13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjITM mediază conflictul de muncă de la CEO

ITM mediază conflictul de muncă de la CEO

ITM intervine în conflictul de muncă de la CEO (Foto: Eugen Măruţă)
ITM intervine în conflictul de muncă de la CEO (Foto: Eugen Măruţă)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj va participa la şedinţa de mediere a conflictului de muncă existent la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Conflictul de muncă a fost declanşat de Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), care a depus adrese la Complexul Energetic Oltenia şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, ca urmare a neînţelegerilor dintre sindicate şi administraţie pe tema contractului colectiv de muncă. Este vorba de acordarea sau neacordarea unor drepturi ce erau prevăzute în vechiul contract colectiv de muncă. Acesta a expirat pe 19 februarie şi a fost prelungit de administraţie până pe 28 februarie. Administraţia şi sindicatele au mai avut o rundă de negocieri la sfârşitul săptămânii trecute, însă discuţiile au fost suspendate, la cererea administraţiei, ca urmare a declanşării conflictului de muncă de către Federaţia Naţională Mine Energie.

Şedinţă de conciliere

În urma adresei primite de la Federaţia Naţională Mine Energie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a stabilit ieri că şedinţa de conciliere dintre administraţia Complexului Energetic Oltenia şi sindicate va fi pe 5 martie. Din partea FNME, la şedinţă vor participa vicepreşedinţii Dumitru Pârvulescu, Constantin Mitrescu şi Marin Golea, iar din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, Lidia Turtoi, Elena Diculescu şi Alexandru Căruntu. Tot pe 5 martie, Federaţia Naţională Mine Energie şi Federaţia „Univers“ vor organiza un miting în Piaţa Prefecturii, împotriva administraţiei care propune reducerea salariilor şi a unor drepturi. Dacă se va reuşi încetarea conflictului de muncă, vor putea fi reluate negocierile privind contractul colectiv de muncă. Între timp, peste zece sindicate din cadrul Complexului Energetic Oltenia, totalizând 8.000 de angajaţi, au semnat acorduri cu administraţia pentru acordarea de prime şi de alte drepturi. Conducerea ITM Gorj, prin inspectorul-şef George Romanescu, a precizat că acordurile respective nu pot fi înregistrate la instituţie, ci doar un contract colectiv de muncă va fi luat în calcul. Înţelegerile respective au fost însă înregistrate la notariate şi sunt valabile până la 31 decembrie 2015.

ITM nu mai poate fi sesizat pentru încălcarea acordurilor

Cu toate acestea, George Romanescu a precizat că, dacă administraţia nu va respecta acordurile respective de primire a unor drepturi, salariaţii nu vor mai putea să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă, ci instanţa de judecată. Trebuie amintit că, pe lângă reducerea salariilor cu 2,7% şi tăierea unor drepturi prevăzute în vechiul contract colectiv de muncă, administraţia Complexului Energetic Oltenia doreşte să reducă cu 3.000 numărul de salariaţi. Începând de ieri, peste o mie de salariaţi au fost externalizaţi, prin transferul Carierei Berbeşti, Vâlcea, la CET Govora. A mai rămas ca 2.000 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia să plece acasă până la sfârşitul acestui an. Rămâne de văzut dacă disponibilizaţii vor beneficia de venituri de completare sau de salarii compensatorii. O mare parte a celor vizaţi de disponibilizare mai au un an sau doi până la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS