15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii din Rovine au fost vocea cartierului lor! (II)

Craiovenii din Rovine au fost vocea cartierului lor! (II)

Continuare din ediția de vineri a Gazetei de Sud

Cetățenii din cartierul craiovean Rovine s-au întâlnit și ei cu autoritățile, miercuri seară, în cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tău!“. Pe lângă problemele relatate în ediția precedentă a Gazetei de Sud, aceștia au mai avut sesizări legate de piața din Rovine, de condițiile proaste ale transportului în comun, vorbind, totodată, și despre străzile care trebuie asfaltate. Nici reabilitarea termică sau ordinea publică nu au fost lăsate deoparte.

Craiovenii din Rovine au venit la întâlnire pentru a discuta și alte probleme în afară de cele legate de asociații, apa caldă și curățenia din cartier. Mulți dintre ei au vorbit despre starea străzilor, dar și despre lipsa locurilor de parcare sau supraaglomerarea anumitor artere. „În zona G-urilor avem o mică parcare, unde avem vreo 20 de mașini, dar acolo e mai rău ca la Lăcrița, de unde sunt eu“, a reclamat Petre Borugă. Alt cetățean, Ion Dinu, președinte de asociație, a cerut primăriei asfaltarea câtorva străzi pe care s-ar putea realiza și parcări. „Am vrea să se asfalteze străzile Bucovina și Bătrânilor, unde s-ar putea amenaja, cred, peste 50 de locuri de parcare, dar și strada Luceafărului“, a spus acesta.

„Mă îngrozesc de cum se circulă pe Petre Ispirescu“

Plângeri multe au fost legate și de aglomerația de pe strada Petre Ispirescu, devenită aproape imposibil de parcurs de către un autobuz, spre exemplu, din cauza mașinilor parcate pe ambele părți ale străzii. „Strada Petre Ispirescu e foarte circulată, chiar dacă e un singur sens. Mă îngrozesc de cum se circulă acolo cu autobuzele“, a sesizat Constantin Ciocoiu, care a propus și înființarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Gogu Constantinescu și Nicolae Iorga. „Nu avem trotuare pe strada Basarabia. V-aș ruga să țineți cont de asta“, a mai spus și Marian Calafeteanu. Nu în ultimul rând, Marian Trifan a sesizat o problemă întâlnită în mai multe zone ale cartierului. „La intersecția Dezrobirii cu Petre Ispirescu, pe trecerea de pietoni, când plouă, se strânge apa. Acolo e pericol de accidentare. Să pună o rigolă!“, a cerut acesta, întrebând și dacă străzile vor mai fi sparte în continuare, chiar dacă sunt proaspăt asfaltate.

Asfaltarea în Rovine, după 15 martie

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, le-a răspuns oamenilor că asfaltarea în cartierul lor va începe în două săptămâni. „De la 15 martie vom intra cu asfaltarea pe străzile principale, pe gropi, după care vrem să închidem cartierul Rovine, unde nu sunt atât de multe zone cu probleme. Străzile vor fi sparte în continuare, și de către Compania de Apă Oltenia, și de către Termo sau Distrigaz. Pe kilometri întregi ne cer autorizații de spargere. Timp de șase luni, la începerea mandatului, eu nu am dat nici o autorizație de acest fel, până au venit cei de la Distrigaz și au spus că, dacă nu le dau autorizație să intervină, poate să sară un cartier în aer“, a explicat edilul. Acesta a mai precizat că sensul giratoriu amintit va fi propus Comisiei de Sistematizare a Circulației. Pentru mașinile de pe strada Petre Ispirescu, primarul a spus că va încerca să mai elibereze zona. „O să îl rog pe domnul Mateescu (directorul Poliției Locale – n.r.) să verifice cum se parchează, să debarasăm trotuarele. Petre Ispirescu este, probabil, cea mai aglomerată stradă din oraș, poate din cauză că sunt foarte multe magazine. Sincer, nu văd o soluție, dar parcarea pe un singur sens ar fi o variantă“, a spus Vasilescu.

„Ne dorim ca până la sfârșitul anului să fie gata piața din Rovine“

Piața din Rovine, importantă pentru cetățenii din cartier, a fost și ea adusă în discuție. Oamenii au întrebat dacă aceasta se va mai realiza în viitorul apropiat. „Decât să mă duc până la Piața Centrală, mai bine mă duc aici, unde e loc de făcut piață ca lumea“, consideră Marin Nicola. Răspunsul a venit din partea directorului Piețe și Târguri Craiova, Claudiu Neagoe. „A durat un pic mai mult demersul pentru piața din Rovine, deoarece s-a făcut o retrocedare prin hotărâre judecătorească de pe mandatul trecut al consiliului local. Până acum, am reușit să facem cadastrul, am semnat contractul pentru proiectarea platoului, care va dura o lună, și am scos două spații la licitație, care deja s-au atribuit. Urmează să se facă și copertina și sperăm să o terminăm până la sfârșitul toamnei. Ne dorim ca până la finalul anului să realizăm toată execuția, pentru a se popula piața. Am scăzut taxele de la 9 lei/mp/zi la 4 lei/mp/zi“, a explicat Neagoe.

„Toate rebuturile de la RAT Craiova sunt la noi în cartier“

Starea în care se găsesc majoritatea autobuzelor care circulă prin cartierul Rovine nu a scăpat nici ea nesesizată. Cetățenii cred că e nevoie ca măcar un autobuz nou din cele 17 care au venit prin acordul-cadru cu firma Solaris să fie introdus pe unul dintre trasee. „Venind încoace către școală, luai seama pe alee. Când văzui atâtea mașini albe și albastre de polițai, mă cam speriai. Zisei că precis se dădu drumul la noile autobuze de le-au adus. Toate rebuturile de la RAT Craiova aici sunt, la noi în cartier. N-are nimeni cum să mă contrazică“, a spus Marin Nicola. Alte persoane au spus că își doresc ca traseul 24 să treacă și pe la Piața Mare, iar alt cetățean a propus ca o stație de autobuz să fie mutată pentru a nu îngreuna circulația. „Dacă ați trecut pe Rocadă, pe strada Decebal, este o stație de autobuz exact după semafor. Ar putea să o mute, fiindcă se strâng mașini și se aglomerează“, a sesizat Ion Ioniță.

Vasilescu: „Marcel, călătorii nu vin cu praful de acasă!”

Oamenii nu au primit un răspuns concret în ceea ce privește o eventuală stație a traseului 24 la Piața Mare. Li s-a spus, însă, că pot să-și facă un abonament unic pe toate traseele. Cu toate astea, cu privire la curățenia din autobuze, cei prezenți au putut să asiste la un dialog destul de acid între primarul Vasilescu și directorul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu. „Avem niște mijloace de transport care nu arată cel mai bine. Avem un serviciu de igienizare a autobuzelor. Depinde și de atitudinea călătorilor. Ne ocupăm să existe o minimă curățenie, dar nici călătorii nu sunt cooperanți. Pe traseul 24 o să încercăm să introducem și alte autobuze“, a spus Tănăsescu. „Marcel, vrei să-ți spun ceva? Călătorii nu vin cu praful de acasă! Fă în așa fel încât să verifici cine nu își spală autobuzul și aplică sancțiuni!“, i-a cerut primarul directorului RAT.

Poliția Locală îi apără pe oameni și nu prea

Vandalizarea a fost și ea o problemă ridicată de cetățeni. În imagine este o sculptură realizată în cadrul Simpozionului de Sculptură „Drumuri Brâncușiene”, montată în părculețul de la Rotonda. (Foto: Lucian Anghel)
Vandalizarea a fost și ea o problemă ridicată de cetățeni. În imagine este o sculptură realizată în cadrul Simpozionului de Sculptură „Drumuri Brâncușiene”, montată în părculețul de la Rotonda. (Foto: Lucian Anghel)

Mai multă poliție în cartier este unul dintre lucrurile pe care și le doresc mulți dintre cei care au participat miercuri la întâlnirea cu autoritățile. Oamenii păreau dezamăgiți de faptul că în Rovine au loc vandalizări și nu are cine să-i sancționeze pe oamenii necivilizați, care fac mizerie. „Obiectivul principal este siguranța cetățeanului, și nu la nivel declarativ. Există vandalism în cartier, uitați-vă pe blocuri, numai înscrisuri indecente, dispariții de scânduri de la bănci, de garduri metalice. Când se vor găsi făptașii?”, a întrebat Marian Trifan. „Nu mai văd un polițist pe stradă, să îi ia pe oameni de mână când mănâncă semințe“, l-a completat Ștefan Tudor. Și Marin Nicola a fost de aceeași părere. „Pe timpul lu’ ăla împușcatu’, nu eram cel mai grozav din cartier, mai făceam și eu prostii, dar de la Hanul Roșu veneam până aici la ora două noaptea și nu mi-era frică de nimeni. Dar acum, vin copiii, își fac necesitățile în scara blocului, și când le zic vreuna, mă trimit undeva“, a spus bărbatul.
Primarul le-a spus oamenilor că Poliția Locală trebuie să se descurce cu foarte puține echipaje, care oricum nu au în atribuții siguranța cetățeanului. „Nici pentru noi nu e confortabil să avem stricăciuni. Am avut situații în care le-am trimis filmările celor de la poliție și tot nu i-am prins. S-a întâmplat un eveniment în fața unei bănci, am luat filmarea, nici până acum nu au dat de ei. Indiferent ce primar va veni, probabil că va continua proiectul pe fonduri europene pe care noi îl introducem și care se numește Safe City, asta înseamnă camere video pe marile bulevarde și în zonele cu potențial criminogen. Noi avem șapte echipaje în tot orașul. Trebuie să știți că poliția nu este în subordinea primăriei. Noi avem poliție locală, iar principala lor sarcină este să apere obiectivele publice. Pe dumneavoastră vă apără poliția națională“, le-a răspuns Vasilescu celor nemulțumiți.

De ce nu ține primarul audiențe?

Nu în ultimul rând, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre reabilitarea termică a blocurilor, primarul explicându-le oamenilor că trebuie să își dea acordul prin semnătură pentru a putea fi incluși în programul de reabilitare termică pe fonduri europene. Totodată, Lia Olguța Vasilescu a fost întrebată de ce nu ține audiențe, un punct destul de sensibil pentru mulți dintre cetățenii Craiovei. „Am 4.000 de cereri de audiență. Primarul își deleagă foarte multe atribuții către viceprimari. În momentul în care v-am trimis către alte persoane, înseamnă că ea avea delegate atribuțiile pentru problema dumneavoastră“, a explicat edilul. Cu ocazia întâlnirii, oamenii au mai putut să afle că nu își mai pot construi balcoane la parterul blocurilor, asta deși toate balcoanele din oraș construite până acum câteva luni au intrat în legalitate pentru ca blocurile din care făceau parte să poată fi reabilitate termic. În final, primarul i-a sfătuit pe oameni să apeleze în continuare la Telefonul Cetățeanului, 0251.984, pentru problemele pe care le au, promițându-le că acestea vor fi rezolvate.

…Și tot nu avem operator de iluminat public

Întrebată de către Marian Trifan de ce sunt încă probleme în cartier privind iluminatul public, deși există un câștigător al contractului privind delegarea acestei activități, primarul a anunțat în cadrul întâlnirii că acest contract nu a fost încă semnat. „Nici acum nu avem contract. Am avut o licitație, ca toate celelalte, a fost contestată, am câștigat în instanță. Deși s-a întâmplat asta, firma care a pierdut a mai făcut o plângere. Este o adevărată problemă, dar nu avem ce să facem, suntem legați de mâini și de picioare. Legislația, din acest punct de vedere, este foarte proastă“, a spus Vasilescu. După cum a relatat și Gazeta de Sud, firma Flash Lighting Services din București a fost declarată câștigătoare a licitației pentru concesionarea iluminatului public, cel puțin în instanță, după ce plângerea UTI Grup împotriva acesteia și a Primăriei Craiova a fost respinsă ca nefondată.

Mulțumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii nr. 39 „Nicolae Bălcescu“ pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS