24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANAR implementează un Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor

ANAR implementează un Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor

Administrația Națională ”Apele Române” implementează proiectul ”WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, proiect  prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă și ape mari, poluări sau accidente la sistemul  de gospodărire a apelor) în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului , Apelor şi Pădurilor (MMAP). Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările, vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc, în toate cele 11 Bazine Hidrografice: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș – Vedea, Buzău – Ialomița, Siret, Prut – Bârlad și Dobrogea – Litoral.

Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni. Obiectivul general al proiectului WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apă în majoritatea zonelor, prin implementarea măsurilor structurale şi nestructurale şi de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, în vederea reducerii incidenţei dezastrelor naturale ce afectează populaţia României.

La nivelul Administrației Bazinale de Jiu prin proiectul WATMAN se vor realiza:

• În judeţul Dolj vor fi amplasate un număr de 7 staţii automatizate:
– 5 staţii automatizate pentru măsurarea calităţii apei: Işalniţa – Amaradia, Bechet – Dunăre, Calafat – Dunăre, Malu Mare – Jiu, Podari Jiu.
– O staţie pentru mărirea gradului de siguranţă la baraje: Baraj Işalniţa.
– O staţie pentru măsurarea debitelor la folosinţe : SE Craiova – Canal de apa calda.

• În judeţul Gorj vor fi amplasate 10 staţii automatizate din care:
– 4 staţii automatizate pentru măsurarea calitătii apei: Peşteana – Cioiana, Turburea – Gilort, Drăguţeşti – Aval evacuare APA REGIO , Stoina – Amaradia.
– 4 staţii pentru măsurarea debitelor la folosinţe: SE Rovinari, Pestisani – APA REGIO captare Clocotis, Stăneşti – APA REGIO captare Susita, Bărbăteşti – Staţia de apă Socu,
– O staţie automatizată cu senzori pentru măsurarea precipitaţiilor lichide şi solide la Polovragi.
– O staţie automatizată cu senzori pentru mărirea gradului de siguranţă la baraje: Baraj Rovinari.

• În judeţul Mehedinţi vor fi amplasate 3 staţii automatizate cu senzori pentru măsurarea calităţii apei în localităţile Faţa Motrului – Motru, Şimian – Dunăre, Şimian – Topolniţa.

• În judetul Hunedoara vor fi amplasate 7 statii automatizate din care:
– 5 staţii automatizate cu senzori pentru măsurarea precipitaţiilor lichide şi solide: Livezeni – Jiul de Vest, Banita – Peştera Bolii, Baraj Valea de Peşti, Staţia meteo Parâng, Staţia meteo Petroşani.
– O staţie pentru măsurarea calităţii apei: Petroşani – Jiu
– O staţie automatizată pentru mărirea gradului de siguranţă la baraje.

Realizarea sistemului informațional pentru managementul integrat al apelor va permite monitorizarea permanentă, on line, a datelor de gospodărire a apelor, necesare exploatării în siguranță a lucrărilor hidrotehnice și pentru protejarea împotriva inundațiilor. La barajele aflate în administrare se vor monta stațiile automatizate care vor prelua datele de gospodarire a apelor (cota în acumulare, volumul stocat, volumul de atenuare disponibil, imagini amonte și aval, imagine de pe mira hidrometrică, etc.). Stațiile automatizate de pe cursurile de apă vor măsura volumul precipitațiilor solide sau lichide și vor transmite datele on line. Astfel va crește precizia prognozelor hidrologice, iar comunicarea cu administrațiile publice locale, privind apărarea împotriva inundațiilor, se va putea realiza în timp util intervențiilor. Pentru dotarea celor două centre de intervenție rapidă (Craiova și Târgu Jiu) au fost aduse utilajele necesare intervențiilor în cazul apelor mari sau poluărilor. Până acum s-au primit  dotări precum: 1800 m liniari diguri gonflabile, 4 mașini de umplut saci cu nisip, tractor cu remorcă, sisteme de iluminat, un laborator mobil, o barcă cu motor, etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS