16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConstructorii au început angajările în forță

Constructorii au început angajările în forță

Șeful ITM, Cătălin Mohora, susține că în februarie s-a înregistrat un vârf al angajărilor  în Dolj, pentru că multe șantiere din construcții au nevoie de personal
Șeful ITM, Cătălin Mohora, susține că în februarie s-a înregistrat un vârf al angajărilor
în Dolj, pentru că multe șantiere din construcții au nevoie de personal

În Dolj au apărut foarte multe contracte individuale de muncă în luna februarie, devansând chiar și luna cu cele mai multe angajări din 2014. ITM explică faptul că se fac angajări pe noile șantiere din oraș. Totodată, micii prestatori de servicii au găsit modalități prin care evită, legal, plata contribuțiilor salariale la stat și plata impozitelor pe salarii, sub o formă oarecum mascată. Aflați din GdS cum procedează unii asociați de firme private.

După o scădere a numărului de contracte individuale de muncă în lunile decembrie și ianuarie, în luna februarie a acestui an a crescut brusc numărul de contracte înregistrate în aplicația REVISAL (registrul electronic al angajaților din România). „Avem o creștere substanțială a contractelor de muncă încheiate în luna februarie față de lunile anterioare și chiar mai mult decât în lunile de vârf de anul trecut. Avem cu peste 1.000 de contracte de muncă mai multe în februarie decât în luna iulie a anului trecut, când fusese vârful cu cele mai multe contracte în Dolj“, a precizat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora. După „vârful“ din iulie 2014, când au fost înregistrate 153.256 de contracte individuale de muncă în Dolj, în februarie 2015 numărul acestora a crescut la 154.277 de lei, în condițiile în care în ianuarie 2015 fuseseră înregistrate, în total, 152.442 de contracte de muncă.

În ce domeniu au apărut noile contracte de muncă

Inspectorul-șef al ITM Dolj a precizat că cele mai multe contracte de muncă încheiate au apărut în domeniul construcțiilor. „Este sezonul în care constructorii își încep activitatea și timpul le permite să lucreze. Constructorii angajează în forță. Există câteva șantiere în fază de contractare ori s-a demarat deja activitatea și există un necesar de forță de muncă acolo. Din experiența mea, aceasta este principala cauză pentru creșterea numărului locurilor de muncă“, a spus Cătălin Mohora. Pe noile șantiere din Craiova angajările continuă și în luna martie, informează ITM Dolj, pe motiv că multe firme au termene clare pentru executarea lucrărilor și au nevoie de personal pentru a intra în graficele de execuție.
În mod normal, firmele de construcții disponibilizează personal iarna și efectuează reangajări primăvara, când se reia sezonul construcțiilor. „Este o creștere reală a numărului de contracte de muncă și estimez că pe 2015 vom avea un an bun din punctul de vedere al locurilor de muncă, pentru că în februarie 2014 am avut 148.000 de contracte, iar în februarie 2015 avem 154.277 de contracte“, a declarat Mohora.
Totuși, numărul contractelor de muncă nu este același cu numărul locurilor de muncă, adică al persoanelor angajate. O persoană poate avea mai multe contracte de muncă. Concret, la cele 154.277 de contracte de muncă existente în Dolj, de fapt, există 137.224 de persoane angajate, în creștere cu circa 1.000 față de luna ianuarie și cu circa 3.000 dacă ne raportăm la februarie 2014.

Apar multe contracte cu timp parțial de lucru

Pentru că legislația le permite, angajatorii încheie multe contracte cu timp parțial de lucru de două/patru/șase ore pe zi, față de opt ore cât are o normă întreagă. Dacă angajatul lucrează opt ore, dar are trecute în contract doar patru ore, atunci se consideră „muncă la gri“. „Este vorba despre o muncă semideclarată, pentru că există și complicități sau înțelegeri între angajat și angajator. Angajatorii vin cu tot felul de condiții privind timpul de lucru. Totuși, tendința este de scădere a numărului unor astfel de contracte, pentru că oamenii sunt mult mai informați. Există și lucruri mai delicate, când contractele sunt înregistrate în REVISAL, dar nu sunt evidențiate și în plată prin pontaje și state, și nici impozitele și obligațiile către stat nu sunt plătite. Deci, acea persoană nu este asigurată“, a mai spus Mohora. În funcție de deficiențele constatate de la un caz la altul, firmele angajatoare care au fost depistate că aveau angajați care lucrau efectiv mai multe ore decât sunt trecute în contractele de muncă ale angajaților, cele care înregistrează contractele în REVISAL, dar nu le execută în contabilitatea proprie sau firmele care au alte deficiențe legate de legislația muncii, atunci pot fi amendate cu sume ce pornesc de la 300 și ajung până la 20.000 de lei.

Asociații în firme „fentează“ plata contribuțiilor către stat

ITM Dolj arată că un nou fenomen se propagă pe piața muncii. Persoane care sunt asociați sau acționari în propriile lor firme desfășoară activitate în firmele lor fără să aibă contract de muncă încheiat pe propria societate. Prevederea este legală, conform Codului Muncii, dar acele persoane nu sunt asigurate la pensii, sănătate și altele, dacă nu au contracte individuale de muncă. Cătălin Mohora a mai declarat că în timpul unui control în județ, la 5 din 20 de firme verificate (25% din total) asociații prestau activitate în propriile firme, fără să fie salariații acelor entități. În acest fel, asociații firmelor evită plata de contribuții și impozite pe muncă la stat. Totuși, ei nu pot trăi doar din dividende, care se distribuie o dată pe an și doar dacă firma are profit, ci, cel mai probabli, au venituri „la negru“. Mohora mai spune că în unele dintre aceste firme există un asociat majoritar și doi-trei-cinci asociați minoritari, cu mai puține părți sociale. „Practic, acești asociați care au procente mici de acțiuni sau de părți sociale sunt de fapt angajați, care maschează lipsa de contracte de muncă sub forma faptului că sunt asociați în firmă, iar legea le dă dreptul să lucreze fără contract“.

Nu au contracte patronii din comerț, servicii și chiar din construcții

În Craiova, astfel de practici se întâlnesc la saloanele de înfrumusețare și la alți prestatori de servicii, în comerț și chiar și în construcții (meseriașii care au echipe mici de oameni). Și persoanele fizice autorizate (PFA-urile), dar și întreprinderile individuale (II-urile) pot să desfășoare activitate fără a avea contract de muncă, dar în cazul lor există obligația de a se asigura  individual la pensii și sănătate.
Șeful ITM Dolj mai informează că din cele 18.000 de entități economice active în Dolj (firme, PFA-uri și altele), doar circa 13.000 au și angajați. Unele astfel de firme s-au închis, dar altele folosesc această metodă de evitare a plății dărilor către stat, adică aceea de a nu avea angajați, ci activitatea este prestată de către acționari/asociați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS