De ce nu deblochează Primăria Craiova plata on-line a taxelor şi impozitelorCraiovenii nu-și vor putea plăti on-line taxele și impozitele locale în următoarea perioadă prin intermediul www.ghiseul.ro, site-ul guvernamental care face parte din Sistemul Național Electronic de Plată Online implementat de Agenția pentru Agenda Digitală a României. Primăria a decis să mențină blocat contul în care se puteau face plățile și să continue războiul cu Banca Transilvania pe care o acuză că a încălcat clauzele contractului semnat în 2013.

Primăria Craiova a anunțat ieri într-un comunicat de presă că, din cauza neînțelegerilor pe care le are cu banca ce administrează contul în care se făceau plățile on-line, craiovenii care vor să-și achite dările o pot face prin alte metode, cum ar fi plata la ghișeele BRD, plata prin internet banking (care poate presupune plata unui comision pe tranzacție în funcție de politica fiecărei bănci – n.r.), plata cu numerar la sediul Direcției de Impozite și Taxe, prin ordin de plată sau prin mandat poştal. Primăria a evitat să comunice numele băncii care administrează contul de plăți on-line prin intermediul www.ghiseul.ro, dar așa cum ați putut afla prin intermediul GdS este vorba despre Banca Transilvania. Municipalitatea s-a rezumat să motiveze sec decizia de a sista plata prin acest instrument modern de plată. „Având în vedere sistarea plăţilor on-line prin intermediul paginii electronice www.ghiseul.ro ca urmare a încălcării clauzelor contractuale privind contractul de servicii de acceptare de plăţi electronice prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plată(…)“, se arată în comunicatul de presă.

La sesizarea unui cititor, GdS a scris pe larg despre scandalul izbucnit între primărie și Banca Transilvania în urma căruia cei care au de suferit sunt craiovenii. Primăria a fost executată silit de o persoană fizică pentru că nu i-a retrocedat o suprafață de teren. Judecătorii au decis ca municipalitatea să plătească daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a hotărârii, persoana fizică și-a angajat un executor judecătoresc care a calculat că primăria datorează circa 50.000 de lei, apoi acesta a poprit mai multe conturi ale primăriei, printre care și cel în care se făceau plățile on-line prin www.ghiseul.ro. Banca Transilvania, cea care câștigase licitația pentru administrarea contului primăriei, a acceptat să vireze toată suma aflată în cont la acel moment, 20.000 de lei, către executorul judecătoresc în ciuda opoziției primăriei, care o acuzase că încalcă astfel legea. Municipalitatea susține că acel cont nu poate fi executat silit, deoarece are un statut special și este protejat de lege. Într-un răspuns trimis GdS, Banca Transilvania a precizat că nu este datoria ei să stabilească dacă măsura de poprire dispusă de executorul judecătoresc este sau nu legală și că nu a făcut altceva decât să execute obligațiile prevăzute de lege în sarcina terțului poprit.

Văzând că banca a permis plata, Direcția de Impozite și Taxe a cerut administratorilor www.ghiseul.ro să blocheze contul de plăți de teamă că orice sumă care ar fi intrat în acest cont din plățile craiovenilor, banca ar fi virat-o executorului judecătoresc până la concurența sumei de 50.000 de lei.


Primăria vrea să rezilieze unilateral contractul cu Banca Transilvania

Comunicatul de ieri al primăriei ridică, însă, unele semne de întrebare. În el, municipalitatea spune că a sistat plata on-line din cauză că banca a încălcat clauzele contractuale. Dar, primăria a obținut pe 26 februarie suspendarea executării silite până la judecarea pe fond a contestației la executare. Asta înseamnă că, printr-o simplă hârtie adresată băncii, primăria ar fi informat-o că acel cont nu mai este poprit, deci poate fi utilizat în continuare. Iar banca nu ar mai fi avut nici un motiv să accepte transferul vreunei sume de bani către executor până când instanța nu decide irevocabil într-un fel sau altul. De asemenea, Direcția de Impozite și Taxe a primăriei ar fi putut să comunice administratorilor www.ghiseul.ro că dorește deblocarea contului, dat fiind faptul că nu mai există nici un pericol ca vreun leu din banii plătiți de craioveni să ajungă la executorul judecătoresc. Dacă ar fi făcut aceste lucruri, craiovenii ar fi putut beneficia în continuare de un instrument de plată modern și normal în zilele noastre. Primăria nu a făcut aceste demersuri, ci a ales să comunice băncii că reziliază unilateral contractul, deoarece aceasta a încălcat clauzele contractuale. Decizia este cu atât mai ciudată cu cât contractul cu Banca Transilvania expiră de la sine peste aproximativ două luni, pe 30 aprilie 2015. De ce ar risca primăria să alimenteze un conflict cu o bancă ce o poate da în judecată pentru rezilierea unilaterală a contractului, mai ales că acest lucru nu duce la deblocarea plăților on-line, deci nu aduce nici un avantaj craiovenilor? Singura explicație primită a venit din partea directoarei Direcției de Impozite și Taxe, Elena Bonescu. Ea s-a rezumat să spună că banca a încălcat contractul și a spus că de restul lucrurilor s-a ocupat Direcția Juridică a primăriei. În ciuda insistențelor GdS, directorul Direcției, Ovidiu Mischianu, nu a putut fi contactat pentru a explica aceste lucruri. Până la închiderea ediției, nici reprezentanții Băncii Transilvania nu comunicaseră poziția pe care o au față de decizia primăriei.

Rezilierea contractului cu banca nu aduce nici un avantaj craiovenilor. Pentru ca plățile on-line prin intermediul www.ghiseul.ro, deci fără comision pe tranzacție, să fie reluate, Direcția de Impozite și Taxe este obligată să semneze un contract cu o altă bancă. Acest lucru nu se face de pe o zi pe alta, întrucât trebuie urmată procedura de achiziție a acestui serviciu. Istoria de până acum a achizițiilor publice făcute de primărie arată că procedura poate dura câteva luni.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 4 martie 2015

Actualitate

» Dan Diaconescu – Direct în pușcărie
» Senatul a adoptat ordonanța privind aplicarea TVA de 9% la pachetele turistice
» Patru români care au exploatat persoane cu handicap au fost condamnaţi la închisoare în Belgia
» Cererea de prelungire a arestului pentru Obreja și Breazu a fost admisă
» Proprietarii de locuinţe achiziţionate prin “Prima Casă” vor putea cumpăra o nouă locuinţa mai mare
» Primarul Ploieştiului, arestat preventiv
» Căminul Cultural Pleniţa va fi reabilitat
» Ajutor de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive
» Republica Moldova a început importul de gaze naturale din România
» Nicolae Bănicioiu, audiat la DNA
» Diaconescu, ridicat de polițiști de la domiciliu
» DNA: Ponta creează o confuzie gravă; pune la îndoială datele de la bilanțul instituției
» Cod galben de ninsori, ploi şi vânt puternic în aproape toată ţara
» Demisie în bloc a Consiliului de Administraţie de la TAROM
» Dan Diaconescu, condamnat la închisoare cu executare
» Peste 30 de oameni au murit în urma unei explozii la o mină de cărbune din Doneţk
» Percheziţii la reprezentanţii unei firme de teleshopping suspectate de înşelăciune şi evaziune
» Daniel Ţicău, Ionuţ Butnaru sau Mircea Ioan Andreş ar putea lua locul Alinei Bica la șefia DIICOT

Publireportaj

» Concert live Madicine BAND la Crema Bistro

Local

» Râmnicu Vâlcea: Acţiune pentru eliberarea de cărţi de identitate pentru locuitorii din zona Colonie Nuci
» Mehedinţi: Protest spontan la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare
» Un judecător de la Tribunalul Vâlcea s-a sinucis

Dolj

» Constructorii au început angajările în forță
» Cine este în spatele concursului ratat pentru șefia SCM Craiova
» Pe locuri, fiți gata, start! – Şantierele din Craiova ies din amorţeală
» Liber la furat în Primăria Craiova?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Accident mortal pe Centura de Nord a Craiovei
» Cod galben de inundaţii în trei judeţe din Oltenia
» Cu sau fără ora de religie în şcolile doljene ?
» Craiova: Se sistează apa potabilă în centrul oraşului
» Craiova: Proiect pentru realizarea unei parcări supraetajate în Piaţa Centrală
» Craiova: S-a deschis Contex de Ziua Femeii
» Craiova: Tamponare între trei maşini în Craioviţa Nouă
» Încă doi primari, găsiți incompatibili de ANI

Gorj

» UM Sadu are contracte pentru următorii doi ani
» 1.095 de ani de concedii medicale acordate anul trecut în Gorj
» Gorj: Digurile de pe sectorul Rovinari – Văleni vor fi consolidate
» Gorj: Accident cu două victime la Leleşti
» Gorj: O tânără a murit în condiții suspecte la spital

Mehedinţi

» Mehedinţi: Severinenii ar putea rămâne fără căldură

Sport

» Baschet (m): CSU Asesoft Ploieşti – SCM-U Craiova, scor 83-67, în Liga Naţională
» Fotbal – România ar putea susține un amical cu Real Madrid pe Arena Națională
» Fotbal – Alb-albaștrii s-au descurcat și pe sintetic
» Fotbal – Dubla republicanilor de la CS Universitatea cu Pandurii a fost amânată

Bani & Afaceri

» Sprijin financiar de peste 950 de milioane de lei pentru crescătorii de animale

Sanatate

» Doljencele ajung târziu la medicul ginecolog

Educatie

» Gorj: Au încercat să copieze la simularea bacalaureatului

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top