22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociațiile care „ascund“ documentele riscă să fie amendate

Asociațiile care „ascund“ documentele riscă să fie amendate

Președintele Asociației 7 Brazda lui Novac nu arată actele proprietarului doar dacă  este convins că acestuia îi plouă în casă (FOTO: GdS)
Președintele Asociației 7 Brazda lui Novac nu arată actele proprietarului doar dacă
este convins că acestuia îi plouă în casă (FOTO: GdS)

Mulți proprietari din cadrul asociațiilor reclamă că cei care îi reprezintă refuză să le pună la dispoziție documentele pe care le solicită, deși legea asociațiilor stipulează acest drept. În plus, inspectorii din cadrul Primăriei Craiova au avertizat asociațiile de proprietari că vor fi amendate dacă nu permit proprietarilor accesul, la cerere, la orice document al asociației.

Deși legea asociațiilor spune clar că proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce țin de activitatea asociației și au acces, la cerere, la orice document al acesteia, mulți craioveni se plâng de faptul că cei care îi reprezintă în asociație refuză să-i lase să vadă unele dintre actele acesteia. Într-o astfel de situație se găsește craioveanul Ionuț Băloi, proprietar în Asociația nr. 7 Brazda lui Novac. Acesta a solicitat președintelui și administratoarei de la asociație să-i arate contractul de prestări servicii și procesul-verbal încheiat la recepția lucrării de izolare a terasei blocului G8, dar a fost refuzat. Locatarul susține că în urma lucrărilor de izolare are infiltrații în apartament. „Am solicitat celor de la asociație, inițial verbal, apoi în scris să-mi arate și mie contractul de prestări servicii, procesul-verbal încheiat la recepția lucrării. Am solicitat să văd la sediul asociației aceste documente și mi-au spus că nu este posibil fără acordul comitetului. Eu sunt nemulțumit de faptul că s-a făcut acoperișul blocului, iar după decopertare mi-au apărut infiltrații în apartament. Lucrarea este nefinalizată. Vreau să văd și eu costurile, ce firmă a fost, dar am fost refuzat. Voi apela la serviciul specializat din cadrul primăriei“, s-a plâns Ionuț Băloi, proprietar în blocul G8, Brazda lui Novac.

Ionuț Băloi spune că cei de la asociație au refuzat să-i pună la dispoziție documentele solicitate (FOTO: Lucian Anghel)
Ionuț Băloi spune că cei de la asociație au refuzat să-i pună la dispoziție documentele solicitate (FOTO: Lucian Anghel)

În replică, președintele asociației de proprietari spune că permite accesul la documentele solicitate doar dacă proprietarul dovedește că infiltrațiile din apartament se datorează lucrărilor de izolare la terasa blocului. „Nu știu cum curge la dânsul și la ceilalți nu curge. Într-adevăr, am făcut lucrările în 2013, dar firma mai are de muncă, încă nu s-a făcut recepția lucrării. Acum nu mai răspund la telefon, dar le-am făcut și o adresă în care le-am solicitat să vină să finalizeze lucrarea. Domnul a venit să solicite documentele pentru lucrare. Nu i-am dat documentele pentru că vreau să mă conving dacă infiltrațiile sunt de acum sau de dinainte de începerea lucrărilor“, a spus Nicolae Roșoga, președintele Asociației 7 Brazda lui Novac.

Documentele cerute la primărie

Proprietarii trebuie să știe că au dreptul să afle tot ce se întâmplă în asociația lor. În plus, au dreptul să vadă documentele ținute de reprezentanții lor, președinte, comitet. Ei trebuie doar să solicite în scris accesul la documentele de care sunt interesați, iar respectiva solicitare să primească un număr de înregistrare. Dacă solicitarea nu este luată în seamă și proprietarului nu i se permite să vadă documentele pe care le solicită, acesta nu trebuie să se oprească aici. El poate să ceară Serviciului Control și Monitorizare Asociații de proprietari din cadrul Primăriei Craiova să notifice reprezentanții asociației să-i pună la dispoziție respectivul document. În plus, în ultimul an, inspectorii din cadrul primăriei au avertizat reprezentanții proprietarilor că vor primi amenzi dacă îngrădesc accesul locatarilor la diverse documente din asociație. „Reprezentanții proprietarilor dintr-o asocia­ție de proprietari, dacă sunt de bună-credință, la orice solicitare a proprietarilor trebuie să răspundă pozitiv și foarte repede. Este dreptul proprietarilor, care plătesc utilități și salarii, să fie informați. Noi încurajăm proprietarii să întrebe, să se implice în viața asociației din care fac parte. Ar fi normal ca reprezentanții asociațiilor să dea curs cererilor proprietarilor, dar sunt multe situații în care proprietarii sunt refuzați. În astfel de cazuri, ei pot sesiza Serviciul Control și Monitorizare Asociații, care cheamă asociațiile să pună la dispoziția proprietarului documentele respective. Dacă și în acest caz refuză, inspectorii noștri pot să meargă până acolo încât să-i amendeze, lucru care s-a și întâmplat. Locatarii au ajuns în situația în care nici nu știu de debitele asociației și se trezesc cu utilitățile sistate“, a declarat Radu Preda, city manager al municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS