8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlunecările de teren de la Bumbeşti-Piţic avansează

Alunecările de teren de la Bumbeşti-Piţic avansează

Ploile au pus din nou în mişcare pământul (Foto: Eugen Măruţă)
Ploile au pus din nou în mişcare pământul (Foto: Eugen Măruţă)

Alunecările de teren din comuna gorjeană Bumbeşti-Piţic, satul Cârligei Deal, avansează. Zona este în continuare instabilă ca urmare a precipitaţiilor din ultimele zile. De asemenea, se anunţă ploi şi în următoarea perioadă, astfel încât autorităţile sunt în continuare în alertă. Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, s-a deplasat ieri la Bumbeşti-Piţic pentru a inspecta zona unde s-au produs alunecările de teren de săptămâna trecută şi a stat de vorbă cu proprietarii gospodăriilor afectate şi cu autorităţile locale. Practic, un deal a pornit la vale pe o lungime de 800 de metri şi nu se poate estima când se va opri alunecarea de teren. Precipitaţiile favorizează instabilitatea pământului.

Strămutaţi în Câmpu Mare

Atât şeful Prefecturii Gorj, cât şi reprezentanţii Primăriei Bumbeşti-Piţic iau tot mai mult în calcul varianta strămutării celor patru gospodării. A fost deja identificată zona unde ar putea fi construite case noi pentru proprietarii afectați de alunecarea din satul Cârligei Deal. Este vorba de localitatea Câmpu Mare, din comuna Albeni. Aici a început încă din 2006 construcţia unui sat nou de strămutaţi. Este vorba de 286 de case ridicate pentru proprietarii de gospodării afectate de alunecări de teren produse în comunele Roşia de Amaradia şi Albeni. Tot în Câmpu Mare ar putea ajunge şi cele patru familii evacuate din casele din satul Cârligei Deal.
Potrivit autorităţilor locale, familiile, totalizând 15 persoane, între care şi doi copii, nu mai pot reveni să locuiască în vechile gospodării. Există pericolul prăbuşirii caselor peste proprietari, astfel încât strămutarea la Câmpu Mare devine singura variantă optimă, în condiţiile în care primăria nu identifică teren în altă zonă. Rămâne de văzut şi care va fi părerea celor evacuaţi, întrucât aceştia mai au bunuri în comuna Bumbeşti-Piţic şi le va fi greu să se rupă de locurile natale. Deocamdată, persoanele evacuate dorm la rude, iar gospodăriile afectate sunt păzite de jandarmi pe timpul nopţii.

Modul pentru o familie de sinistraţi din Bumbeşti-Piţic

Una dintre cele patru familii evacuate din zona alunecărilor de teren de la Bumbeşti- Piţic va primi un modul în care să locuiască provizoriu. Potrivit conducerii Prefecturii Gorj, familia a solicitat un modul, întrucât nu are rude atât de apropiate la care să locuiască în continuare şi nici altă variantă pentru a nu rămâne sub cerul liber în următoarea perioadă. Modulul va fi trimis astăzi la Bumbeşti-Piţic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS