13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPerchezițiile au pus pe jar medicii de la Oncologie

Perchezițiile au pus pe jar medicii de la Oncologie

În Secția de Oncologie a Spitalului Județean Craiova ajung bolnavii de cancer aflați în stare gravă din întreaga Oltenie  care au nevoie zilnic de tratament, iar reţetele sunt pe sume mari (Foto: Claudiu Tudor)
În Secția de Oncologie a Spitalului Județean Craiova ajung bolnavii de cancer aflați în stare gravă din întreaga Oltenie
care au nevoie zilnic de tratament, iar reţetele sunt pe sume mari (Foto: Claudiu Tudor)

Perchezițiile organizate joi în sistemul medical craiovean au pus pe jar medicii de la Secția de Oncologie a Spitalui Județean. Unitatea calculatorului în care erau prescrise rețete și stick-ul unui medic au fost ridicate de anchetatori pentru verificări.

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Craiova și București au luat în vizor, joi, furnizorii de servicii medicale din Craiova. În total, au avut loc 46 de percheziţii. S-au făcut verificări la mai multe mecanisme de fraudare a bugetului de stat, prin care erau decontate, în fals, reţete pentru medicamente oncologice şi alte boli grave.
În Secția de Oncologie a Spitalului Județean Craiova ajung bolnavii de cancer aflați în stare gravă din întreaga Oltenie care au nevoie zilnic de tratament. Oamenii legii au ajuns să facă percheziții la medicii oncologi din această secție pentru că există suspiciuni privind o serie de achiziții fictive de medicamente. Șeful clinicii, prof.univ.dr. Florinel Bădulescu, spune că anchetatorii au ridicat unitatea calculatorului din policlinica spitalului, în care sunt stocate toate informațiile care țin de oncologie. „Au luat unitatea și stick-ul cu rețete al doamnei doctor Irina Stancu, probabil pentru un control. Însă nu a fost acuzată de nimic. S-a ridicat și unitatea calculatorului pentru control. Pe acel stick se află semnătura electronică a medicului prin care se intră în calculator și se prescriu rețete“, a explicat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Toate acestea nu afectează însă activitatea medicală, susține șeful clinicii. „Am discutat cu managerul spitalului și am preluat eu și celălalt medic consultațiile din policlinică, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit. În această dimineață (vineri dimineață – n.r.) am dat trei rețete“.

Ce spun medicii?

Prof.univ.dr. Florinel Bădulescu este de peste 30 de ani oncolog și spune că le-a cerut medicilor care lucrează la Oncologie să fie corecți. „Pe mine m-a afectat moral toată această poveste. Fie că este sau nu adevărat, eu la toți le-am cerut să fie corecți. Sper să nu se adeverească nimic pentru că este păcat de munca unora dintre noi care avem peste 30 de ani de oncologie nepătați și care am rămas în sistemul public să apărăm asistența medicală a pacienților“.
Legat de ceea ce se întâmplă cu medicamentele, șeful Clinicii de Oncologie susține că din cauza problemelor din sistemul medical românesc apar tot felul de nereguli. „Legat de tămbălăul cu medicamentele, au recunoscut și ministerul, și Casa de Asigurări că distribuitorii, în general, creează probleme, că ne lasă baltă. Mai puțin de trei săptămâni am mers la limita legii și am făcut licitație prin achiziție directă, care mie nu îmi place pentru că acolo pot fi întotdeauna probleme. Dar, de săptămâna viitoare intrăm în normal și din acest punct de vedere“, a precizat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Medicul primar oncolog Irina Stancu, căreia i-a fost ridicat stick-ul prin care prescria rețetele pacienților, lucrează de aproape 20 de ani în Secția de Oncologie a SJU și susține că nu are ce să își reproșeze. „M-a șocat puțin situația. Eu am pus la dispoziție toate materialele necesare controlului. Aștept să se definitiveze controlul. Nici eu, nici ceilalți nu avem ce să ne reproșăm. Nu știu altceva, probabil au fost niște probleme că altfel nu veneau. Lucrez de aproape 20 de ani aici. Rețetele sunt pe sume mari pentru că așa sunt medicamentele de oncologie și sigur că suntem atent monitorizați. Valoarea rețetei depinde de medicamente, poate să fie de 100 de lei sau de 8.000 de lei. Și dacă sunt patru pacienți cu tratamente țintite molecular într-o zi care vin cu aprobare, cifra evident este foarte mare. Lucrând cu sume mari, este normal să existe controale“, a precizat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS