14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea polițistului care a condus ani la rând fără permis

Povestea polițistului care a condus ani la rând fără permis

Procurorii au stabilit că agentul-șef principal Marin Maiuru a condus de două ori Loganul IPJ Dolj deși nu avea permis (FOTO: Arhiva GdS)
Procurorii au stabilit că agentul-șef principal Marin Maiuru a condus de două ori Loganul IPJ Dolj deși nu avea permis (FOTO: Arhiva GdS)

Un agent-șef din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj a fost condamnat la un an și două luni de închisoare cu suspendare pentru mai multe infracțiuni de conducere fără permis. IPJ Dolj nu a făcut public acest caz, iar polițistul, care a condus și Loganul cu girofar din dotare, s-a pensionat înainte de a fi condamnat.

Povestea polițistului fără permis a început în iunie 2013. Un cititor GdS a reclamat atunci faptul că agentul-șef principal Marin Maiuru de la Postul de Poliție Podari avea obiceiul să conducă Loganul din dotare deși nu a avut niciodată permis.
Ba mai mult, cititorul GdS spunea că șefii Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au aflat despre apucăturile agentului Maiuru, însă nu au luat nici o măsură împotriva lui, ci doar i-au recomandat să se pensioneze.
Tot în iunie 2013, GdS a întrebat reprezentanții IPJ Dolj dacă cele sesizate de cititorul GdS sunt adevărate, iar polițiștii doljeni au precizat că, într-adevăr, agentul Maiuru nu are permis de conducere, însă nu este nici o problemă, pentru că nu conduce mașinile instituției. Pe atunci, agentul Maiuru, care lucra la Postul de Poliție Podari, a explicat senin în fața redactorilor GdS că nu are permis de conducere, dar și că urmează să dea examenul pentru obținerea documentului.

Agentul Maiuru, dat pe mâna procurorilor de IPJ Dolj

Din rechizitoriul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a agentului-șef principal Marin Maiuru aflăm că, pe 22 iulie 2013, IPJ Dolj a sesizat organele de urmărire. Mai exact, reprezentanții IPJ Dolj au sesizat că, „în urma verificării unei petiţii cu privire la agentul-şef principal de poliţie Maiuru Constantin Marin din cadrul Postului de Poliţie Podari s-a constatat că există indicii că acesta a condus autoturisme pe drumurile publice anterior datei de 13.06.2013, fără a poseda permis de conducere“. Pe 13 iunie 2013, polițistul a obținut permisul de conducere categoria B.
În urma anchetei, procurorii au stabilit că „inculpatul Maiuru Constantin Marin a condus autoturisme pe drumurile publice anterior datei de 13.06.2013, fără a poseda permis de conducere, fiind dovedite trei astfel de fapte“.
Astfel, în după-amiaza zilei de 1 iunie 2009, inculpatul, care se afla de serviciu la Postul de Poliţie Podari, a plecat cu Loganul până la locuința unei persoane din comună pentru a aplana un scandal. Anchetatorii au reținut că agentul Maiuru chiar a întocmit un proces-verbal în care a consemnat că… s-a deplasat singur la solicitare.
În seara aceleiași zile, în jurul orei 20.30, același agent Maiuru a plecat cu Loganul poliției la un scandal izbucnit în comună. După mai bine de un an, mai exact în noaptea de 31 iulie spre 1 august 2010, polițistul Maiuru a fost sesizat despre producerea unui accident de circulație în satul Braniște. Procurorii au reținut că, de data aceasta, Maiuru a condus mașina personală până la Craiova și a întocmit mai multe documente. „Inculpatul s-a deplasat la faţa locului cu autoturismul marca Renault Clio înmatriculat pe numele soţiei sale. După efectuarea cercetării locului faptei, inculpatul l-a condus pe numitul G.G., conducătorul autoturismului implicat în accidentul rutier, la Biroul Poliţiei Rutiere Craiova, pentru a fi testat cu aparatul etilotest, iar apoi la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Craiova, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Fapta săvârşită de inculpat este dovedită cu declaraţiile martorilor, procesul-verbal de cercetare la faţa locului întocmit de inculpat, buletinul de examinare clinică şi procesele-verbale de prelevare de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei conducătorului auto“, au reținut procurorii.

A recunoscut numai o infracțiune

Anchetatorii au avut informații cu privire și la a patra infracțiune comisă de același Maiuru. Astfel, pe 22 ianuarie 2013, agentul Maiuru ar fi dus cu același Renault Clio un martor la IML Craiova, însă acestă faptă nu a putut fi dovedită cu certitudine.
Procurorii au mai reținut că, pe parcursul urmăririi penale, care a fost începută pe 5 decembrie 2013, inculpatul a avut o atitudine parţial sinceră, recunoscând doar că a condus autoturismul Renault Clio la Craiova în noaptea de 31 iulie spre 1 august 2010. Probele strânse în urma anchetei l-au contrazis însă pe polițist. „Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă în mod neîndoielnic că inculpatul a condus autoturisme pe drumurile publice la datele reţinute în starea de fapt. În sarcina inculpatului se va reţine săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, în formă continuată, având în vedere faptul că acesta conducea în mod constant autoturisme pe drumurile publice“, au mai consemnat procurorii în rechizitoriu.
Abia pe 5 noiembrie, anul trecut, Marin Maiuru a recunoscut că a condus și alte autoturisme înainte de a obţine permisul de conducere.
În decembrie, anul trecut, Marin Maiuru a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis, iar pe 5 februarie a și fost condamnat. Inculpatul și-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai blândă și a fost condamnat de Judecătoria Craiova la un an și două luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpat și procurori.

Ce spun reprezentanții IPJ Dolj?

Polițiștii doljeni au explicat doar că IPJ Dolj a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj atunci când a avut indicii că agentul Maiuru ar fi condus autoturisme pe drumurile publice deși nu avea permis. Întrebați ce alte măsuri au fost dispuse față de polițișt, reprezentanții IPJ Dolj au mai precizat că polițistul nu a fost cercetat disciplinar, pentru că acest lucru nu se putea face atunci când era urmărit penal. De asemenea, agentul Maiuru nu a fost pus la dispoziția șefului IPJ Dolj pentru că, potrivit legii, această măsură se poate lua numai după ce procurorii pun în mișcare acțiunea penală. Procurorii doljeni au pus în mişcare actiunea penală față de inculpatul Marin Maiuru pe 17 decembrie 2014.
Pe 19 iunie 2014, Marin Maiuru, care a lucrat la posturile de poliţie Podari, Drăgoteşti şi Bucovăţ, s-a pensionat. Astfel, chiar dacă va fi condamnat definitiv, IPJ Dolj nu mai poate lua nici o măsură împotriva lui.

Acțiunea penală

Potrivit art. 65 din Statutul polițistului, polițistul față de care s-a pus în miscare acțiunea penală este pus la dispoziție, cu excepția cazurilor în care acțiunea penală a fost pusă în mișcare pentru o infracțiune din culpă. Polițistul arestat preventiv sau aflat în arest la domiciliu se suspendă din funcție. Polițistul pus la dispoziție îndeplinește numai atribuții de serviciu stabilite în scris de șeful unității de poliție și beneficiază de drepturile bănești corespunzătoare gradului profesional, la nivelul de bază.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS