16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni puși la plată retroactiv din cauza unei greșeli a primăriei

Craioveni puși la plată retroactiv din cauza unei greșeli a primăriei

Circa 1.000 de persoane fizice și firme sunt afectate de o greșeală a Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din Craiova, care a omis să aplice o prevedere din Codul Fiscal. Un control al Camerei de Conturi obligă Direcția respectivă să aplice legislația fiscală și să recupereze taxa pe terenul proprietate publică de la oamenii care îl utilizează și de la firme, deși taxa a fost achitată de către RAADPFL în fiecare an. Acum, persoanele fizice și firmele care au închiriat suprafețe de teren sunt obligate să plătească retroactiv taxa, inclusiv cu majorări de întârziere pe cinci ani în urmă. Dar, atenție! Vor fi scutite de respectivele majorări acele persoane care depun o cerere la DIT.

Sute de craioveni care au preluat casele în baza Legii nr. 112/1995 și care mai au teren în curte închiriat de la stat, precum și firmele care au concesionate terenuri din proprietatea statului s-au trezit cu adrese de la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, prin care erau invitați să se prezinte la sediul instituției din Piața Centrală, cu toate documentele din care să rezulte modul de folosință a terenului închiriat de la stat. După ce s-au prezentat la DIT, majoritatea au primit de la instituție decizii de impunere prin care li se comunică faptul că au de plată către municipalitate taxa pe terenul pe care îl au în folosință, pe ultimii cinci ani (perioada de prescripție) sau de la data la care au încheiate respectivele contracte de concesiune/închiriere, pe motiv că oamenii și firmele ar avea de plată acele sume către Direcția de Impozite și Taxe, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere calculate pe toată perioada.

Oamenii nu știau că au de plată vreo taxă

Câțiva craioveni ne-au sesizat la redacție cu privire la faptul că ei nu știau de respectivele datorii și că Direcția de Impozite și Taxe nu i-a informat până acum de existența vreunui debit, iar ei sunt cu toate dările la zi. Aceștia plătesc lună de lună chiria la RAADPFL, pentru terenul pe care îl folosesc, iar impozitul era achitat de către RAADPFL. Un craiovean care are casă preluată pe Legea nr. 112 și mai folosește teren aferent curții, închiriat de la RAADPFL, susține că nu a fost înștiințat vreodată că ar avea sume de plată către DIT Craiova. „Am depus la Direcția de Taxe, în 29.12.2014, actele solicitate, cu toate că acestea existau la dosarul de ROL (Cadastrul din februarie 2008). Precizez că în toți anii în care am plătit impozitul nu am fost inștiințat (până acum – n.r.) că sunt dator cu vreo sumă la taxe sau impozite“, ne-a scris G.D. la redacție. El spune că a fost înștiințat abia pe finalul lui 2014 că va trebui să plătească o taxă pe teren, care se calculează din 2010 încoace, plus dobânzi și penalități, dar susține că ar fi fost mult mai ușor să achite în timp respectiva taxă dacă ar fi știut de existența ei. „Subliniez încă o dată că Direcția de Impozite și Taxe și RAADPFL nu ne-au comunicat niciodată obligația de a plăti și o taxă, pe lângă chirie, pentru terenul închiriat. În situația mea se află multe persoane din Craiova, pensionari și alții cu venituri mici pentru care plata unor sume mari în termen scurt nu e ușor de suportat“, a mai precizat G.D. din Craiova.
O bătrână din alt cartier al Craiovei ne-a sesizat la redacție că a primit decizie de impunere pentru plata a ceea ce DIT numește „taxa pe teren proprietate de stat“, dar că pe lângă decizia de impunere și de stabilire a taxei pe ultimii cinci ani, femeia a mai primit și o decizie de plată a obligațiilor accesorii, adică dobânzi și penalități, calculate tot din 2010 până în 2015. „De ce să plătim noi dobânzi și penalități, din moment ce nu ne-a spus nimeni că mai avem de plată? Nu am întârziat nici măcar o lună plata chiriei pe terenul respectiv. Și taxa asta aș fi plătit-o dacă aș fi știut din timp de ea. Eu nu pot să plătesc o dată sume mari de bani, că nu am pensie mare“, a mai spus bătrâna. Reclamanții mai spun că dacă au vreo obligație fiscală stabilită de lege, ei o achită, dar să fie informați la timp.

Direcția de Impozite și Taxe nu a aplicat Codul Fiscal

Dar cum s-a ajuns în situația în care persoane ce își achitau obligațiile lunar către deținătorul terenurilor (RAADPFL) s-au trezit cu sume importante de plată către primărie? Un control al Camerei de Conturi Dolj efectuat în anul 2014 pentru anul 2013 a scos la iveală faptul că Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova nu a aplicat niciodată o prevedere din Codul Fiscal. Astfel, DIT ar fi trebuit să încaseze de la persoanele fizice și de la firmele care dețin terenuri de stat închiriate o taxă pentru acele terenuri, similară impozitului pe teren. Respectiva taxă trebuia încasată de către DIT, conform articolului 256, aliniatul 3) din Codul Fiscal: „(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren“. Nici persoanele în cauză nu au mers la primărie să depună declarație și să plătească taxa, nici DIT nu le-a înștiințat și nu le-a trimis la domiciliu decizii sau alte informări pentru plata taxei cu pricina.
Controlul Camerei de Conturi a descoperit că Direcția de Impozite și Taxe nu avea nici măcar o evidență cu suprafețele de teren proprietate a statului închiriate sau concesionate unor particulari și a obligat instituția să facă o bază de date. Mai mult decât atât, DIT încasase impozitul pe terenurile respective de la RAADPFL, dar, după controlul Camerei de Conturi, instituția din subordinea Primăriei Craiova a fost obligată să restituie banii încasați în toți acești ani către RAADPFL și să recupereze debitul de la populație și de la firmele care trebuia să îl achite.

Circa 1.000 de persoane fizice și juridice, afectate

Doar că DIT nu numai că le-a trimis oamenilor declarații de impunere (plus majorări de întârziere) abia pe finalul anului 2014, dar le-a calculat și dobânzi și penalități pe perioada care nu e supusă prescripției, adică din 2009, dacă deciziile au fost trimise în 2014, respectiv din 2010, dacă oamenii au primit de la primărie decizii de impunere datate din 2015. Nu toate persoanele care folosesc terenuri de la stat au primit decizie de impunere, ci urmează să primească în perioada următoare.
Directoarea Direcției de Impozite și Taxe, Elena Bonescu, a precizat că au fost notificate și urmează să mai primească decizii de impunere circa 974 de persoane fizice și mai multe firme care utilizează terenuri aflate în proprietatea statului. În total, sunt afectate aproximativ 1.000 de persoane. „Le-am trimis acasă notificări persoanelor fizice care au avut contracte de închiriere a terenurilor de la RAADPFL, pentru a se prezenta la Direcția de Impozite și Taxe cu documentația. Celor care nu au venit să își reglementeze situația li se vor calcula din oficiu taxele pe terenul respectiv, în baza contractelor de închiriere încheiate cu RAADPFL“, a spus Elena Bonescu. Taxa respectivă se calculează după regimul impozitelor pe teren, iar cuantumul, pe diferite categorii de folosință și pe zone, este stabilit prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) Craiova nr. 671/2014 prin care se achită și impozitele și taxele locale pe 2015.
Pe deciziile de impunere trimise de DIT craiovenilor pentru taxa respectivă pe teren scrie că acel document constituie titlu de creanță și că poate deveni titlu executoriu, în condițiile legii. Doar că, potrivit articolului 141, alin. (2) din Codul de Procedură Fiscală, „(2) Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege“. Termenele de plată pentru taxa pe teren sunt cele specifice pentru impozitele și taxele locale: 31 martie 2015, respectiv 30 septembrie 2015.

Primăria nu i-a somat niciodată pe acești oameni

Deși în art. 136 din Codul de Procedură Fiscală se prevede că „în cazul în care debitorul nu îşi plătește de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, procedează la acţiuni de executare silită, potrivit prezentului cod“, municipalitatea nu a trimis în nici un an somații de plată craiovenilor care utilizează teren de stat, la expirarea termenelor legale de plată. În cazul celorlalte impozite și taxe locale, primăria a mai transmis după expirarea celor două termene de plată (31 martie și 30 septembrie) documente ce țin loc de titluri de creanță, prin care îi informau pe localnici ce sume au restante către bugetul local.

Atenție! Se pot scădea dobânzile și penalitățile doar la cerere

Dându-și seama de gafa făcută în privința respectivilor contribuabili și a nerespectării Codului Fiscal, Primăria Craiova s-a gândit să îi scadă pe unii datornici de la plata dobânzilor și a majorărilor de întârziere calculate în mod automat pe perioada în care persoanele aveau contract de închiriere pe teren proprietatea statului, încheiat cu RAADPFL sau de alte instituții. Astfel, prin HCL nr. 641/2014, la articolul 26, alineatul (1), se arată: „Se aprobă scutirea de la plată a majorărilor de întârziere aferente taxei pe teren calculate în sarcina persoanelor fizice, pentru terenurile aferente locuinței de domiciliu, dobândite în baza Legii nr. 112 din 1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului. (2) Scutirea se acordă la cererea contribuabilului, doar pentru terenul aferent locuinţei de domiciliu, pe baza unui referat aprobat de conducătorul organului fiscal“. Totodată, prin aceeași hotărâre, primăria precizează că se acordă scutirea dobânzilor și penalităților pentru persoanele fizice pe care instituția le-a nedreptățit doar dacă acestea achită obligația principală, adică acea contravaloare a taxei pe toți anii trecuți în titlul de creanță respectiv. Cei care au apucat să plătească deja majorările de întârziere nu vor mai putea primi scutire.
Potrivit legii, pentru impozitele și taxele locale care se plătesc cu întârziere se calculează majorări, iar nivelul acestora este de 2% din cuantumul obligațiilor fiscale neachitate în termen, majorări care se calculează pe fiecare lună de întârziere.

Primăria aruncă vina doar pe craiovenii care folosesc terenuri publice

GdS a solicitat un punct de vedere de la Primăria Craiova, întrebând, printre altele, de ce nu au fost informați debitorii în toți acești ani despre obligația de plată a taxei pe teren. Municipalitatea aruncă vina doar în „ograda“ craiovenilor care nu au știut de taxă. „Contribuabilii prevăzuți la art. 256, alin. (3), din Legea 571/2003 privind Codul fiscal aveau obligația de a depune o declarație fiscală la care trebuia să anexeze în fotocopie semnată pentru conformitate cu originalul actul privind concesionarea, închirierea, darea în administrare, după caz, în conformitate cu art. 259, punctul 6 din Legea 571/2003 și cu punctul 73, alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal“, se arată în răspunsul transmis de Primăria Craiova, la solicitarea GdS. În timp ce primăria dă vina tot pe oameni, nici unul dintre specialiștii de la DIT Craiova nu a citit prevederea respectivă din Codul Fiscal, de la art. 256, pentru a începe executarea silită după ce taxa nu a fost plătită la primul termen scadent, cu ani în urmă, respectiv primul termen de la semnarea contractului de închiriere.

Firmele sunt bune de plată

Dacă persoanele fizice care nu au achitat încă debitele pe cinci ani și penalitățile au o șansă să scape de majorările de întârziere impuse de primărie pentru taxa pe teren, firmele nu au această posibilitate. Societățile care au spații comerciale închiriate sau concesionate de la autoritățile locale sunt bune de plată pentru taxa pe terenul dat în folosință. Acestor firme li se trimit decizii de impunere retroactiv de către DIT Craiova, tot pe o perioadă ce începe cu data încheierii contractului de închiriere/concesiune, dar nu mai târziu de cinci ani în urmă. Pentru firme nu există bază legală de scutire de la plata penalităților de întârziere la plata respectivei taxe pe teren precizată la articolul nr. 256 din Codul Fiscal, astfel că entitățile economice vor fi nevoite să achite și taxa din urmă, și majorările. Societățile comerciale pot să conteste în instanță titlul de creanță asupra dobânzilor și penalităților calculate de DIT Craiova pentru taxa respectivă.

Taxa pe teren se calculează la nivelul impozitului

Un cititor ne-a întrebat cum se calculează taxa pe terenul închiriat de la RAADPFL, pentru a ști la ce să se aștepte atunci când va primi decizia de plată de la DIT Craiova. Primăria Craiova ne-a comunicat că respectiva taxă se calculează la nivelul impozitului pe teren. „Pentru anul 2015, conform HCL 641/2014, impozitul/taxa pe teren au fost stabilite astfel: în zona A – 8.570 de lei pe hectar; zona B – 6.499 de lei pe hectar; zona C – 4.447 de lei pe hectar; zona D – 2.113 lei pe hectar“, se arată în răspunsul de la primărie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS