5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJaf în bugetul Primăriei Bucovăț

Jaf în bugetul Primăriei Bucovăț

Procurorii au dispus clasarea cauzei în ceea ce-l privește pe Constantin Vasile, primarul comunei Bucovăț (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii au dispus clasarea cauzei în ceea ce-l privește pe Constantin Vasile, primarul comunei Bucovăț (Foto: Arhiva GdS)

De ce ai nevoie ca să furi peste 500.000 de lei din bugetul unei comune? De o casieră, de o contabilă și de un primar care află ultimul ce se întâmplă în primăria pe care o conduce. Procurorii craioveni au dispus trimiterea în judecată a fostei casiere și a fostei contabile din cadrul Primăriei Bucovăț, cele două femei fiind acuzate că au băgat destul de adânc mâna în banii contribuabililor.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în luna mai 2010, atât în baza unei sesizări din oficiu, cât și după un control al Curții de Conturi.
Vizați au fost primarul comunei Bucovăț, Constantin Vasile, casiera primăriei, Aurica Truță, și contabila Constanța Florea.
Să începem cu casiera Truță care a fost angajată la Primăria Bucovăț timp de 20 de ani, de pe 5 aprilie 1990 și până pe 30 aprilie 2010.
În această perioadă, Aurica Truță s-a ocupat cu administrarea sumelor de bani din casieria Primăriei Bucovăț. Femeia primea în casierie diverse sume de bani, reprezentând, pe de o parte, sume ridicate de la Trezorerie, iar, pe de altă parte, sume încasate în numele primăriei de la diverse persoane. De asemenea, femeia elibera sume de bani către diverse persoane în baza unor documente, având obligația legală de a verifica existența documentelor legale și de a face mențiuni în registrul de casă despre existența și conținutul acestor acte. Mențiunile făcute de Aurica Truță în registrul de casă privind plăți și încasările trebuia verificate în mod direct de Constanța Florea, contabilă a Primăriei Bucovăț în perioada 27 mai 1996 – 20 iunie 2011.

Cum s-au „evaporat“ banii?

Anchetatorii au stabilit că, numai între anii 2007-2010, casiera Aurica Truță a făcut o „gaură“ de 519.065 de lei în bugetul primăriei. Modul de operare era foarte simplu, în sensul că femeia nu consemna unele sume de bani în registrul de casă sau să treacă în documente sume de bani mai mici decât cele încasate.
„Cu privire la modalitatea de falsificare a filelor din registrul de casă, probatoriul administrat a demonstrat că Truță Aurica a folosit următoarele modalități concrete de falsificare: atesta în acest document financiar-contabil, după caz, încasarea/plata unor sume de bani mai mici decât cele încasate/plătite în realitate; omitea să menționeze în acest document financiar-contabil sumele de bani încasate în realitate. Probatoriul administrat a demonstrat că Truță Aurica, cu știință, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a făcut 282 de mențiuni necorespunzătoare adevărului, atât sub forma atestării, cât și sub forma omisiunii“, au reținut procurorii craioveni.
Mai exact, femeia băga diverse sume de bani în buzunar „din pix“. De exemplu, din sumele încasate cu titlul de impozite și taxe, Aurica Truță a trecut în registrul de casă sume mai mici, iar diferența de bani a băgat-o în buzunar. În alte cazuri nici măcar nu a mai trecut în registru sumele încasate de la contribuabili. Anchetatorii au mai stabilit că, în alte ocazii, casiera a ridicat sume de bani de la Trezorerie, însă a înregistrat în registrul de casă sume mai mici. În cazul cazuri, cum ar fi suma de 852 de lei ridicată de la trezorerie pe 23 decembrie 2008 și suma de 1.300 de lei ridicată pe 30 aprilie 2009 Aurica Truță nu le-a mai trecut de loc în documentele primăriei.
Altă metodă, cea mai „profitabilă“ de altfel, a fost folosirea unor documente justificative inexistente. Cea mai mare parte a banilor, suma totală de 496.540 de lei, a fost însușită de Truță în baza a 225 de documente justificative care nu au existat niciodată. De altfel, nici unul dintre aceste documente nu au fost găsite de anchetatori în evidențele Primăriei Bucovăț.
În ceea ce o privește pe contabila Constanța Florea, procurorii craioveni au reținut că și ea este responsabilă de crearea prejudiciului de 519.065 de lei, întrucât nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu. „Conform prevederilor legale, avea obligația de a verifica realitatea operațiunilor efectuate în numerar prin casieria unității, nu a făcut control inopinat al casieriei, nu a inventariat numerarul existent în casierie“, au reținut anchetatorii.

Cumpărături de zeci de mii de lei din banii primăriei

În urma cercetărilor, oamenii legii au reușit să afle unde a ajuns o parte din banii sustrași din bugetul Primăriei Bucovăț.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada desfășurării activității infracționale, Truță Aurica a cheltuit sume de bani mult mai mari decât cele pe care le-a realizat în mod direct din activitatea pe care o desfășura ca funcționar public, respectiv ca angajat al Primăriei comunei Bucovăț în funcția de casier“, spun anchetatorii.
Astfel, s-a stabilit că în perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010, Aurica Truță a făcut cumpărături de la două centre comerciale din Craiova – METRO și SELGROS, în valoarea totală de 75.869 de lei. În baza a 134 de facturi puse la dispoziția procurorilor de METRO, s-a stabilit că, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2010, femeia a cumpărat bunuri în valoare totală de 50.876 de lei, din care suma de 47.422 de lei a fost achitată cu numerar, iar 3.453 de lei prin card.
În baza altor 15 facturi puse la dispoziție de SELGROS, emise în aceeași perioadă, s-a mai stabilit că aceeași Aurica Truță a făcut cumpărături de 24.993 de lei, achitate în numerar. Bunurile au fost găsite acasă la inculpată, cu ocazia unei percheziții domiciliare făcute pe 2 martie 2011. De asemenea, în baza datelor furnizate de către Poșta Română, s-a mai stabilit că, în perioada aprilie – octombrie 2009, Aurica Truță a expediat copiilor săi suma de 5.450 de lei.
Anchetatorii mai susțin că media valorii cumpărăturilor efectuate de către Truță numai în ceea ce privește achizițiile de la METRO a fost de 1.480 de lei pe lună, în condițiile în care femeia a avut un salariu lunar între 1.400 și 1.600 de lei.

Clasarea cauzei față de primarul Constantin Vasile

Cele mai multe mențiuni făcute în registrul de casă de casiera Aurica Truță arată că cea mai mare parte a sumelor de bani ar fi fost predate primarului Constantin Vasile.
În fața anchetatorilor, primarul a negat că a primit sumele de bani și a susținut că pentru sumele ridicate cu titlu de avans a prezentat documente justificative, documente care au fost găsite în evidențele primăriei.
De altfel, după începerea urmăririi penale, primarul Constantin Vasile a declarat pentru GdS că habar nu a avut despre obiceiurile casierei Truţă. „Eu când am aflat că sunt probleme am dat dispoziţie să fie verificată activitatea casieriei pe anul acesta (2010 – n.r.), deoarece Curtea de Conturi verifica numai pentru anul trecut. Am descoperit nereguli, însă nu am făcut nici o sesizare pentru că nu se încheiase controlul, iar doamna Truţă putea aduce între timp documente prin care să justifice banii lipsă“, a precizat primarul Vasile în articolul publicat de GdS în ediția din 21 iunie 2010 „Primăria Bucovăţ, sub urmărire penală“.
În final, anchetatorii au considerat că primarul nu a încălcat legea, așa că au dispus clasarea cauzei pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. „De altfel, cu ocazia expertizei contabile, s-a stabilit că persoanele care sunt responsabile de producerea prejudiciului sunt Truță Aurica și Florea Constanța“, mai spun procurorii.
Primarul Vasile a fost cercetat cu privire și la alte nereguli descoperite de Curtea de Conturi și nu a fost găsit vinovat. De exemplu, s-a constatat că pentru amenajarea bazei sportive din comună au fost decontate lucrări neefectuate în valoare de 1.857 de lei, însă paguba a fost acoperită prin emiterea unei facturi de stornare. Au mai fost găsite nereguli în privința tichetelor cadou primite de primar și viceprimar, dar și în legătură cu achiziționarea de combustibil. În aceste cazuri, banii au fost reținuți primarului, viceprimarului și contabilei.

Infracțiunile

Aurica Truță este judecată pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual, delapidare și uz de fals, toate în formă continuată, iar Constanța Florea pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată.
În fața anchetatorilor, Aurica Truță a recunoscut că a sustras numai suma totală de 22.525 de lei, iar Constanța Florea a explicat că nu a verificat niciodată activitatea casierei, deși știa că avea această obligație. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova la sfârșitul anului trecut, iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 12 martie.

Alte infracțiuni

Procurorii craioveni au dispus continuarea cercetărilor într-un dosar separat a altor fapte penale. Este vorba de fapte penale ce ar fi fost comise în perioada derulării următoarelor proiectele de investiții: „Sisteme de alimentare cu apă potabilă în comuna Bucovăț“, „Reabilitare străzi în comuna Bucovăț“ și „Alimentare cu apă potabilă în satele Bucovăț, Leamna de Jos, Leamnă de Sus și Palilula“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS