11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA cerut un sfert de milion de euro pentru influențarea magistraților craioveni

A cerut un sfert de milion de euro pentru influențarea magistraților craioveni

Procurorii anticorup­ție din Capitală au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat că a cerut unui denunțător suma de 250.000 de euro pentru a influența judecătorii și procurorii din Craiova prin intermediul unui magistrat de la Curtea Supremă.

Direcția Națională Anti­corup­ție a comunicat ieri că procurorii Secției de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gilbert Eduard Tudorașcu, acuzat de comiterea a două infracțiuni de trafic de influență și participație improprie la fals intelectual. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, începând cu luna noiembrie 2013 și până în ianuarie 2014, Tudorașcu i-a cerut unui denunțător suma de 250.000 de euro, din care a primit, în total, 52.000 de euro (suma de 22.500 de euro pe 16 noiembrie 2013, iar câte 10.000 de euro în zilele de 18 și 24 decembrie, respectiv 18 ianuarie 2014). Același Eduard Tudorașcu l-a făcut pe denunțător să-i promită, în contul sfertului de milion de euro, transmiterea dreptului de proprietate asupra unui imobil evaluat la suma de 100.000 de euro. În schimbul banilor și a imobilului, Tudorașcu a promis influențarea magistraților care au judecat dosarele penale în care mama denunțătorului are calitatea de inculpat.
Anchetatorii spun că inculpatul a lăsat să se înțeleagă că poate influența magistrații din Craiova.
„Pentru convingerea denunțătorului în necesitatea remiterii sumelor de bani în cauză, inculpatul Tudorașcu Gilbert Eduard a lăsat să se creadă că prin intermediul unor rude/afini ce dețin funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, poate să exercite acte de influență asupra magistraților – judecători și procurori de pe raza de competență a Curții de Apel Craiova, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate din starea de arest preventiv a mamei denunțătorului, ridicarea unor măsuri asigurătorii instituite asupra unor imobile și, finalmente (după terminarea cercetării judecătorești), obținerea unei pedepse cu suspendarea condiționată a executării acesteia“, au reținut procurorii anticorupție.

A doua infracțiune de trafic de influență

Anchetatorii mai spun că, pentru a obține imobilul de la denunțător, Tudorașcu a indus în eroare un notar public. „În același context, pe 4 februarie 2014, inculpatul Tudorașcu Gilbert Eduard a determinat un notar public, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăție, împrejurări necorespunzătoare adevărului în conținutul unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare ce privea imobilul respectiv“. Mai exact, Tudorașcu a susținut în fața notarului că i-a dat denunțătorului suma de 30.000 de euro în schimbul imobilului. De asemenea, în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, Tudorașcu Gilbert Eduard i-a cerut altui denunțător suma de 80.000 de euro, din care și a primit, în final, suma totală de 40.000 de euro (25.000 de euro în București și 15.000 de euro în municipiul Constanța). În schimbul banilor, inculpatul a lăsat să se înțeleagă că poate influența magistrații învestiți cu soluționarea unei cauze penale. Este vorba de eliberarea din arest preventiv a unei rude a denunțătorului. În cazul acestei infracțiuni de trafic de influență, procurorii DNA nu au mai precizat din cadrul cărei Curți de Apel fac parte magistrații respectivi.
Gilbert Eduard Tudorașcu a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului București.
Pe 2 martie, instanța a hotărât să mențină arestul preventiv în cazul inculpatului și a fixat următorul termen de judecată pentru 30 martie. Procurorii au pus sechestru asigurător până la concurența sumei de 92.500 de euro pe bunurile imobile aflate în proprietatea sau coproprietatea inculpatului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS