16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo strânge robinetul craiovenilor

Termo strânge robinetul craiovenilor

Termo s-a trezit în al douăsprezecelea ceas și a început să pună presiune pe asociațiile de proprietari. După ce s-a văzut băgat în insolvență de Complexul Energetic Oltenia, furnizorul de agent termic al orașului amenință că în curând va închide robinetul și va lăsa populația fără căldură și apă caldă, dacă asociațiile nu își achită datoriile. SC Termo le cere asociațiilor să-i pună la dispoziție datele de identitate și contractele de proprietate ale locatarilor, pentru a încheia cu aceștia convenții individuale.

Tot mai multe asociații de proprietari sunt chemate la discuții cu reprezentanții Termo. Furnizorul de căldură al orașului amenință populația că va sista furnizarea căldurii și apei calde până la sfârșitul acestei luni, începutul lunii martie. SC Termo face acest lucru pentru că nu mai are cale de întoarcere, fiind băgată în insolvență de Complexul Energetic Oltenia. Prin urmare, tot mai multe asociații de proprietari sunt chemate la discuții cu reprezentanții Termo. Acestora li se solicită să aducă la aceste întrevederi listele cu proprietarii care au restanțe la asociație, cu proprietarii care sunt dați în judecată pentru neplata datoriilor la întreținere, dar și datele proprietarilor care sunt deja în executare silită. Reprezentanții unor asociații de proprietari din Craiova susțin că Termo ar trece la debranșarea de la căldură și apă caldă a blocurilor cu datorii foarte mari.
„Am fost chemați la Termo toți reprezentanții asociațiilor cu mari datorii. La venirea mea, Asociația nr. 7 Rovine avea o datorie de 140 de milioane de lei, acum avem în jur de 80 de milioane. La Termo ne-au cerut și am depus liste cu cei care au restanțe, cei care sunt dați în judecată și cei care sunt în executare silită. În urma acestor întâlniri cu cei din conducerea Termo, am avut o ședință de comitet și, la rândul nostru, am somat restanțierii. Am pus afișe pe fiecare scară de bloc și îi avertizăm pe restanțieri să-și plătească datoriile. Termo ne-a somat că, începând cu 1 martie, va sista furnizarea căldurii și apei calde. Noi le-am dat un termen oamenilor să-și achite restanțele. Suntem presați de Termo. Avem restanțe mari, avem patru apartamente în blocuri diferite care au datorii de 30.000-40.000 de lei. De exemplu, la blocul E8 avem trei locatari a căror datorie însumează 150.000 de lei. Dacă vor avea loc debranșări pe bloc, pe lângă ei vor suferi și cei care plătesc la zi întreținerea“, a spus Tudor Viziru, președintele Asociației de Proprietari nr. 7 Rovine.
Într-adevăr, la intrarea în fiecare bloc aparținând Asociației nr. 7 Rovine apare un „anunț important“ prin care proprietarii sunt rugați să plătească restanțele: „Toți locatarii care au restanțe la plata întreținerii sunt rugați să achite sumele restante (sold + penalități) până cel târziu vineri, 20.02.2015, orele 20.00. În situația neachitării restanțelor către Termo și Compania de Apă, se va sista furnizarea apei calde și căldurii începând cu luni, 23.02.2015“.

Termo cere restanțierii

Și reprezentanții asocia­ții­lor care au fost chemați la SC Termo susțin că furnizorul le-a cerut să aducă și listele cu restanțierii. „Am primit o adresă de la Termo, ne-au chemat la ei pe data de 20 (februarie – n.r.) și ne-au indicat să le ducem și lista cu restanțierii. La noi este dificil pentru că am avut și niște delapidări, au dispărut și listele de plată și nu știm nominal cine mai are restanțe, altele s-au prescris. Acum, de când ne ocupăm noi, avem o listă cu restanțierii. Unii au fost dați în judecată. Avem apartamente cu datorie de 2.000-3.000 de lei. Am trimis, la rândul nostru, somații și unii dintre ai au mai venit să plătească. Am înțeles că urmează să sisteze căldura și apa caldă în blocurile cu restanțe foarte mari“, a declarat Ion Mitroi, președintele Asociației 2A, 1 Mai.
Gheorghe Mateescu, președintele Asociației de Proprietari 4 AS Craiovița Nouă, a pregătit deja listele cu restanțierii pentru întâlnirea de marți cu reprezentanții furnizorului de căldură. „Am primit o adresă de la Termo să merg la sediul lor, să le duc și o listă cu restanțierii. Am să merg azi (16.02.2015) la Termo și am să las această listă. Termo are datorii mari către CET, li s-a cerut insolvența și trebuie să facă ce nu au făcut până acum: să strângă datoriile și să oprească furnizarea căldurii. Se va trece la debranșări, vom vedea ce ne transmit cei de la Termo. Avem datorii, restanțieri care depășesc 10.000 de lei. Se vor lua măsuri cu restanțierii. Cei care au datorii trebuie să plătească datoriile, nu trebuie să sufere toți proprietarii. Debranșările trebuie să se facă separat, pe apartamentele cu datorii“, este de părere Gheorghe Mateescu, președintele Asociației de Proprietari 4 AS, Craiovița Nouă.

Asociațiile trebuie să dea datele proprietarilor

Pe lângă listele cu restanțieri, furnizorul de căldură al orașului cere asociațiilor de proprietari date de pe actele de identitate ale proprietarilor și copii de pe contractele de proprietate. Termo intenționează să încheie convenții individuale cu proprietarii.
„Ne-au anunțat că Termo intră în insolvență și că pe 18 martie este termenul în instanță. Pentru noi va fi o situație tragică, în sensul că Termoficarea în colaborare cu primăria a păsuit până acum restanțierii, dar de acum înainte se va numi un lichidator, care nu va avea nici o clemență pentru asociații. Dacă lichidatorul nu va recupera din restanțe, se va trece la debranșarea restanțierilor. Ni s-a cerut o situație pe blocuri cu marii datornici. Ne-au mai dat și o adresă prin care ni se spune că vor să încheie contracte individuale, iar noi să dăm copii xerox de pe actele de identitate și contractele de proprietate. Concluzia este că vor trece la debranșări și că vor să încheie contracte individuale ca o anexă la contractul cu asociația. Noi am trimis deja somații restanțierilor“, a precizat Ion Ungureanu, președintele Asociației de proprietari nr. 13 Lăpuș-Argeș.

Termo vrea convenții individuale

Iată ce se arată în solicitarea SC Termo SRL, în care furnizorul de căldură își face cunoscută intenția de a încheia convenții individuale.
„În conformitate cu Legea nr. 325/2006, art. 28, alin. 1 și 2, precum și art.7, alin. 2, din Contractul de furnizare a energiei termice încheiat între asociație și societatea noastră, în vederea încheierii de convenții individuale anexă la contract, vă rugăm să ne prezentați în copie contractul de vânzare-cumpărare al imobilelor, precum și BI sau CI ale titularilor de contract (chiar dacă beneficiază de energie termică doar pentru părțile comune) pentru fiecare dintre condominiile arondate asociației. Totodată, vă rugăm ca pentru fiecare condominiu pentru care prezentați documentele de mai sus să înaintați suprafața echivalentă termic stabilită de firmele specializate pentru fiecare apartament în vederea întocmirii anexei nr. 7 la contract. După încheierea convențiilor individuale, SC Termo SRL va emite facturi fiecărui proprietar din condominiu, indiferent de destinația spațiului“, se arată într-o adresă transmisă Asociației de Proprietari nr. 13 Lăpuș-Argeș.
Sorin Iordache, contabil-șef la SC Termo Craiova SRL, a declarat: „Noi ținem permanent aceste întâlniri cu reprezentanții asociațiilor. Le-am cerut, într-adevăr, liste cu restanțierii, dar încă nu am hotărât un termen de la care vom sista furnizarea căldurii și apei calde. Trebuie să mai discutăm, să examinăm fiecare situație“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS