10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de craioveni au donat sânge pentru o fetiță

Zeci de craioveni au donat sânge pentru o fetiță

Donatorii de sânge pot să salveze zilnic viețile oamenilor bolnavi (Foto: Arhiva GdS)
Donatorii de sânge pot să salveze zilnic viețile oamenilor bolnavi (Foto: Arhiva GdS)

Aproximativ 40 de persoane au mers ieri-dimineață la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova să doneze sânge. Oamenii s-au mobilizat pentru a-i da o şansă la viaţă micuţei Elena, victimă a unui accident rutier. Fetița este internată la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Craiova și se află în stare gravă.

Elena are numai nouă ani și trece printr-un coșmar. În urmă cu trei zile, fetiţa a fost victima unui accident rutier produs pe raza comunei Deveselu. Copila are un traumatism cranio-cerebral și fractură la membrul superior stâng. Medicii le-au spus rudelor că Elena are nevoie urgentă de sânge. Mai mulți tineri au făcut public cazul fetei pe internet și pe rețelele de socializare şi astfel zeci de craioveni impresionaţi de drama copilei au mers ieri să doneze sânge. Starea Elenei este însă în continuare gravă. „Pentru că are acel hematom pe creier, ieri (luni – n.r.) i s-a făcut un tomograf, iar astăzi (marți – n.r.), în funcție de evoluția stării ei, se va decide dacă se intervine chirurgical sau nu. În acest moment este în comă. Este ținută sub supraveghere, iar dacă hematomul continuă să crească, se va interveni chirurgical“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

Elena şi-a pierdut mama în accident

Autoturismul în care se aflau Elena, alături de tatăl și mama sa, împreună cu alte două persoane, a intrat sâmbătă seară într-un copac de pe marginea DN 54, pe raza comunei Deveselu. Șoferul a vrut să depăşească un autoturism fără să păstreze distanţa regulamentară şi a acroşat respectivul autovehicul. Mama fetiței şi soţia şoferului au murit pe loc. Elena a fost transportată cu un autoturism particular la Spitalul din Caracal, după care a fost trimisă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Craiova. Și tatăl fetiței a fost adus la același spital şi se află în stare gravă.
Ieri, mama Elenei a fost înmormântată. Rudele fetiței le mulțumesc celor care le-au fost alături și luptă să salveze viața micuței. „În jur de 40 de persoane au donat. Dorim să le mulțumim celor care au fost alături de noi“, a spus Andra Rotaru, verișoara fetiței.
Valentin Gună este unul dintre donatori și spune că a aflat de caz de pe o rețea de socializare. „Nu am putut să rămân indiferent. Am vorbit cu doi prieteni și am mers împreună să donăm. La centru au venit foarte multe persoane. Am mai donat sânge și voi face asta de fiecare dată când este nevoie“, a spus băiatul.

În fiecare zi este nevoie de donatori de sânge

Spitalele se confruntă cu lipsa sângelui, iar medicii fac apel către oameni să doneze. La Spitalul Județean de Urgență Craiova ajung zilnic oameni a căror viață depinde de câteva picături de sânge. Nu s-a descoperit niciun înlocuitor al sângelui, iar donarea este soluția pentru a putea salva vieţi. Centrul Regional de Transfuzie Sangui­nă Craiova este locul unde trebuie să mergeţi pentru a dona sânge.
Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să nu sufere de boli contagioase precum hepatită, tuberculoză şi să nu fie răcit. După fiecare donare de sânge, donatorul beneficiază de analize gratuite.
Donarea scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În urma donării crește și rezistența la traumatisme, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai repede, acesta fiind obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS