8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSurupăceanu şi fostul director al CE Turceni au scăpat de puşcărie

Surupăceanu şi fostul director al CE Turceni au scăpat de puşcărie

Fostul prefect şi deputat de Gorj, Mugurel Surupăceanu, şi ex-directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, au scăpat de închisoare. Curtea de Apel din Craiova a decis achitarea lui Mugurel Surupăceanu, care fusese condamnat de Tribunalul Gorj la şapte ani de închisoare pentru delapidare şi spălare de bani, în celebrul dosar „Buldotancul“. Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, fostul prefect ar fi achiziţionat, prin interpuşi, un buldotanc defect, de la o firmă din spaţiul ex-sovietic, şi l-a revândut  Complexului Energetic Turceni. Prejudiciul ar fi fost estimat de 800.000 de lei. Dumitru Cristea, cel care fusese condamnat la şase ani de închisoare cu executare, a primit la Curtea de Apel din Craiova patru ani cu suspendare şi un termen de încercare de șase ani. De asemenea, a fost ridicat sechestrul asigurător asupra bunurilor imobile ale „inculpatului Cristea Dumitru (teren intravilan curţi – construcţii în suprafaţă de 540 m.p., clădire cu suprafaţa construită desfăşurată de 492,75 m.p. şi anexă cu suprafaţa de 30,20 m.p.) situate în Târgu Jiu (…) cu o valoare de impunere de 774.702,68 lei şi ridicarea popririi sumei de 61.867,32 lei“, potrivit Curţii de Apel din Craiova.

Suspendare şi pentru restul inculpaţilor

Totodată, Sorin Cocora Buşan a fost condamnat la trei ani cu suspendare şi un termen de încercare de cinci ani. Instanţa a luat act că persoana vătămată, Complexul Energetic Oltenia, succesoare în drepturi a SC Complex Energetic Turceni SA, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. A fost dispusă confiscarea sumei de 586.570,04 lei, de la inculpatul Cocora Buşan Sorin. Suma a rezultat din infracţiunea de spălare de bani. De asemenea, inculpaţii Vasile Ioan Viorel şi Boiangiu Silvică se vor prezenta la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj, la datele stabilite de acest serviciu, cei doi scăpând de închisoare. Sentinţa Curţii de Apel din Craiova este definitivă şi nu mai poate fi atacată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cei care au dispus trimiterea în judecată a fostului prefect de Gorj, Mugurel Surupăceanu, respectiv a fostului director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea.

Surupăceanu nu va da statul în judecată

Imediat după aflarea sentinţei, fostul prefect de Gorj, Mugurel Surupăceanu, a declarat că nu va da statul în judecată, pentru că judecătorii au aplicat abuziv legea. „Nu pot decât să mă bucur și îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut parte de judecători corecți, oameni care au avut posibilitatea să studieze acest dosar greu, care mi-a făcut foarte mult rău din punct de vedere al imaginii, dar care, iată, în final, se dovedește că în ceea ce mă privește a fost unul făcut incorect și e foarte bine că s-a putut demonstra nevinovăția mea și judecătorii mi-au dat dreptate. Decizia de la Tribunalul Gorj, de șapte ani cu executare, a fost o decizie care a fost declarată nelegală. Ce s-a întâmplat la Tribunalul Gorj a fost o eroare juridică, făcută cu intenție de judecător. Vreau să mă liniștesc și să îmi văd de viața mea. Nu mă mai interesează să mă mai războiesc. Nu voi da statul român în judecată, pentru că statul român nu e vinovat că mai există oameni care fac greșeli și care aplică în mod abuziv legea“, a menţionat fostul prefect al județului Gorj.

Cristea este anchetat în dosarul „Şova“

Este de amintit că Dumitru Cristea mai are la activ un dosar penal în care este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că s-a implicat în acordarea ilegală a unor contracte de asistenţă juridică. Este vorba de contracte de care a beneficiat casa de avocatură a fostului ministru al transporturilor, Dan Şova. De precizat că Dan Şova şi Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni, sunt anchetaţi pentru un prejudiciu de 71 de milioane de lei. Dumitru Cristea este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. Dan Şova este şi el urmărit penal pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS