10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaidanul din Consiliul Local Craiova

Maidanul din Consiliul Local Craiova

În Consiliul Local opoziția e vocală, iar proiectele se votează cum vrea puterea (Foto: Lucian Anghel)
În Consiliul Local opoziția e vocală, iar proiectele se votează cum vrea puterea (Foto: Lucian Anghel)

Discuții aprinse ieri în ședința de Consiliu Local Craiova între consilierii PNL și primarul Olguța Vasilescu. Opoziția a reclamat cheltuirea nejustificată de către Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană a circa 800.000 de lei pe reclamă și publicitate, a criticat neconcordanțele în ceea ce privește numărul real de spații verzi din oraș care trebuie „desțânțărizate“ și a solicitat introducerea rețelei de energie electrică în cartierul Veterani. În noianul de acuzații, renunțarea Cristinei Calangiu la calitatea de consilier local sau întârzierea construirii stadionului de atletism au trecut neobservate. 

Proiectul care a suscitat cele mai multe critici a fost de departe cel referitor la Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană. Concret, proiectul prevedea aprobarea desemnării unei persoane din primărie să voteze ordinea de zi în Adunarea Generală a asociației care va avea loc pe 6 martie. „Această titulatură mi se pare foarte vagă, adică îl împuternicim pe domnul Ionuț Pârvulescu să voteze cum: pentru sau împotrivă? Dacă e împotrivă, atunci voi fi și eu de accord cu acest punct. Remarc că este un progres substanțial în detalierea raportului de activitate al asociației față de anul precedent, dar, în continuare, mă declar nemulțumit de acest raport“, a declarat consilierul Dan Cherciu. Apoi a continuat analiza asupra raportului de activitate pe anul trecut: „O primă remarcă este că, din totalul celor 2.400.000 de lei, cât a cheltuit această asociație, un procent de 30% – deci o treime – a fost alocat pentru cheltuieli de reclamă și publicitate. Mie mi se pare cu totul și cu totul dezechilibrat să cheltuim mai mult pentru claxon comparabil cu restul activităților culturale, care ar trebui să fie motorul.
Raportul conține doar o înșiruire de site-uri și publicații, fără să se specifice cât anume s-a alocat pentru fiecare. Mă întreb care au fost criteriile pe baza cărora aceste site-uri au primit bani pentru a face reclamă? Și spun asta pentru că ei, în mod normal, ar trebui să prezinte o situație exactă, cu numărul de accesări, cu structura persoanelor – pe vârstă, pe profesii – care accesează aceste site-uri. Atunci întreb: când s-a luat decizia, s-au solicitat aceste lucruri? Dacă nu s-a făcut așa, înseamnă că banii s-au cheltuit în mod subiectiv. Și vă enumăr câteva exemple: site-ul ziareromânesti.info nu există nici o referire la Craiova Capitală Europeană, revistaculturala.ro – nu funcționează, www.ziare.ro nu funcționează, sportpublicare.ro – nu funcționează, pescurt.ro nu are absolut nici un articol pe acest subiect, www.agentia.org – nici un articol. Așadar, majoritatea nu au nici o referire despre Craiova. Sunt, mai degrabă, site-uri gratuite, care indexează știri publicate de alte site-uri. Cel mai simpatic este un site în limba maghiară, la care, dacă ai introdus cuvântul Craiova, nu-ți întoarce nici un rezultat. Mai este un site, b365.ro, care este dedicat municipiului București și nu are nici o legătură cu Craiova.
Pe de altă parte, s-au alocat sume și unor instituții media locale, când știm că adresabilitatea noastră, în calitate de Craiova Capitală Culturală Europeană, este în special către ceilalți europeni. Nu știu câți din restul Europei citesc site-uri locale și, dacă le verifici audiența, nu depășesc 100 de cititori pe zi. E adevărat că majoritatea lor, dacă e să vedem ce fel de știri promovează, promovează în general calitățile doamnei primar. Și sunt, în majoritate, articole pe care eu, sincer, dacă aș fi lăudat așa de deșănțat, nu m-aș simți bine. Aș solicita ca acest raport de activitate să aibă și o prezentare analitică a cheltuielilor, adică fiecare beneficiar al acestor fonduri să fie specificat cu datele de contact. Să fie specificată și obligativitatea prezentării acestui raport până la 15 mai. Altă condiție, care mi se pare obligatorie și care trebuie prevăzută în memorandum, este ca aceste achiziții publice – și știu că este o asociație privată – să fie publicate pe SEAP“.

Consilierii PSD au prins glas

În replică, primarul s-a rezumat să spună doar atât: „Desigur, este părerea dumneavoastră, probabil că acolo sunt zeci de site-uri, este și Realitatea, Antena, toate media naționale, nu numai cele pe care le-ați prezentat dumneavoastră. Asociația a prezentat un raport, pe care îl au toți consilierii. În înțelepciunea dumneavoastră, veți stabili cum veți vota“. Cherciu a răspuns și el: „Îmi răstălmăciți cuvintele. Nu am spus că nu ne trebuie cheltuieli de reclamă, m-am referit la cei 800.000 de lei care, raportați la ceilalți 1.600.000 de lei, mi se par nepermis de mulți. Legat de media locale, eu zic s-o facem cu eficiență. Dacă noi cheltuim bani de reclamă pe publicații on-line care au câteva zeci, sute de accesări pe zi, sunt bani aruncați pe fereastră“, a spus el. Într-un moment de rară mobilizare generală, mai mulți consilieri locali ai PSD au ieșit din amorțeala de aproape doi ani și jumătate și au spus câteva cugetări în sprijinul cheltuirii banilor de către asociație, motivul fiind că este foarte bine să-i cheltuiască. Proiectul a fost aprobat sub privirile președintelui asociației, Antoniu Zamfir, însoțit de unul dintre consilierii străini care primește un onorariu de zeci de mii de euro pentru sfaturile sale.

Dezinsecție din avion

Alt subiect delicat a fost cel legat de delegarea activității de deratizare și dezinsecție către SC Salubritate Craiova SRL pe o perioadă de încă șase luni până la stabilirea prin licitație a unei firme private care să se ocupe de aceste activități. „Dăm contractul pe șase luni la Salubritate, apoi îl vom scoate la licitație și, probabil, va veni un investitor care probabil că va și câștiga. Dar o să avem probleme prinse cu anexele, pentru că sunt multe spații verzi care acum nu mai există în realitate. Anexele sunt din 2002, iar legea ne obligă să facem o inventariere a lor până acum. În cazul în care o firmă privată vine și câștigă licitația, ni le va băga la plată. Va trebui să actualizăm rapid anexele“, a solicitat consilierul Pavel Badea. „Nu putem plăti pentru niște spații verzi care nu mai există. Mai mult, continuăm să prelungim, prin derogare, cu încă șase luni, în loc să facem un caiet de sarcini“, a spus și consilierul Marian Vasile.
„Nu se plătește nici un ban public în plus pentru că se face decontul doar pe ceea ce se realizează. Adică, în momentul în care ei fac dezinsecția, se face și decontarea pe zone“, a răspuns primarul. „E adevărat că nu avem un registru al spațiilor verzi și că ne obligă legea. De trei ani am tot încercat să-l băgăm în buget, dar mi s-a părut o cheltuială mult prea mare și nejustificată ca să măsor trei metri de gard în fiecare cartier și să plătesc o căruță de bani. Mai știm și noi cum apar și de ce apar unele legi. Deci, domnul Badea, erați pe lângă subiect!“, a concluzionat primarul.
„Nu fiți răutăcioasă, doamna primar! Eu, în general, vă ridic probleme pertinente, dar, dacă dumneavoastră mă luați la matineu, înseamnă că nu ne respectăm“, s-a supărat Badea.
„Problema este mult mai gravă și ar trebui să fiți prima care este îngrijorată. E neglijență în întocmirea documentelor: prelungim a nu știu câta oară sau retragem acest proiect. La fel s-a întâmplat și cu iluminatul public, având, culmea-culmilor, surpriza că noi, consilierii din opoziție, care am atras atenția, dar, la final, presa dumneavoastră de casă să ne scoată pe noi vinovați că, din cauza noastră, nu o să mai avem iluminat. Asta înseamnă că tot din cauza noastră vom ajunge ca șobolanii să mănânce craiovenii și o să spuneți că noi, opoziția, care suntem trei – patru, că nici eu nu știu câți mai suntem… Fac apel la dumneavoastră ca funcționarii să-și facă treaba, nu să ne scoateți pe noi vinovați“, a intervenit Cherciu. De precizat că unul dintre proiecte, care prevedea aprobarea documentației în vederea scoaterii la licitație a delegării serviciului de ecarisaj, dezinsecție și dezinfecție, a fost retras de la vot, deoarece, potrivit primarului, în documente trebuie introdusă metoda dezinsecției din avion.

Primăria nu vrea să plătească pentru curentul din cartierul Veterani

Discuții aprinse au fost și în legătură cu investițiile pe care primăria ar trebui să le facă pentru introducerea rețelei de energie electrică în cartierul Veterani. Municipalitatea este reticentă să investească circa 420.000 de lei, deoarece sunt prea puține case. Opoziția consideră că oricum investiția este mai mică decât cea de sub pasajul suprateran, acolo unde primăria vrea să amenajeze o sufragerie urbană.
„Este vorba despre extindere rețea distribuție casnică. La solicitarea primăriei, CEZ a făcut un studiu de fezabilitate în care a considerat că lucrarea este neeconomă. Cota parte a primăriei este de 80%. Această valoare a investiției a fost stabilită în funcție de numărul de autorizații de construire. Negocierea nu poate să mai fie făcută pentru că numărul de autorizații de construire este același. Asta înseamnă că rețeaua de distribuție este a noastră, CEZ încasează și noi administrăm, adică mentenanța tot noi o plătim. Este vorba de 500.000 de lei“, a spus Delia Ciucă, directoarea Direcției de Servicii Publice, la îndemnul primarului.
„Deci e mai puțin decât sufrageria urbană. Este un cartier pe care l-a făcut primăria“, a constatat Marian Vasile. „Sunt zece case. Încercăm să ajungem la o discuție cu cei de la CEZ să plătească ei această investiție. Dacă ei iau banii, ei să facă și această investiție. Nu e corect să faci rețea de curent doar în cartierul chinezesc, unde sunt 1.850 de apartamente, și să nu faci și aici, unde sunt zece case“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS