6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProbleme penale pentru fostul primar din Pleșoi

Probleme penale pentru fostul primar din Pleșoi

Gazeta de Sud a prezentat în ediția de pe 5 februarie în articolul „Edilul din Braloștița, judecat pentru afaceri cu Primăria Pleșoi“, acuzațiile aduse de procurorii craioveni primarului comunei Braloștița, Ioan Sârbu. Edilul este acuzat că, acum șapte ani, pe când era administratorul unei firme de construcții, ar fi obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive. În ediția de astăzi prezentăm și restul poveștii penale, mai exact acuzațiile aduse într-un alt dosar fostului primar din Pleșoi, Vasilică Crișu, „partenerul“ de afaceri al lui Ioan Sârbu.

Vasilică Crișu a fost primarul comunei doljene Pleșoi între anii 2008 – 2012, perioadă în care, susțin procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, alături de alți patru inculpați, a făcut mai multe afaceri păguboase pentru bugetul localității. Să începem cu sesizarea.
Potrivit anchetatorilor, în cursul anilor 2009 și 2010, mai mulți consilieri locali din Pleșoi au formulat mai multe plângeri împotriva primarului Vasilică Crișu, pe care l-au „turnat“ că a încălcat legislația privind achizițiile publice, iar firmele care au câștigat contractele au făcut lucrări de slabă calitate. Printre cei care l-au reclamat pe primarul Crișu s-a aflat și actualul primar din Pleșoi, Ion Ionescu, după cum scria
Gazeta de Sud în ediția din 19 ianuarie 2012 („Poliţiştii bat în poartă la Pleşoi“). Ionescu a recunoscut că l-a reclamat pe Crișu, susținând pentru GdS că s-au „reclamat unii pe alţii, iar dosarele au fost comasate“. În replică, Crişu s-a jurat pe originea lui de băiat crescut la ţară că nu avea un dosar penal: „Sunt un om cu frica lui Dumnezeu, care este mai presus de noi, toţi! Vă vorbesc ca un băiat care a crescut aici, la ţară, nu am nici un fel de dosar“. În final, s-a dovedit că edilul Crișu era cercetat într-un dosar penal, pentru că a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă calificată și fals intelectual. Dosarul este pe rolul Judecătoriei Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 27 februarie.

Lucrări cu probleme la Școala din Pleșoi

Procurorii craioveni au reținut în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilică Crișu că, în decembrie 2007, primarul Ion Ionescu a semnat cu SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL, reprezentată de Emil Stuparu, un contract în valoare de 425.200 de lei, fără TVA, pentru consolidarea Școlii cu clasele I-VIII Pleșoi.
Școala respectivă era reprezentată de inculpatul Savu Bubulică, în calitate de beneficiar (directorul Școlii din Pleșoi), care a semnat cu Minodora Agapie un contract de prestări servicii, în valoare de 6.000 de lei, prin care aceasta din urmă trebuia să supravegheze tehnic lucrările.
O lună mai târziu, în ianuarie 2008, în urma unei expertize tehnice, s-a stabilit că aceeași școală avea nevoie de lucrări suplimentare de consolidare. Așa că a urmat un act adițional la contractul din decembrie 2007, pentru suma de 362.185 de lei fără TVA, act semnat de primarul Ion Ionescu. În 2009, primarul Vasilică Crișu a semnat și el două acte adiționale cu aceeași firmă, unul în valoare de 70.000 de lei, iar altul de 49.000 de lei.
Revenind în decembrie 2007, procurorii au reținut că nici nu se uscase bine cerneala pe contract, că SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL a cerut și obținut sume importante de bani pentru lucrări fictive. Este vorba de situații de plată emise în decembrie 2007 de firma constructoare, în valoare totală de 114.169 de lei, confirmate de Savu Bubulică și Minodora Agapie. Factura a fost achitată de Școala cu clasele I-VIII Pleșoi pe 20 decembrie 2007.
„Potrivit conținutului situațiilor de plată emise în decembrie 2007, au fost achitate lucrări de gletuire, vopsitorie, tâmplărie etc., lucrări care nu au fost executate la acea dată, având în vedere că execuția lucrărilor a fost precedată de expertizarea clădirii, raportul de expertiză fiind întocmit abia în ianuarie 2008“, au reținut anchetatorii. În plus, Emil Stuparu, administratorul SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL, este acuzat că în factura cu pricina a folosit alte prețuri decât cele din devizul de ofertă, iar Bubulică „a acceptat aceste prețuri, achitând factura menționată, astfel că a crescut valoarea situației de lucrări, fiind încasată în plus suma de 52.172 lei“.
Anchetatorii au mai reținut că același Emil Stuparu, în anii 2008 și 2009, a emis alte astfel de situații de plată, care au fost semnate de Bubulică și Minodora Agapie sau numai de Bubulică sau de Minodora Agapie împreună cu primarul Crișu.

Alt contract, aceleași probleme

În august 2008, Savu Bubulică semna cu SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL alt contract – „Reparații și utilități la Școala cu clasele I-VIII Pleșoi și Școala cu clase I-IV Milovan“. Valoarea contractului a fost de 196.725 de lei fără TVA, iar de supravegherea lucrărilor s-a ocupat aceeași Minodora Agapie. Au urmat alte situații de plată, facturi și plăți în valoare totală de 196.110 lei, documentele fiind semnate de Savu Bubulică (beneficiar) și confirmate de Minodora Agapie, în calitate de diriginte de șantier.
În cazul acestui contract, procurorii au reținut că, „din derularea contractului nr. 297/11.08.2008 rezultă că au fost evidențiate la plată, facturate și achitate cantități de lucrări înainte de execuția lor efectivă, fiind, de exemplu, emisă, la câteva zile după semnarea contractului menționat, factura nr. 90/14.08.2008 în valoare de 111.106 lei, reprezentând peste 50% din valoarea contractului“.
În încheiere, anchetatorii au precizat că, „atât la Școala cu clasele I-VIII Pleșoi, cât și la Școala cu clase I-IV Milovan au fost executate lucrări în cantități mai mici decât cele decontate, precum și lucrări necorespunzătoare calitativ, respectiv n-au fost executate lucrări sanitare, instalații sanitare, instalații termice la Școala Milovan și alte lucrări la Școala Pleșoi“. Prejudiciul total a fost stabilit la suma de 136.853 de lei, bani care au ajuns la SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL.

Infracțiunile

În acest dosar, Savu Bubulică este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals, iar fostul primar Vasilică Crișu de abuz în serviciu în formă calificată și fals intelectual. În schimb, Minodora Agapie a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual, ca și Constantin Stănciugelu. Acesta din urmă a fost diriginte de șantier la ridicarea unei grădinițe din Pleșoi, contract pentru care a fost trimis în judecată actualul primar din Braloștița, Ioan Sârbu. Ultimul dintre inculpații din acest dosar, Emil Stuparu, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații.

Trei au recunoscut, doi nu prea

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au mai precizat că Stuparu, Stănciugelu și Vasilică Crișu au avut o atitudine sinceră în timpul anchetei și au recunoscut săvârșirea faptelor.
În schimb, Savu Bubulică și Minodora Agapie au „avut o atitudine oscilantă, recunoscând numai parțial săvârșirea faptelor“, au mai consemnat anchetatorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS