17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Craiova Culturală“ vrea din nou bani publici

„Craiova Culturală“ vrea din nou bani publici

Antoniu Zamfir preşedintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ vrea din nou bani publici (Foto: Arhiva GdS)
Antoniu Zamfir preşedintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ vrea din nou bani publici (Foto: Arhiva GdS)

Asociația „de drept privat“ care a primit până acum 500.000 de euro din bani publici pentru organizarea de evenimente culturale solicită o alocație de 90.000 de euro prin bugetul pe 2015. GdS a arătat că banii alocați Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ au fost cheltuiți netransparent, fără publicitate în SEAP, așa cum cerea OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice.
Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a ședinței din 12 februarie un proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015. Potrivit proiectului, pentru capitolul „Cultură, recreere și religie“ se propune cheltuirea a 149,5 milioane de lei (34 de milioane de euro). Primăria propune ca suma de 400.000 de lei (90.000 de euro) să fie alocată Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ (ACCCE 2021), entitatea „de drept privat“ care derulează activitățile pentru participarea orașului în această competiție. În fundamentarea bugetului, asociația enumeră activitățile derulate anul trecut (Zilele Craiovei, Zilele „Mihai Viteazul“, Festivalul Antic Pelendava, Festivalul Haiducilor etc.), precizând că va aloca 390.000 de lei pentru cheltuieli materiale. Cea mai mare sumă (145.000 de lei) va fi alocată unui contract în derulare de „cercetare culturală“, care are ca scop „realizarea unui dosar complet care să prezinte sub formă de studiu proiectul finalizat cu privire la candidatura orașului Craiova“ în competiție, „ce va fi înmânat juriului de preselecție în luna noiembrie 2015“.
De la înființarea sa (HCL nr. 319/2013), asociația a primit alocații bugetare de peste 500.000 de euro, pe care trebuia să-i cheltuiască în baza OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice. Potrivit textului invocat, „oricare organism cu personalitate juridică ce a fost înființat pentru a satisface nevoi de interes general fără caracter comercial sau industrial, finanțat, în majoritate, de către o autoritate contractantă sau de către alt organism de drept public“ (art. 8 lit. b) este „autoritate contractantă“. Inclusiv în cazul achiziției directe de produse, servicii sau lucrări, autoritatea contractantă trebuie să transmită către Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) „o notificare cu privire la fiecare achiziție directă a cărei valoare depășește echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro fără TVA, în cel mult zece zile de la data primirii documentului justificativ ce stă la baza achiziției realizate“ (art. 19 alin. 1).
Potrivit legislației achi­zițiilor publice, până la pragul de 30.000 de euro exclusiv TVA pentru achiziția de produse și servicii atribuirea contractelor se poate face prin negociere directă.
Este evident că cel puțin în cazul serviciilor de cercetare și consultanță, pe un contract în derulare care în 2015 va primi circa 33.000 de euro era nevoie de notificarea în SEAP. În 2014, ACCCE 2021 a prezentat un raport „în conformitate cu legea contabilității“, fără a nominaliza beneficiarii contractelor pe bani publici. Într-un răspuns către GdS, reprezentanții entității au precizat că „asociația are ca principiu de lucru prioritar transparența desfășurării proiectelor sale“ și că „în termenele prevăzute de lege va prezenta raportul anual de activitate“.
Ședința CL Craiova din data de 12 februarie ar fi un excelent prilej pentru ACCCE 2021 de a prezenta raportul detaliat de activitate, cu nominalizarea beneficiarilor de contracte, mai ales că asociația dorește o nouă subvenție de 90.000 de euro din bani publici. Interesant este că în proiectul de buget pe 2015 prezentat la dezbaterea publică din 4 februarie 2015, Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ apare cu „0“ lei alocați. „Am vrut să nu mai dăm bani anul acesta, dar consultanții spun că, dacă municipalitatea nu susține asociația e ca și cum nu susține proiectul“, a precizat primarul Lia Olguța Vasilescu. Probabil este vorba despre consultanții plătiți anul acesta cu 33.000 de euro din buget.
Pe de altă parte, nu putem încheia fără să observăm că în 2015 asociația „de drept privat“ primește 400.000 de lei din banii publici, iar acest lucru nu a fost prezentat cetățenilor, la dezbaterea publică din 4 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS