15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDebranșările unora încarcă facturile altora

Debranșările unora încarcă facturile altora

Administratoarea Asociației nr. 27 Brazda lui Novac spune că blocul în care locuiește bătrâna a avut un consum mare
Administratoarea Asociației nr. 27 Brazda lui Novac spune că blocul în care locuiește bătrâna a avut un consum mare

O bătrână din Craiova s-a trezit că are de plătit la căldură o factură de 707 lei pe luna decembrie 2014. Este o sumă colosală pentru un apartament cu două camere, care nici măcar nu a beneficiat de suficientă căldură. „Mama mea locuiește în blocul C13c din Brazda lui Novac. Pentru luna decembrie a avut de plătit 707 lei la căldură, în condițiile în care a strâns robineții de la calorifere, pentru că are repartitoare. Nu este normal să plătească această sumă, trebuie să înțeleagă acest lucru și Elsaco, și furnizorul de căldură, Termo. Am auzit că pe luna ianuarie factura ar fi și mai mare. Este bătrână, are 93 de ani și, cu toate acestea, am fost nevoit să închid caloriferele și să-i pun radiator electric“, a spus Teodor Răceanu, fiul femeii.
Nici cei de la asociație, nici reprezentanții firmei de repartitoare nu pot să explice cum de un apartament cu două camere a ajuns să consume trei gigacalorii în luna decembrie și cinci gigacalorii în ianuarie. Aceştia consideră că facturile sunt mari din cauza dezechilibrului creat în bloc în urma debranșărilor. „În acel bloc este o situație aparte. Din cele 36 de apartamente, doar şase mai primesc căldură din sistem centralizat. Din cele șase apartamente, două sunt nelocuite. În cazul doamnei Răceanu, s-a înregistrat un număr mare de unități consumate – 331, iar prețul pe unitate a ieșit 2.08 lei. Factura pe bloc a fost de 1.896 de lei. Dânsa este bătrână, bolnavă, poate ține caloriferele deschise la maximum. Acolo, sistemul este dezechilibrat. S-au suspendat coloanele din foarte multe apartamente, s-au scos caloriferele de pe casa scării. Nu s-a făcut reechilibrarea. Pentru luna ianuarie am înțeles că are un consum de cinci gigacalorii“, a explicat administratoarea Asociației nr. 27 Brazda lui Novac, Mihaela Artagea.
Nu în aceeași situație sunt ceilalți proprietari din bloc rămași pe sistemul centralizat de încălzire. Ei au de plătit facturi rezonabile, cuprinse între 200 și 300 de lei.

Să se debranșeze tot blocul

Reprezentanții firmei de repartitoare care calculează facturile în blocul C13c din Brazda lui Novac spun că debranșările făcute în număr mare într-un bloc duc la dezechilibrul sistemului. Această situaţie s-ar putea rezolva fie prin reechilibrare termică, fie prin debranşarea întregului bloc. „În acel bloc este un dezechilibru total. Când 90% din bloc se debranșează, este clar că toţi cei rămași pe sistem centralizat sunt condamnați să plătească astfel de facturi. Aici s-au suspendat coloane, s-au anulat caloriferele pe casa scării. Intră mult agent termic care este distribuit unui număr foarte mic de proprietari. Este o problemă care trenează de ceva vreme și se accentuează de la an la an, pentru că de fiecare dată se mai debranșează cineva. S-au făcut verificări. Soluția este să se debranșeze tot blocul sau furnizorul de căldură să pună centrală pe bloc“, este de părere Mihai Roncea, reprezentantul Elsaco Brunata.

Factură record

În iarna 2013-2014, o pensionară de 84 de ani din Craiova s-a trezit cu o factură record la întreţinere. Este vorba de nici mai mult, nici mai puţin de 1.400 de lei pentru o singură lună de iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS