16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAustria şi Japonia investesc în tinerii români mai mult decât România

Austria şi Japonia investesc în tinerii români mai mult decât România

Oana Gabriela Bălăceanu va pleca în Japonia în această lună
Oana Gabriela Bălăceanu va pleca în Japonia în această lună

O tânără din Gorj este masterandă pe banii statului austriac şi va deveni bursieră a statului japonez. Totul pe cheltuiala celor două ţări care au oferit burse de studiu pentru studenta Oana Gabriela Bălăceanu, de 24 de ani, din Târgu Jiu. Târgujianca este masterandă în primul an la Universitatea Tehnică din Viena şi a obţinut recent o bursă de 1.300 de euro lunar, din partea Institutului Naţional de Informatică din Tokyo, Japonia. Oana Gabriela Bălăceanu a absolvit în România Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“, la profilul matematică-informatică, apoi a urmat Facultatea de Calculatoare și Tehnologia Informației, din cadrul Universității Politehnice Timișoara. Ulterior, a fost admisă la un program de master al Universității Tehnice din Viena, unde studiază de un an.
„După primul semestru, ni s-au adus la cunoștință din partea universității anumite oportunități. Universitatea Tehnică din Viena colaborează cu foarte multe companii și cu alte universităţi. Am primit un e-mail cu această ofertă. Era vorba de un internship în cercetare la Institutul Național de Informatică din Tokyo. Era dedicat studenților masteranzi și doctoranzilor. Am răspuns întrebărilor și, surprinzător, am fost acceptată. În principiu, se selectau două persoane care erau din rândul doctoranzilor, dar, de astă dată, am fost selectată eu și o colegă care este doctorandă și asistent universitar. Cred că în selectarea mea a contat mult CV-ul, pentru că aici nu se obișnuiește ca studentul să lucreze în timpul studiului, deoarece nu are nevoie de bani. A contat faptul că am lucrat în timpul facultății și am participat la multe internshipuri, cursuri și activități de voluntariat. Selecția a fost făcută în Tokyo, de către profesorii de acolo“, a povestit tânăra din Târgu Jiu, care a sosit pentru câteva zile acasă, la familie.

Japonezii plătesc tot

Institutul Național de Informatică din Japonia îi va asigura bursierei din Târgu Jiu cazarea și mâncarea, plus bursa de 1.300 de euro pentru fiecare lună petrecută la Tokyo. „Este un internship în cercetare. Subiectul de cercetare este «Semantica web și analiza rețelelor sociale». Este un domeniu care urmărește organizarea grupurilor, comunitățile din punct de vedere web. Are utilizări în domenii mai largi. Proiectul se va desfășura în cadrul Institutului Național de Informatică, instituție care adună mai mulți profesori universitari din Japonia. Este axat pe cercetare“, a mai spus Oana Bălăceanu. Plecarea în Japonia este programată pentru sfârşitul acestei luni, iar după şase luni va reveni la Viena pentru a-şi continua studiile de masterat la Universitatea Tehnică de Stat.
„Sunt studentă la stat. Plătesc o taxă de 18 euro pe semestru, din care mi se acoperă și asigurarea medicală. Am același statut ca un student austriac. Programul de master are o durată de doi ani. Anul viitor, în martie, o să-mi prezint disertația“, a spus masteranda. Aceasta spune că a decis să studieze la Universitatea Tehnică din Viena pentru că a fost atrasă de tema programului de master şi pentru că este o unitate de învăţământ de tradiţie.
„M-a atras tema programului de master, și anume Bussines Informatics. Este un domeniu foarte interesant, care aduce în același loc afacerile, informatica și economia. Este intradisciplinar. Știind evoluția domeniului, mi s-a părut un program de master foarte inspirat. Se știe că afacerile în informatică sunt bine văzute și din punct de vedere financiar. Am hotărât că asta m-ar putea pasiona și că aș putea să fac foarte multe în acest domeniu. Este o universitate destul de veche, cu tradiție, cu un departament de cercetare foarte puternic și cu foarte multe oportunități. Fiecare curs are un anumit specific. Sunt grupuri de patru cinci persoane și suntem puși în postura să vedem mediul ca pe ceva real, trebuie să facem proiecte cât mai finalizate și stabile și ușor de folosit, să venim cu cât mai multe idei și să le punem în practică. Sunt și examene, dar nu au o pondere așa de mare. Activitatea practică se notează foarte mult. Am avut materii la care examenul a contat doar 20% și proiectul 80%. În Timișoara ar fi fost poate invers. Proiectele constau în dezvoltarea unor programe, simulări, inițierea și implementarea unei idei de afaceri din punct de vedere financiar, de exemplu, și trebuie să convingem eventualii investitori că este o idee bună. Profesorii te tratează la același nivel. Nu am fost niciodată rușinată să întreb ceva și sunt mulțumiți atunci când înțelegem“, a mai spus Oana Bălăceanu, care îşi doreşte să aibă o afacere în domeniul IT.
Deocamdată, nu ştie când se va întoarce în România, întrucât după terminarea studiilor va continua să lucreze în străinătate. Părinţii tinerei s-au speriat puţin când au auzit că fiica lor va pleca tocmai în Japonia, însă s-au liniştit când tânăra le-a spus că va reveni peste şase luni. Oricum, este plecată de mulţi ani de acasă, iar din ţară de aproape un an. Tânăra a fost elevă a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, devenit în ultimii ani un liceu de elită, ca urmare a pregătirii pe care o primesc elevii şi a corpului profesoral bine instruit. Mulţi dintre copii au ajuns să fie căutaţi de instituţii de învăţământ de peste hotare încă din timpul liceului. Este şi cazul adolescentei Ana Maria Ose, elevă în clasa a X-a, admisă recent la trei licee din Anglia. Tânăra va merge la un liceu de lângă Birmingham, pentru a-şi continua studiile liceale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS