22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosar penal pentru firmele care au lucrat la clădirea Tribunalului Dolj

Dosar penal pentru firmele care au lucrat la clădirea Tribunalului Dolj

Anul trecut, la trei firme care efectuau lucrări la clădirea Palatului de Justiție au fost descoperiți zeci de muncitori  fără forme legale (Foto: Arhiva GdS)
Anul trecut, la trei firme care efectuau lucrări la clădirea Palatului de Justiție au fost descoperiți zeci de muncitori
fără forme legale (Foto: Arhiva GdS)

Trei dintre subcontractorii care au lucrat la noua clădire a Palatului de Justiție de pe strada Brestei, descoperiți că ar fi folosit la ridicarea construcției 93 de muncitori fără forme legale, s-au ales cu dosar penal.

La sfârșitul anului 2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a descoperit în evidențele a trei dintre firmele care lucrau în subantrepriză în Craiova, la clădirea care ar urma să găzduiască Tribunalul Dolj și Curtea de Apel Craiova, că aveau foarte mulți oameni care ar fi muncit fără forme legale pe acel șantier. Inspectorii ITM veniți în control au descoperit 93 de persoane care figurau în evidențele a trei firme cum că ar fi lucrat acolo, dar niciuna dintre acele persoane nu avea contract individual de muncă nici măcar pe perioadă de probă, cum cere legislația. La vremea respectivă, descoperirea unui număr atât de mare de muncitori fără contracte de muncă într-un singur loc a fost o surpriză pentru autorități.
Ulterior, pe numele administratorilor celor trei firme care au sediul social în alte județe s-au întocmit dosare penale. „Nu ne întâlnim prea des cu un număr atât de mare de lucrători fără forme legale. La toți trei angajatorii li s-au făcut acte pentru continuarea cercetărilor sub aspect infracțional, acte care au fost înaintate către Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj“, a precizat Răzvan Dumitru, inspector de muncă la ITM Dolj, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege TV.
Potrivit legii, dacă o societate are mai mult de cinci angajați fără contracte individuale de muncă se consideră infracțiune, iar administratorii se aleg cu dosare penale, care se înaintează organelor de cercetare de pe raza județului în care s-a desfășurat activitatea pentru care s-au utilizat muncitori „la negru“, deci pe teritoriul județului în care s-ar fi produs fapta.

Dosar în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice

Întrebați de existența dosarelor penale pentru unele dintre firmele care au lucrat la noul sediu al Tribunalului Dolj, reprezentanții IPJ Dolj ne-au comunicat următoarele: „Se fac cercetări într-un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de muncă «la negru», faptă prevăzută de Legea nr. 53/2003. Dosarul este înregistrat la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice“. Într-un astfel de dosar penal pot fi cercetate mai multe firme care au avut muncitori „la negru“, urmând ca pe parcursul cercetărilor să se clarifice situația societăților respective.

302 persoane descoperite că lucrau „la negru“, în 2014

Potrivit reprezentantului ITM Dolj, în tot anul 2014 au fost descoperite în Dolj 302 persoane care lucrau „la negru“. Pentru fiecare persoană descoperită fără forme legale, firma plătește o amendă între 10.000 și 20.000 de lei, dacă este descoperită de ITM. Codul Muncii spune că e obligatoriu să se încheie contract individual cu persoanele care lucrează, fie și pentru o perioadă de probă. Contractele de muncă trebuie înregistrate în registrul electronic de evidență a salariaților din România (REVISAL) cu cel puțin o zi înainte ca oamenii să intre la lucru. Tribunalul Dolj ne-a comunicat în noiembrie 2014, când au fost descoperiți lucrătorii „la negru“, că instituția nu are nicio legătură cu situația creată pe șantier, întreaga responsabilitate aparținând angajatorilor.
În 2014 au existat 14 dosare penale transmise organelor competente de cei de la ITM Dolj, iar în ianuarie 2015 deja a fost descoperit un caz de mai multe persoane care au lucrat „la negru“ la o singură firmă, deci s-au efectuat formalitățile pentru a i se întocmi dosar penal reprezentantului legal al firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS