11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe construirea stațiilor de sortare și compostare la groapa de la Mofleni

Începe construirea stațiilor de sortare și compostare la groapa de la Mofleni

Consiliul Județean Dolj a semnat cu societatea Hidroconstrucția SA contractul „Proiectare și execuție de lucrări pentru construirea unei stații de sortare și a unei stații de compostare a deșeurilor biodegradabile la Mofleni – Craiova“. Valoarea contractului de lucrări se ridică la suma de 34.781.830,86 lei, fără TVA, din care costurile de proiectare sunt de 180.674,60 lei. Stația de sortare va avea o capacitate de 44.000 de tone pe an, iar stația de compostare – o capacitate de 18.000 de tone pe an. Aceste lucrări se realizează în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj“, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial MEDIU 2007-2013.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că evenimentul marchează un pas important în implementarea celui mai amplu proiect cu finanțare europeană derulat de consiliu – Sistemul de management integrat al deșeurilor, în sumă de aproape 54 de milioane de euro.
„Masterplanul pentru deșeuri, așa cum este el cunoscut, reprezintă un demers la care lucrăm de mult timp și vă mărturisesc că, la un moment dat, aproape că ne luaserăm gândul că îl vom mai putea implementa. Însă am stăruit foarte mult și am reușit să ajungem astăzi în etapa în care îl punem în operă cu toată forța. Nu doar dimensiunea financiară dă importanța acestui demers, ci și rolul efectiv pe care îl are, pe de o parte, stația de sortare, care va deservi întreg județul și va contribui la recuperarea materialelor reciclabile, și, pe de altă parte, stația de compostare, una dintre cele două care vor funcționa în Dolj și prin intermediul cărora deșeurile biodegradabile vor fi transformate în îngrășământ pentru agricultură. De altfel, în ansamblul său, acest masterplan va aduce cu sine o transformare profundă a întregului județ, prin rezolvarea problemei deșeurilor în toate cele 111 localități doljene, în sensul în care cetățenii vor avea asigurat serviciul de colectare a resturilor menajere. În acest fel, aruncarea necontrolată va fi stopată, ceea ce înseamnă un mediu mai curat, dar și o îmbunătățire a calității vieții“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS