Iese din pământ, e apă cât vezi cu ochii. Eu ieri am tras apa din pivniță și într-o oră-două a fost la loc. Nu se poate face nimic. Iese peste noi. Fântânile sunt pline ochi de apă murdară. Nu mai avem apă potabilă. Ne aduc pompierii cu cisterna, mai și cumpărăm. Nici cei din primărie, nici altcineva nu ne poate ajuta. Au făcut ce-au putut, au curățat canalele, rigolele, ca apa să se ducă în afara satului, unde au făcut un canal, să se reverse apa“, explică Adrian Stănescu, un alt localnic.

„Stăm sub ape!“

Pe altă uliță, un bătrân fără un picior care se deplasează în cârje se agită neputincios. „Veniți să vedeți cum am fântâna, mai este o palmă și dă pe-afară. Nu am ce să le dau nepoților să bea. Ne aduc pompierii cu cisternele. Vai de noi, ce ne facem?! Grădina este plină de apă. Beciurile sunt pline cu apă“, se plânge bătrânul neputincios.
Peste drum, o femeie este revoltată. Tot beciul ei este plin cu apă și dacă mai crește cu o palmă intră și în casă. „Scoatem apa și vine înapoi peste noi. Ne cad casele. Nu știm ce să mai facem! Apa trebuie dusă de aici. Din toamnă stăm sub ape. Îmi iese în casă. Am scos ce am apucat, butoaie, sticle, restul le-a prins apa“, se plânge localnica.
Pe sub fiecare gard, până la buza rigolelor, bolborosesc furtunurile pe care curge apa scoasă cu pompele din gospodării.

Se năruie casele

Din cauza pământului ce băltește de apă și a infiltrațiilor care macină pereții, casele vechi au început să se năruie. „Sâmbătă seară, pe la ora opt, casa vecinilor s-a prăbușit. Am auzit un zgomot puternic, am ieșit afară și am văzut cum cădea casa. A căzut prima cameră, care era pe pivniță, apa s-a infiltrat în pereți și până la urmă au cedat. Peste tot este apă. Bine că nu locuiește nimeni în ea! Toți trăim această dramă. Suntem înconjurați de ape. Nu mai avem siguranță. Nu mai avem apă potabilă în fântâni. Nici primăria nu are cu ce să ne ajute. Au venit, au decolmatat canalele, dar apa se duce cu greu. Nici ei nu sunt vinovați“, spune Toma Naicu, arătând ruinele unei case prăbușite la sfârșitul săptămânii trecute.
În tot satul este la fel, apele năvălesc pe canale, curțile sunt transformate în bălți.
„Avem prăpăd în curte. Când plouă, vine apa peste noi. Iese din pământ, plus că pe canalele de pe strada noastră se evacuează apele de pe două străzi. Sunt luni bune de când ne chinuim. Nu se mai poate! Apa iese în casă prin podea. Nu mai avem apă de băut. Cea din fântână nu este potabilă, dar noi o folosim la mâncare. De băut, cumpărăm sau ne aduc pompierii. E rău, nu știm ce să mai facem! A intervenit primăria pe canalele mari de deversare, dar nu fac față“, spune cu ochii în lacrimi Silvia Elisei. Femeia ne arată cum a scos covoarele și a ridicat mobila din două camere din cauza infiltrațiilor.
La câteva case distanță, un bărbat cară din curte apă cu două găleți și le varsă în șanțul de pe marginea drumului. „Scot apa cu gălețile din beci, că vine peste mine în casă. Îmi cade casa, ce mă fac?! Mama este bolnavă, eu sunt bolnav. Scot degeaba, că vine peste noi“, se plânge Marian Ciobănoiu.

Primăria a făcut canale de scurgere și aduce apă cu cisterna localnicilor

La fel de neputincioase sunt și autoritățile, care nu s-au mai confruntat de zeci de ani cu o astfel de situație. Au făcut tot ce a ținut de ele, au decolmatat canalele, le aduc localnicilor săptămânal apă cu cisterna, iar pentru copii aduc apă plată.
„Începând cu anul 2014, într-o perioadă scurtă au căzut precipitații abundente. Din această cauză, pânza freatică în satul Zănoaga s-a ridicat la nivelul solului. Apa iese din pământ în curți, în casele oamenilor, pe terenurile agricole. Este o situație dificilă. Comitetul local pentru situații de urgență s-a întrunit încă de anul trecut și a continuat anul acesta, și împreună cu reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare ( ANIF), cu cei ai Societății de Gospodărire a Apelor, ai Prefecturii, ai consiliului județean și Inspectoratului pentru Situații de Urgență am luat măsurile care se impun în acest moment. Am mers în localitate, am constatat inundațiile din gospodăriile localnicilor. S-au dispus măsuri, s-a lucrat la trei canale de scurgere, în sensul de a scoate apa din sat. Efectul s-a văzut, dar este un proces de durată. Ajutăm populația cu apă potabilă, cu apă plată pentru elevi, sugari și cei de la grădiniță. Specialiștii au fost aici, au văzut, au constatat. Dacă nu făceam aceste canale, acum localitatea era sub apă. Nu există o rezolvare rapidă, așa cum și-ar dori oamenii, trebuie să scadă pânza freatică. Poate, pe viitor, în Zănoaga ar fi necesar un drenaj subteran. Numai că trebuie făcut un studiu de fezabilitate, să vedem de ce apa izvorăşte din pământ fără oprire“, a explicat Vasile Auraș Botofei, viceprimarul comunei Leu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS