13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProbleme cu legea la Termo SRL

Probleme cu legea la Termo SRL

Din 2012, Regia de Termoficare Craiova s-a transformat în SRL, intrând sub incidența Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale. Timp de un an și jumătate, specialiștii primăriei par să fi încălcat legea, riscând mandatul primarului Lia Olguța Vasilescu.

În 2012, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) din subordinea Consiliului Local (CL) Craiova a fost reorganizată în societate comercială cu răspundere limitată – SC Termo Craiova SRL (HCL nr. 154/2012). Acționarii societății erau CL Craiova (95%) și Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova (5%). Modul de funcționare a unei societăți cu răspundere limitată (SRL) este reglementat de Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, actualizată. Hotărârile asociaților se iau în adunarea generală a asociaților (art. 191, alin, 1), iar prin actul constitutiv se va putea stabili că votarea se poate face prin corespondență (art. 191, alin. 2).
În actul constitutiv al Termo Craiova SRL nu există o prevedere care să spună că votarea se poate face și prin corespondență.
Adunarea Generală a Asociaților (AGA) decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaților și a părților sociale, în afară de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel (art. 192, alin. 1). Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaților, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel (art. 192, alin. 2). Prevederile legale privind adoptarea deciziilor în AGA sunt conținute de actul constitutiv al Termo SRL (art. 20, alin. 1-2). Printre atribuțiile AGA (art. 194, alin. 1, lit. b) se numără și aceea a desemnării administratorilor și cenzorilor, lucru inserat în actul constitutiv al Termo SRL (art. 21, lit. b). Tot în AGA (art. 21, lit. a din actul constitutiv) se aprobă structura organizatorică a societății, organigrama și statul de funcții, la propunerea administratorului.

Regia Termo SRL

Art. 201, alin. 1, din Legea nr. 31/1990 spune că situațiile financiare vor fi întocmite după normele prevăzute pentru societatea pe acțiuni. După aprobarea de către AGA, acestea vor fi depuse de administratori la direcțiile generale ale finanțelor publice competente, în termenele prevăzute de lege. Să vedem acum dacă societatea Termo SRL a respectat Legea nr. 31/1990 și prevederile actului constitutiv. În primul rând, trebuie remarcat că există o problemă privind întrunirea AGA: actul constitutiv nu prevede votul prin corespondență. În aceste condiții, cine a reprezentat Municipiul Craiova în AGA? Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală (art. 36, alin. 3, lit. c) spune că CL exercită, în numele unității administrativ-teritoriale, toate drepturile și obligațiile corespunzătoare participațiilor deținute la societăți comerciale sau regii autonome, în condițiile legii. Persoanele împuternicite sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local (art. 37). GdS a arătat marți („Olguța Vasilescu, incompatibilă?“ – 3 februarie 2015) că în perioada 4 octombrie 2012 – 27 martie 2014 CL Craiova nu a adoptat nici o HCL pentru desemnarea reprezentantului în AGA. Atunci cum a funcționat Termo SRL? Am văzut deja că Termo SRL și-a modificat statutul, lucru posibil numai în AGA (art. 20, alin. 2 din statut), iar în locul asociatului Municipiul Craiova a semnat primarul Lia Olguța Vasilescu. Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice interzice (art. 87, alin. 1, lit. f) primarilor să reprezinte municipiul în AGA, consecința fiind pierderea mandatului, conform art. 15, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali.

La un pas de dezastru

Administratorul societă­ții (Mihai Neațu) a fost desemnat de CL Craiova, dar a fost el numit în funcție de AGA? După cum am arătat deja, contractul de administrare al acestuia a fost semnat (conform HCL nr. 681/2013) de primarul Olguța Vasilescu. Reprezenta Olguța Vasilescu societatea Termo SRL? În ce calitate? Au fost aprobate situațiile financiare în AGA înainte să fie depuse la Fisc? Dacă nu, ce implicații civile sau penale poate avea acest lucru? Vorbim totuși de furnizorul de agent termic al orașului Craiova, o societate înființată în 2012 și aflată acum la un pas de faliment, după ce Complexul Energetic Oltenia (CEO) i-a cerut insolvența pentru datorii de 63 de milioane de euro.
Un interogatoriu dintr-un proces aflat pe rol ne lămurește puțin despre viziunea reprezentanților Termo SRL privind funcționarea unei societăți comerciale. Spre exemplu, aceștia nu recunosc art. 191 din Legea nr. 31/1990 și art. 16 din statut, care spune că societatea este condusă de AGA.
În opinia lor, hotărârea unui asociat majoritar (Municipiul Craiova) ține loc de hotărâre AGA. Atunci nu este de mirare că primarul a semnat documentele societății riscând să fie declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI) și să-și piardă mandatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS