8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBilanț pe anul 2014: Producție agricolă mai mare și ferme noi în Dolj

Bilanț pe anul 2014: Producție agricolă mai mare și ferme noi în Dolj

Directorii care coordonează în Dolj activitățile de zootehnie și agricultură au prezentat ieri rapoartele de activitate pe anul 2014 (Foto: GdS)
Directorii care coordonează în Dolj activitățile de zootehnie și agricultură au prezentat ieri rapoartele de activitate pe anul 2014 (Foto: GdS)

Reprezentanții Direcției Agricole Dolj și ai Oficiului Județean de Zootehnie Dolj au prezentat ieri, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, rapoartele celor două instituții pentru anul 2014. În timp ce prima dintre ele a anunțat producții mai mari față de anul 2013 la aproape toate culturile, cea de-a doua a atras atenția că trebuie să-și desfășoare activitatea cu doar trei angajați. Important de menționat este că în anul 2014 s-au înființat, prin ajutorul de minimis, patru noi ferme de bovine.

Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Dolj a încheiat anul cu creșteri de producții la aproximativ toate culturile. Acesta a fost unul dintre aspectele prezentate ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Dolj, de către directorul DAJ Dolj, Cristina Vladu. „La nivelul judeţului Dolj, s-au înregistrat producții mai mari la aproape toate culturile înfiinţate comparativ cu cele din 2013 şi chiar comparativ cu cele înregistrate în perioada 2010-2013“, a spus Vladu. Producția a crescut chiar dacă, din cauza vremii nefavorabile, s-au însămânțat suprafețe mai mici pentru o parte dintre culturi.

Producție scăzută de pepeni verzi și galbeni

La mare parte din categorii, în comparație cu anul 2013, situația arată aproximativ la fel. Producții mai mari s-au înregistrat la culturi precum grâu (3.456 kg/ha față de 2.906 kg/ha), secară (2.485 kg/ha față de 1.654 kg/ha), rapiță (2.602 kg/ha față de 1.009 kg/ha) sau cartofi (13.408 kg/ha față de 10.879 kg/ha). Culturile care au înregistrat o scădere sunt cele de ovăz de primăvară (1.409 kg/ha față de 1.492 kg/ha) și pepeni verzi și galbeni (21.444 kg/ha față de 24.648 kg/ha).
Directorul DAJ Dolj a mai precizat faptul că, în 2014, a crescut numărul de solicitări pentru defrișarea viței-de-vie care nu mai producea nimic. „În ultimii ani a crescut interesul proprietarilor de plantaţii viticole neperformante pentru a le defrişa, pe de o parte pentru a scăpa de povara impozitelor şi pe de altă parte pentru a reintroduce în circuitul economic suprafeţele respective, cultivând alte specii de interes economic. (…) În anul 2014, suprafaţa defrișată a fost de 152,78 ha vie, aceasta crescând cu aproximativ 30 ha“, a explicat Vladu.

„Personalul OJZ Dolj s-a înjumătățit. Avem doar trei angajați“

În ceea ce privește Oficiul Județean de Zootehnie (OJZ) Dolj, șeful acestuia, Andi Nuță, a explicat că activitatea instituției a fost destul de bună, deși își desfășoară activitatea doar cu trei angajați. „Problemele curente cu care ne confruntăm ar fi lipsa de personal, pentru că, prin pensionări și plecări din sistem, la ora actuală, personalul OJZ Dolj s-a înjumătățit. Avem doar trei angajați. Pe de altă parte, nivelul salarizării, în comparație cu alte instituții care aparțin Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a rămas destul de scăzut“, a precizat Nuță.
Acesta a anunțat că a fost obținută autorizația de funcționare pentru un laborator din cadrul OJZ Dolj, care se ocupă de analiza rapidă a laptelui, investindu-se, tot în anul 2014, într-o fabrică de producere a azotului lichid, element de care este nevoie în procedura de însămânțare artificială a animalelor. Aceasta mai are nevoie doar de personal pentru a fi dată în funcțiune.
Șeful OJZ Dolj a mai anunțat că, în baza ajutorului de minimis, în județul Dolj s-au înființat patru ferme de bovine: una în comuna Dobrești, cu cinci capete, și trei în Pielești, care totalizează 30 de capete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS