10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSechestru pe averea fraților Mihăilescu

Sechestru pe averea fraților Mihăilescu

Fiscul a cerut și obținut înfiinţarea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale fraților Mihăilescu (Foto: ziaruldecalafat.ro)
Fiscul a cerut și obținut înfiinţarea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale fraților Mihăilescu (Foto: ziaruldecalafat.ro)

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj a obținut în instanță instituirea sechestrului asigurător pe bunurile fraților Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, dar și ale altor trei inculpați, condamnați definitiv într-un dosar de returnări ilegale de TVA. Sechestrul pe bunurile condamnaților a fost pus până la suma totală de 23 de milioane de lei.

Oamenii de afaceri Nicolae şi Ion Mihăilescu au fost condamnați definitiv la câte patru ani de închisoare pe 17 martie 2014, într-un dosar privind infracțiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii au reţinut că, între anii 2001 și 2002, frații Mihăilescu, ajutaţi de Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană, au derulat o serie de tranzacţii comerciale fictive, prin care au prejudiciat bugetul de stat. Mai exact, cei şase inculpaţi, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC Extensiv Com SRL, SC Exterra SRL, SC Zahărul SA Calafat, SC Exerv SRL, SC Exalcom SRL şi SC Dongen Com SRL din Craiova, au fost acuzaţi că au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei, în baza cărora frații Mihăilescu au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.

În octombrie 2012, judecătorii Tribunalului Dolj i-au condamnat pe frații Mihăilescu la câte zece ani de închisoare pentru infracţiunile comise, Dan Stoica a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, Vasile David – trei ani, iar Stela Băeţică – doi ani. Faţă de alt inculpat din acest dosar, Cristina Coţofană, instanța a dispus încetarea procesului penal. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) peste 14 milioane de lei, plus penalităţi şi dobânzi. Inculpaţii condamnați au atacat sentința cu apel, iar pe 17 martie 2014, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, Stoica – la doi ani, iar David – la un an, toate pedepsele fiind cu executare. De data acesta, Stela Băeţică a fost achitată.

Sechestru pe averile inculpaților

După condamnare, cei patru inculpați condamnați au apelat la o cale extraordinară de atac a unei hotărâri definitive – recursul în casație. Curtea Supremă s-a pronunțat pe 24 octombrie, anul trecut, când a respins ca inadmisibile cererile de recurs în casație formulate de Dan Stoica, Vasile David și frații Ion și Nicolae Mihailescu împotriva sentinței din 17 martie a Curții de Apel Craiova.
Între timp, la sfârșitul lunii august 2014, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj a cerut la Tribunalul Dolj instituirea sechestrului pe bunurile celor patru inculpați condamnați la închisoare cu executare, dar și pe bunurile Stelei Băețică.
În septembrie, anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins acțiunea Fiscului, hotărârea fiind atacată cu apel de reclamantul AJFP Dolj.
La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact pe 12 februarie, Curtea de Apel Craiova a admis apelul Fiscului și a dispus „înfiinţarea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale pârâţilor după cum urmează: Mihăilescu Ion – până la concurenţa sumei de 7.779.350 de lei, Mihăilescu Nicolae – până la concurenţa sumei de 7.779.350 de lei, Stoica Dan – până la concurenţa sumei de 5.203.274 de lei, David Vasile – până la concurenţa sumei de 2.376.897 de lei, Băeţică Stela – până la concurenţa sumei de 199.179 de lei“. Sechestrul a fost înființat până la concurența sumei totale de 23.338.050 de lei.
În schimb, instanța a respins cererea punerii sechestrului pe bunurile SC EXTENSIV COM SRL (prin lichidator NICK SPRL) şi SC EXALCOM SRL (prin lichidator ANTEUS EXPERT SPRL). Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.
Directoarea AJFP Dolj, Bogdana Camelia Dragomirescu, a precizat pentru GdS că nu poate oferi mai multe informații despre acest subiect până când instanța de judecată nu va comunica Administrației hotărârea din 12 februarie.

Contestație în anulare

Doi inculpați din acest dosar, Dan Stoica și Vasile David, au formulat altă cale extraordinară de atac împotriva hotărârii prin care au fost condamnați definitiv. Este vorba de o contestație în anulare, înregistrată pe 27 martie 2014 pe rolul Curții de Apel Craiova. Următorul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru 13 martie. La sfârșitul lunii iunie 2014, Curtea de Apel Craiova a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de frații Nicolae și Ion Mihăilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS