12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFost director al UM Sadu: „Am să-l lichidez pe jigodia asta de procuror“

Fost director al UM Sadu: „Am să-l lichidez pe jigodia asta de procuror“

Unul dintre foştii directori ai Uzinei Mecanice Sadu, Gorj, trimis în judecată pentru delapidare, a fost interceptat de achetatori în timp ce declara că o să lichideze procurorul de caz. Trei ex-directori ai Uzinei Mecanice Sadu, situată în oraşul Bumbeşti-Jiu, respectiv Lori Gheorghe Boian, Bogdan Gabriel Lucian și Nicolae Dijmărescu, au fost trimiși în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cei trei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de delapidare, după ce au introdus în producţie rezerva de mobilizare, necesară în caz de război. Potrivit anchetatorilor craioveni, care au dispus recent trimiterea în judecată a foştilor şefi ai Uzinei Mecanice de la Sadu, materia primă care era constituită ca rezervă de mobilizare a fost introdusă în mod ilegal în procesul de producţie. Fiecare dintre directorii Uzinei atunci când a devenit şef a apelat la rezerva de mobilizare pentru a compensa lipsa materiei prime folosite la fabricarea muniţiei. În caz de război, uzina este obligată să producă o cantitate mai mare de muniţie, folosind rezerva de mobilizare.

Deranjat de ancheta procurorilor

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, unul dintre inculpați, fost director al Uzinei Mecanice Sadu, a fost interceptat în timp ce purta o discuţie telefonică elecventă. Interceptarea s-a produs în data de 2 septembrie 2013, la ora 21.11. „Azi, la prima oră, am stabilit ce să întocmească, cum să întocmească şi cui să se transmită. Nu am avut timp să verific dacă bembeleii au executat sarcina, din motive de Parchet. (…) Nu-i nimic, că mai am şi io o ţâră, probabil că o să mă duc la puşcărie, dar când am să ies, am să-l lichidez pe jigodia asta de procuror şi pe… măi, morţii mă-sii, că n-am ce pierde!”, spunea fostul director unuia dintre apropiaţii săi, căruia i se confesa telefonic în legătură cu mersul anchetei procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova.

Prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei

În rechizitoriul procurorilor Curţii de Apel din Craiova se menţionează faptul că ex-directorul UM Sadu şi fost director adjunct al Companiei Naţionale Romarm, Lori Gheorghe Boian, în calitate de director general al UM Sadu, în perioada 16 decembrie 2005 – 16 iunie 2012, acţionând, cu intenţie, atât direct, cât şi indirect, prin intermediul altor persoane, a dat dispoziţie să se folosească rezerva de mobilizare. Conform procurorilor, directorul l-a determinat prin constrângere, prin ameninţarea cu pierderea locului de muncă, pe gestionarul magaziei RM 69, să sustragă cantitatea de 497.189 kg de materiale speciale, proprietatea Ministerului Economiei, producând un prejudiciu în cuantum de 1.562.539,75 lei, reprezentând contravaloarea materialelor însuşite fără drept şi folosite în procesul de producţie.
Totodată, inculpatul Gabriel Lucian Bogdan, în perioada 2006 – 1 octombrie 2008, în calitate de director comercial, iar în perioada 1 octombrie 2008 – până în prezent director de producţie la UM Sadu, prin intermediul altor funcţionari aflaţi în subordinea sa, l-a determinat prin constrângere, chiar și prin ameninţarea cu pierderea locului de muncă, pe gestionarul magaziei RM 69, să sustragă cantitatea de 497.189 kg materiale speciale. Acestea erau în proprietatea Ministerului Economiei, prejudiciul produs astfel fiind în cuantum de 1.562.539,75 lei, reprezentând contravaloarea materialelor însuşite fără drept şi folosite în procesul de producţie.
Un alt fost director al Uzinei Mecanice Sadu, Nicolae Dijmărescu, este acuzat de aceleaşi fapte. Ministerul Economiei este parte civilă în procesul care se află pe rolul Tribunalului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS