6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCiurel nu-l vrea pe Victor Ponta mediator în conflictul de la CEO

Ciurel nu-l vrea pe Victor Ponta mediator în conflictul de la CEO

Victor Ponta, alături  de Laurenţiu Ciurel (FOTO: Eugen Măruţă)
Victor Ponta, alături
de Laurenţiu Ciurel (FOTO: Eugen Măruţă)

Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu este de acord ca premierul Victor Ponta să medieze conflictul existent între sindicatele şi administraţia companiei pe tema negocierii contractului colectiv de muncă. De peste o lună sindicatele organizează săptămânal pichetări şi mitinguri în centrul municipiului, nedorind să accepte propunerile administraţiei de a restructura personalul cu 3.000 de salariaţi şi de a reduce lefurile şi alte drepturi. La nivel local a fost avansată ideea medierii conflictului de către premierul Victor Ponta, având în vedere că este deputat de Gorj, cunoaşte situaţia companiei şi că este vorba de unul dintre cei mai mari angajatori din România, aflaţi în portofoliul statului.
„Negocierea Contractului Colectiv de Muncă şi a altor acte care reglementează relaţia administraţie – sindicate, precum şi elaborarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) – 2015 revin în exclusivitate directoratului şi administraţiei CE Oltenia. Invocarea altei instituţii care ar trebui să medieze aceste negocieri nu corespunde prevederilor legale sau statutare. Directoratul CE Oltenia va finaliza în timpul legal acţiunile de negociere, precum şi de elaborare a BVC, în limitele prerogativelor sale, în folosul atât al acţionarilor, cât şi al angajaţilor. Apelul la premierul României care ar trebui să medieze un aşa-zis conflict este total nepotrivit, existând soluţii imediate pentru ca activitatea să continue în condiţii normale“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

Ciurel vrea să arate că poate

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, doreşte în acest fel să arate că este capabil să gestioneze situaţia şi că nu este nevoie de intervenţia premierului, deşi problemele de fond ale companiei au legătură cu decizii care pot fi luate la Bucureşti şi care vizează reglementări ale ANRE sau amendarea unor legi, rezolvarea problemei creanţelor sau a exportului de energie electrică. În ciuda asigurărilor şefilor Complexului Energetic Oltenia că vor realiza bugetul pe 2015 şi va fi semnat contractul colectiv de muncă, sindicatele ameninţă cu declanşarea unui conflict de muncă. De asemenea, actualul contract colectiv de muncă a expirat pe 19 februarie.
„Noi cerem păstrarea drepturilor de anul trecut, mai ales că vor să producem la fel sau mai mult, dar cu mai puţini salariaţi. Dacă muncim mai mult, nu este normal să pierdem din drepturi. Ei vor să lase toate tăierile de drepturi, au zis că renunţă la propunerea cu zilele de concediu, pentru că acolo nu afectează bugetul. I-am notificat că vrem păstrarea drepturilor din 2014 şi aşteptăm răspunsul lor în 48 de ore, potrivit legii. Dacă nu sunt de acord cu solicitările noastre, declanşăm conflict de muncă“, a spus Constantin Mitrescu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie. Propunerea unei medieri de către premierul Victor Ponta a venit din partea lui Florin Cârciumaru, fostul şef de partid al lui Laurenţiu Ciurel, ex-vicepreşedinte al PSD. Cârciumaru a declarat că cele două părţi trebuie să revină la masa negocierilor şi să folosească orice oportunitate pentru a se înţelege, inclusiv o mediere a premierului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS