16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Sindicatele pregătesc un nou miting la Târgu Jiu

Gorj: Sindicatele pregătesc un nou miting la Târgu Jiu

Sindicaliştii de la CEO nu sunt mulţumiţi de oferta administraţiei
Sindicaliştii de la CEO nu sunt mulţumiţi de oferta administraţiei

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au depus o nouă solicitare pentru organizarea unui miting la Târgu Jiu, la care sunt aşteptate să participe 5.000 de persoane. Protestul va avea loc pe 19 februarie, de la ora 17:00 la 18,30. Primăria Târgu Jiu urmează să analizeze astăzi solicitarea depusă de Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) şi de Federaţia Naţională din Electricitate „Univers” şi să ofere un răspuns.

În ultimele trei săptămâni comisia de specialitate întrunită la nivelul Primăriei Târgu Jiu a aprobat organizarea tuturor mitingurilor minerilor şi energeticienilor. Acestea au avut loc în Piaţa Prefecturii, lângă sediul Diviziei Miniere din cadrul CEO. Organizarea protestului în 19 februarie coincide cu data la care expiră actualul contract colectiv de muncă. Începând cu 20 februarie, sindicatele au anunţat că vor pregăti intrarea salariaţilor în grevă generală. De asemenea, administraţia a anunţat că nu le va achita salariaţilor alte drepturi, în afara salariului de bază. Restul drepturilor, precum transportul sau tichetele de masă sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Rămâne de văzut dacă se va ajunge la o înţelegere în urma negocierilor care se poartă în zilele următoare între administraţie şi sindicate. Şi ieri au avut loc astfel de discuţii, însă liderii Federaţiei „Univers” au anunţat că nu sunt de acord cu scăderea salariilor, iar nivelul acestora să fie menţinut ca în 2014. Este posibil însă ca în privinţa disponibilizărilor să se ajungă la un acord, mai ales că mai mult de jumătate din cele 3.000 anunţate se vor face prin externalizarea Carierei Berbeşti şi concedierea salariaţilor de la Sucursala de la Brăila. De asemenea, mai sunt 1.800 de angajaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi, în plus, există un interes în jurul plecărilor din companie cu salarii compensatorii.


Editor: Oana Olaru

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS