21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgenția de Integritate a dat iama în primarii doljeni

Agenția de Integritate a dat iama în primarii doljeni

Inspectorii de integritate au făcut mai multe „victime“ printre primarii și viceprimarii doljeni (Foto: newsar.ro)
Inspectorii de integritate au făcut mai multe „victime“ printre primarii și viceprimarii doljeni (Foto: newsar.ro)

Primarul din comuna doljeană Terpezița a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil în martie 2012. În total, în ultimii ani, opt primari și patru viceprimari din județul Dolj au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese de inspectorii de integritate. Recent, primarul din Bechet și cel din comuna Argetoaia au rămas fără mandate după ce au pierdut procesele cu ANI. 

În martie 2012, inspectorii de integritate stabileau că primarul comunei doljene Terpezița, Constantin Popa, a încălcat legislația privind incompatibilitățile. Potrivit raportului ANI, Constantin Popa s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 19 iunie 2008, când a fost validat ca primar al comunei Terpezița. Astfel, inspectorii ANI susțin că Popa, în timp ce era primar al comunei Terpezița, a avut și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv membru în cadrul întreprinderii familiale POPA E. CONSTANTIN. „Constantin Popa deţine, în cadrul întreprinderii familiale POPA E. CONSTANTIN, calitatea de membru începând cu data de 29.06.2005 și calitatea de comerciant persoană fizică începând cu data de 19.06.2008. În perioada 29.06.2005-11.11.2011, Constantin Popa a deţinut și calitatea de reprezentant al întreprinderii familiale POPA E. CONSTANTIN“, au reținut inspectorii ANI.
În acest fel, primarul Popa a încălcat legislația privind regimul incompatibilităților, care spune că funcţia de primar și viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică.
După emiterea raportului, edilul Constantin Popa a declarat pentru GdS că va merge în instanță. „S-ar putea ca ANI să aibă dreptate sau s-ar putea să nu aibă. Instanţa va avea ultimul cuvânt în această privinţă. Am primit şi eu acum câteva zile decizia ANI şi o voi contesta, pentru că am motive întemeiate să consider că nu am încălcat legislaţia privind regimul incompatibilităţilor“, a declarat primarul Constantin Popa. În iunie 2012, Popa a fost reales primar al comunei Terpezița.

Hotărâre definitivă la Curtea Supremă

Instanța a avut ultimul cuvânt la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta. Astfel, la sfârșitul lunii martie 2012, edilul Popa a cerut în instanță anularea raportului ANI, însă în iunie 2013 Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție până pe 28 ianuarie, anul acesta. Judecătorii Curții Supreme au respins ca nefondat recursul edilului Constantin Popa, hotărârea fiind definitivă.
Reprezentanții Prefecturii Dolj au precizat pentru GdS că, în acest moment, este în derulare procedura legală prin care se va constata încetarea de drept înainte de termen a mandatului primarului din Terpezița.
Constantin Popa a explicat că nu știe dacă va apela la o cale extraordinară de atac a hotărârii Curții Supreme, dar și că până acum și-a făcut datoria de primar. „Asta este viața. Nu am hotărât dacă voi merge mai departe, trebuie să vorbesc cu avocatul. Eu am făcut parte împreună cu părinții mei dintr-o asociație agricolă, prin care lucram pământul, iar ANI a considerat că am avut calitatea de comerciant. Eu mi-am făcut datoria față de comună“, a declarat edilul Constantin Popa.

Primari și viceprimari incompatibili sau în conflict de interese

Primarul Popa nu este singurul găsit în incompatibilitate de către inspectorii de integritate. În decembrie 2013, Nicu Sîrbu, fostul viceprimar din comuna Pleșoi, a fost declarat incompatibil de ANI, pentru că, în perioada 25 iunie 2008 – 20 iunie 2012, ar fi deținut în același timp atât funcția de viceprimar, cât și pe cea de administrator al SC DANELA SRL.
Primarul Marian Belu din Afumați a fost găsit incompatibil de ANI în iulie, anul trecut. Marian Belu, viceprimar al comunei Afumați între anii 2008-2012, în prezent primar, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate începând cu 23 iunie 2009, de când a avut și calitatea de persoană fizică autorizată. Raportul ANI a fost contestat de edilul Belu, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova în noiembrie, anul trecut. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 9 martie. Tot anul trecut, în noiembrie, ANI l-a găsit incompatibil pe Traian Duțescu, viceprimarul comunei Gângiova, care, în 2012 și 2013, a fost și viceprimar, și angajat cu contract individual de muncă al unei societăți comerciale.
Dacă unii primari au fost acuzați că au avut și firme în timpul mandatului, alții sunt acuzați că și-au angajat nevestele în primărie.
Unul dintre ei este Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare. În august, anul trecut, ANI a comunicat că a „constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Vintilă Marin, primar al comunei doljene Poiana Mare, întrucât, în calitate de primar, a semnat atât dispoziția, cât și contractul individual de muncă privind angajarea pe perioadă nedeterminată în funcția de referent în Aparatul de specialitate al primarului comunei Poiana Mare a soției acestuia, Vintilă Constanța-Liliana“. Inspectorii ANI mai susțin că, începând cu anul 2009, când a fost angajată la Primăria Poiana Mare, și până în august 2014, soția edilului Vintilă a avut venituri salariale în valoare totală de 24.344 de lei.
Al doilea este Mircea Beznă, primarul din Argetoaia, care a fost acuzat că, în iunie 2006, când era tot primar, a încheiat cu soția sa un contract individual de muncă, femeia fiind angajată ca referent la Primăria Argetoaia. Beznă a pierdut procesul cu ANI, iar în ianuarie, anul acesta, și-a pierdut și scaunul de primar.

Câte doi de la Caraula și Rojiște

Alte două localități din județul Dolj – Caraula și Rojiște, au intrat în vizorul ANI cu câte doi aleși.
Astfel, în martie 2014, Ionel Nedelcu, primarul din comuna Rojiște, a fost declarat incompatibil de ANI pentru că, în perioada 7 septembrie 2012 – 30 septembrie 2013, ar fi deținut atât funcția de primar, cât și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Rojiște.
Nedelcu a contestat în instanță raportul ANI, dosarul fiind în acest moment pe rolul Curții de Apel Craiova.
După câteva luni, în iulie 2014, ANI l-a găsit incompatibil și pe viceprimarul din Rojiște, Pătru Iscru. Acesta este acuzat că, în perioada 12 septembrie 2012 – 17 iulie 2013, a fost atât viceprimar, cât și reprezentant al Consiliului Local Rojiște în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Rojiște. Și viceprimarul Iscru a contestat raportul ANI, iar pe 12 ianuarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. Hotărârea instanței a fost atacată cu recurs de Pătru Iscru.
Aceeași situație o întâlnim și în comuna Caraula, unde atât primarul, cât și viceprimarul au fost găsiți incompatibili de inspectorii de integritate. Astfel, în iunie 2013, ANI a comunicat că a constatat „existența conflictului de interese administrativ și a stării de incompatibilitate în cazul lui Vancea Ştefan, primar al comunei Caraula, judeţul Dolj“, care ar fi fost și administrator al SC VANAMY COM SRL și RV SAT SRL.
Raportul ANI a fost contestat de primarul Vancea, care a precizat pentru GdS că a depus o cerere la Registrul Comerţului de suspendare din funcţia de administrator. În februarie 2014, a pierdut procesul la Curtea de Apel Craiova, recursul fiind pe rolul Curții Supreme.
Tot în iunie 2013, ANI a comunicat că viceprimarul din Caraula, Victor Șandru, a fost găsit în conflict de interese, pentru că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu Consiliul Local Caraula. Mai mult decât atât, același Șandru era și membru în comisia pentru vânzarea prin licitație publică a imobilului cu pricina.

Primarii din Bechet, verificați de ANI

În ceea ce privește orașul Bechet, atât fostul, cât și actualul primar au avut sau încă au probleme cu ANI. La sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, primarul orașului Bechet, Gheorghe Ionele, a rămas fără fotoliul de edil. În cazul său, ANI a stabilit că, între 25 iunie 2008 şi 16 martie 2009, pe când era viceprimar, a fost și administrator al SC LA MAXIM SRL.
Cât despre fostul primar din Bechet, Costel Tulitu, acesta a fost găsit de ANI în conflict de interese, în februarie 2012. Inspectorii de integritate susțin că Tulitu, în mandatul 2008-2012, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, dar și că există „indicii referitoare la posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice“.
Inspectorii ANI susțin că, „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Tulitu Costel, în calitate de beneficiar – reprezentant al Primăriei Oraşului Bechet, a semnat un număr de cinci contracte cu societățile comerciale GIRA-SAL ECO SRL, respectiv AGRO INDUSTRIE & COMPANY SRL, în cadrul cărora Tulitu Cătălin Ştefan, fiul persoanei evaluate, deţinea, la data semnării contractelor, calitatea de asociat“.
Fostul primar din Bechet a contestat în instanță raportul întocmit de inspectorii ANI, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova în februarie 2012. Judecătorii craioveni au respins acțiunea lui Tulitu, însă la recurs, Curtea Supremă a hotărât ca instanța din Craiova să rejudece cauza. Dosarul s-a întors la Curtea de Apel Craiova în mai 2014, iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 6 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS