16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExecutat silit fără să fi fost somat?

Executat silit fără să fi fost somat?

Craiovenii care au restanțe la Direcția de Impozite și Taxe trebuie să știe că instituția este obligată ca mai întâi să le trimită somații de plată, iar abia după 15 zile de la trimiterea somației să treacă la executarea silită propriu-zisă (FOTO: Lucian Anghel)
Craiovenii care au restanțe la Direcția de Impozite și Taxe trebuie să știe că instituția este obligată ca mai întâi să le trimită somații de plată, iar abia după 15 zile de la trimiterea somației să treacă la executarea silită propriu-zisă (FOTO: Lucian Anghel)

Un craiovean spune că s-a trezit cu poprire pe conturi de la Direcția de Impozite și Taxe a Primăriei Craiova fără să fi fost somat vreodată. Primăria îi răspunde că i-ar fi spus de datorie… în urmă cu fix cinci ani, pe internet, afișându-i numele pe site-ul instituției. Omul nu se lasă păcălit așa ușor și cere în continuare dovada că instituția i-a trimis somație la domiciliu, în caz contrar acuzând că va face plângere penală pe numele directoarei Direcției de Impozite și Taxe pentru abuz în serviciu. 

Un craiovean se plânge că Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova i-a pus o poprire pe conturi pentru o amendă din 2009 de care nu știa și despre care susține că nu fusese informat vreodată.

Cadou de Crăciun: poprire pe conturi

Daniel ne-a povestit cum a aflat de datorie, dintr-o întâmplare. „Pe 4.12.2014 am fost la Direcția de Impozite și Taxe să mă interesez de impozitul pentru apartamentul meu, iar doamna de la ghișeu îmi spune «vedeți că figurați cu o amendă de 120 de lei din 2009». Surprins, am cerut detalii, iar doamna de acolo mi-a spus să depun o cerere și o taxă de patru lei ca să-mi fie trimisă acasă o copie de pe procesul-verbal al amenzii. Zis și făcut, pe loc am formulat cererea și am depus-o la Registratura DIT, iar după 30 de zile am primit copia procesului-verbal al amenzii, pe care bineînțeles că am contestat-o în instanță. Pe 23.12.2014, așa cum confirmă și documentele bancare, mi-a fost pusă poprire pe conturile mele. Pe lângă comisioanele piperate ale băncilor care depășeau suma procesului-verbal, am zis acesta este «cadoul» meu de Crăciun primit de la DIT. Pe 23.12.2014, la ora 15.40, am fost la DIT să plătesc amenda pentru ridicarea popririi, însă, surpriză! Chiar dacă plăteam, tot nu mi se ridica poprirea pe motiv că nu mai era nimeni din conducerea DIT care să semneze ridicarea popririi“, a scris Daniel la redacție. Abia pe 5 ianuarie i-a fost ridicată poprirea de pe conturile bancare, după ce omul și-a achitat amenda de circulație de 120 de lei.

Primăria nu i-a făcut dovada că i-a fost trimisă somația acasă

Bătaia de joc la adresa contribuabilului nu s-a oprit aici. Daniel a vrut să afle de ce nu a primit somație de plată, cum spune legea fiscală. Craioveanul spune că nu s-a lăsat păcălit de bâlbâielile funcționarilor și le-a cerut celor de la DIT Craiova dovada că i s-a făcut înștiințarea de plată, adică dovada că direcția respectivă din subordinea primăriei i-a trimis somație de plată, așa cum prevede legea.

Afli de somație dacă stai pe internet?

Pe 22 ianuarie 2015, omul a primit un răspuns oficial, prin care era înștiințat că numele său a fost publicat pe internet, în calitate de debitor pentru amenda de 120 de lei. Dar, stupoare! Presupusa somație i-ar fi fost transmisă în urmă cu cinci ani. În răspunsul primit de craiovean de la DIT Craiova, instituția îi comunică faptul că acea somație i-ar fi fost transmisă în 2010, susține actuala directoare a DIT Craiova, Elena Bonescu, dar, cum persoana respectivă nu a fost găsită la domiciliu, atunci numele debitorului și suma de plată ar fi fost afișate pe… internet. „Având în vedere că ați figurat în evidențele fiscale cu debite provenind din amenzi contravenționale în valoare de 120 de lei (…), a fost emisă somația nr. 201444 din 16.02.2010, care a fost publicată pe site-ul Primăriei Craiova pe 16.02.2010. Întrucât nu ați dat curs somației, s-a continuat executarea silită prin înființarea popririlor pe disponibilitățile bănești, în 17.11.2014“, se arată în răspunsul dat de primărie cetățeanului în cauză. „Cine stă toată ziua să se uite pe site-ul primăriei ca să vadă dacă are ceva de plată?“, spune în replică respectivul craiovean.
Dar Direcția de Impozite tot nu a făcut dovada că înainte de publicarea pe site i-ar fi trimis omului acasă plicul cu somația, potrivit legii fiscale. Daniel nu s-a dat bătut nici de data aceasta și le-a cerut din nou (în scris), pe 9 februarie, celor de la DIT să îi trimită dovada că în 2010 i-au trimis somația la domiciliu. Până ieri la închiderea ediției, craioveanul nu primise dovada respectivă de la direcţia primăriei, potrivit spuselor acestuia.

Primăria l-ar fi somat în baza unui articol din lege care nu mai este în vigoare

GdS s-a adresat munici­palității, întrebând pe ce dată DIT i-a trimis somația la domiciliu contribuabilului. Instituția a precizat că reprezintă secret fiscal aceste date. La alte întrebări pe acest caz adresate de noi, Primăria Craiova recunoaște că DIT i-a comunicat somația conform unui articol din Codul de procedură fiscală care nu mai este valabil, acesta fiind modificat între timp. „În ceea ce privește comunicarea somației și a titlului executoriu emis pe numele contribuabilului a fost făcută conform art. 44 din OG nr. 92/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Facem precizarea că, până pe 17.09.2011, comunicarea se făcea: (…) d) prin publicitate. Prin OG nr. 92/2011 acest articol a fost modificat“, se arată în răspunsul primăriei transmis GdS. Primăria nu a explicat de ce l-ar fi înștiințat pe internet în 2010 despre debit, dar l-a executat silit abia în 2014.
În cazul în care nici la următorul răspuns, DIT nu îi face dovada că i-a fost trimisă somația la domiciliu, Daniel acuză că va face plângere la Parchet pe numele directoarei Elena Bonescu, „pentru abuz în serviciu“.

„Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei“

Practic, executându-l silit în 2014, DIT Craiova nu a respectat actualul Cod de procedură fiscală (OG nr. 92/2003 republicată), care, la articolul 145 prevede: „(1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei“. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, atunci se continuă măsurile de executare silită. Somaţia trebuie, obligatoriu, să fie însoţită de un exemplar al titlului executoriu.
Prin același răspuns transmis către GdS, Primăria Craiova invocă faptul că persoanei în cauză i s-a aplicat articolul 149, alineatul 5, din OG nr. 92/2003, republicată, în ceea ce privește poprirea pe cont. La acel articol se vorbește despre modul în care se face poprirea și nu despre modul în care îi trebuia transmisă somația: „(5) Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se înfiinţează de către organul de executare, printr-o adresă care va fi comunicată terţului poprit, dispoziţiile art. 44 cu privire la comunicarea actului administrativ fiscal aplicându-se în mod corespunzător. Totodată, va fi înştiinţat şi debitorul despre înfiinţarea popririi“.

Cum sunt obligate autoritățile să vă comunice somațiile

Din actuala legislație reiese că aceia care nu sunt la domiciliu trebuie să stea cu ochii pe site-urile primăriilor de domiciliu, pentru a vedea dacă au ceva de plată sau nu, aspect care este aproape imposibil. Articolul 44 din Codul de procedură fiscală actualizat prevede clar modalitățile prin care se face comunicarea actului administrativ fiscal (somație, titlu executoriu, înștiințare de plată și altele). În oricare dintre cazuri trebuie să existe confirmarea de primire din partea debitorului, fie că i se comunică prin poștă, prin fax sau contribuabilul este chemat la sediul unității administrativ-teritoriale, adică al primăriei, în cazul de față.
Așadar, articolul 44 din OG nr. 92/2003 spune: „(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului căruia îi este destinat. În situaţia contribuabililor fără domiciliu fiscal în România, care şi-au desemnat împuternicit potrivit art. 18, alin. (4), precum şi în situaţia numirii unui curator fiscal, în condiţiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.
(2) Actul administrativ fiscal se comunică după cum urmează:
a) prin prezentarea contribuabilului la sediul organului fiscal emitent şi primirea actului administrativ fiscal de către acesta sub semnătură, data comunicării fiind data ridicării sub semnătură a actului;
b) prin remiterea, sub semnătură, a actului administrativ fiscal de către persoanele împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, data comunicării fiind data remiterii sub semnătură a actului;
c) prin poştă, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum şi prin alte mijloace, cum sunt fax, e-mail, dacă se asigură transmiterea textului actului administrativ fiscal şi confirmarea primirii acestuia;
d) prin publicitate“.

Aberația legii: comunicarea pe internet a unei somații de plată

În cazul în care un debitor nu este de găsit la domiciliu sau și-a mutat reședința fără să anunțe organul fiscal, atunci comunicarea pentru impozite și taxe se face concomitent prin afișare la sediul instituției și prin publicare pe site-ul Direcției de Impozite și Taxe. „În cazul actelor administrative emise de organele fiscale prevăzute la art. 35 (administrația publică locală – n.r.) afişarea se face, concomitent, la sediul acestora şi pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale respective. În lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judeţean. În toate cazurile, actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afişării anunţului“, se arată la alineatul 3 din art. 44.
Este aproape imposibil ca fiecare craiovean să verifice zi de zi pe internet dacă are datorii la Direcția de Impozite și Taxe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS