24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProbleme penale pentru fostul primar din Sadova

Probleme penale pentru fostul primar din Sadova

Fostul primar din Sadova este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual (Foto: Arhiva GdS)
Fostul primar din Sadova este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual (Foto: Arhiva GdS)

Primar al comunei doljene Sadova până în anul 2012, Vasile Jianu este acuzat de procurorii craioveni de „aranjarea“ unui contract privind modernizarea centrului civic din satul Damian. Vasile Jianu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual, alături de administratorul societății comerciale care a făcut lucrările, dar și de contabila Primăriei din Sadova. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au în lucru alte două dosare penale, în care anchetează cum au fost plătite ajutoarele sociale la Sadova, dar și legalitatea decontării către o firmă din comună a unor lucrări și materiale.

Povestea din acest dosar începe în martie 2009, când, susțin procurorii craioveni, primarul Vasile Jianu a încheiat cu SC GEGA CONSTRUCT SRL, reprezentată de administratorul Ștefan Costache, un contract privind modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova.
Contractul cu pricina, în valoare de 480.456 de lei, a fost înregistrat în evidențele Primăriei Sadova pe 6 martie 2009.
Care ar fi problemele descoperite de anchetatori? În primul rând, spun procurorii, edilul Jianu nu a parcurs procedurile legale privind achizițiile publice și a încredințat în mod direct contractul pentru modernizarea centrului civic din satul Damian. Altă problemă ar fi că încredințarea s-a făcut în lipsa unui proiect tehnic, dar și a unei estimări valorice.
„În fapt, fără a asigura derularea procedurilor legale din domeniul achizițiilor publice, fără existența unui proiect tehnic, în lipsa unei estimări valorice și fără a fi elaborată documentația de atribuire prin care să se asigure îndeplinirea unor specificații tehnice și a unor cerințe minime de calificare, inculpatul Jianu Vasile, în calitate de reprezentant al Consiliului Local al Comunei Sadova – primar, a încheiat cu SC GEGA CONSTRUCT SRL, reprezentată prin administratorul Costache Ștefa, la 6.03.2009, contractul de execuție nr. 15/06.03.2009 având ca obiect lucrările «Modernizare Centru Civic sat Damian», înregistrat sub nr. 3240/06.03.2009“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.
De asemenea, în urma verificărilor s-a mai stabilit că beneficiarul lucrării nu a asigurat dirigenția de șantier și nu i-a cerut executantului să constituie, potrivit legii, garanția de bună execuție. În plus, Primăria Sadova nu a impus prin contract un grafic de execuție, nu a stabilit un termen de finalizare a lucrărilor sau penalități de întârziere și nici măcar nu a recepționat lucrările.

Lucrări fictive achitate din banii primăriei

În urma anchetei, procurorii au mai stabilit că acestea nu ar fi singurele nereguli privind acest contract. S-a reținut că, după atribuirea contractului și începerea lucrărilor, „inculpatul Ștefan Costache, în calitate de administrator al SC GEGA CONSTRUCT SRL, a întocmit în perioada aprilie-iulie 2009, în vederea decontării, patru situații de plată privind cantitățile de lucrări executate la acest obiectiv, prin care a atestat, cu știință, contrar adevărului, executarea unor lucrări în valoare totală de 355.629 de lei, în condițiile în care valoarea lucrărilor real efectuate era inferioară (308.391 de lei)“. Ulterior, în urma inventarierii lucrărilor, s-a constatat că firma constructoare a „uitat“ să monteze 639 mp de pavaje, 639 mp substrat de balast, 14 metri de borduri mici și 171 metri de borduri prefabricate pentru trotuare.
Valoarea totală a cheltuielilor pentru lucrările neexecutate, dar plătite constructorului, a fost calculată de Curtea de Conturi la suma de 46.678 de lei. Ulterior, după controlul Curții de Conturi, pe 6 octombrie 2010, pentru recuperarea sumei de 46.678 de lei, plătită nelegal, între Primăria Sadova și SC GEGA CONSTRUCT SRL a fost întocmit un proces-verbal de compensare, suma fiind scăzută din evidența contabilă a primăriei.
De altfel, după ce au tras linie, anchetatorii au mai stabilit că, pe lângă cei 46.678 de lei, Primăria Sadova a achitat firmei constructoare și alte sume de bani pentru lucrări neexecutate. „S-au efectuat plăți către constructor totalizând 363.930,95 lei, în condițiile în care valoarea lucrărilor real executate la acest obiectiv este de 308.951 de lei, rezultând astfel o sumă achitată în plus, fără temei legal, în cuantum de 54.979 de lei“, au mai reținut anchetatorii. În total, Primăria Sadova ar fi plătit degeaba constructorului suma de 101.657 de lei.
Contabila Lucreția Tudor este acuzată că a semnat ordinele de plată în baza cărora au fost decontate lucrările neexecutate în lipsa documentelor care să justifice executarea și recepția lucrărilor. „Recepția reprezintă una dintre condițiile fără îndeplinirea căreia nu este permisă efectuarea plății unei cheltuieli de către contabilul unei instituții publice“, mai spun procurorii.

Dosar înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova

În acest dosar, fostul primar Vasile Jianu este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual, iar administratorul Ștefan Costache de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, Lucreția Tudor a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Procurorii craioveni au mai reținut că cei trei inculpați au recunoscut săvârșirea faptelor. Dosarul în care au fost cercetați a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 26 februarie.
În final, anchetatorii au reținut că „inculpatul Jianu Vasile, în calitate de primar al unității administrativ-teritoriale Sadova, a nesocotit în mod nepermis atribuțiile funcției de autoritate publică cu care este învestit primarul de comună. În exercitarea funcției de ordonator principal de credite și în raport de obligațiile primarului stipulate în Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale, mai ales cele arătate în dispozițiile art. 23 în legătură cu modul de realizare a execuției bugetare, inculpatul Jianu Vasile a angajat bugetul comunei la cheltuieli considerabile fără vreun temei legal cu consecința îmbogățirii fără justă cauză a unor persoane“.

Încă două dosare penale

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați, procurorii amintesc alte două dosare penale ce privesc Primăria Sadova. În unul se verifică legalitatea acordării ajutorului social în comună, iar în altul legalitatea decontării către o firmă a unor lucrări și materiale. În noiembrie 2010, Gazeta de Sud scria că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus efectuarea mai multor percheziţii în comuna Sadova, într-un dosar deschis în cazul miilor de ajutoare sociale acordate de primărie în baza Legii nr. 416. Asta după un control al inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care au descoperit nereguli în sute de dosare pentru ajutorul social.
La acea vreme, la 8.632 de locuitori ai comunei Sadova erau înregistrate în plată 1.448 de dosare, fiind aproximativ 3.000 de beneficiari ai ajutorului social. După controlul ITM, circa 800 de dosare au fost sistate de la plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS