12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru financiar la unele asociații de proprietari

Dezastru financiar la unele asociații de proprietari

Pompiliu Cebuc, președintele Asociației nr. 9 Constantin Brâncoveanu, spune că datoriile  vin din urmă, de la rău-platnici (FOTO: GdS)
Pompiliu Cebuc, președintele Asociației nr. 9 Constantin Brâncoveanu, spune că datoriile
vin din urmă, de la rău-platnici (FOTO: GdS)

2.390.000 de lei, 2.233.953 de lei, 2.100.000 de lei. Sunt sume colosale, care reprezintă datoriile unora dintre asociațiile de proprietari din Bănie către furnizorul de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL.

Datoriile unora dintre asociațiile de proprietari din Craiova doar la unul dintre furnizorii de utilități au ajuns la cote alarmante. Debitele au crescut lună de lună și nu întotdeauna din vina restanțierilor, cât mai ales din cauza furturilor sistematice ale celor angajați la asociații și a indolenței furnizorului, care a livrat căldură și apă caldă menajeră populației fără să ridice un deget pentru recuperarea banilor. Este un cerc vicios, în care sunt prinși administratorii care și-au băgat în buzunar banii asociației, facturile cu penalități, pe care angajații asociațiilor nu le-au mai trecut în listele de plată ca să nu trezească bănuiala locatarilor. Cercul este completat de proprietarii care nu-și plătesc ani în șir întreținerea și de serviciul din cadrul Primăriei Craiova (Serviciul Control și Monitorizare Asociații de Proprietari) care a avut o activitate defectuoasă în ceea ce privește supervizarea asociațiilor de proprietari. Nu în ultimul rând, vinovat este însuși furnizorul de căldură al orașului, SC Termo Craiova, care a livrat energie termică fără să încerce să recupereze banii pentru serviciul prestat.

Delapidări fabuloase

GdS a încercat să afle chiar de la reprezentanții unor asociații de proprietari mari debitoare de unde provin sumele colosale pe care le datorează furnizorului de căldură al orașului. Asociația nr. 7 din cartierul 1 Mai, de exemplu, are în prezent o datorie de 2.233.953 de lei către SC Termo Craiova SRL (1.445 229 de lei debit și 788.724 de lei penalizări). Este una dintre primele trei asociații cu cele mai mari debite din Craiova către furnizorul de căldură. Ieri, toți angajații din asociație erau în concediu medical, de la președinte la administrator și casier, dacă ar fi să judecăm după anunțul pus pe ușa blocului, o coală de hârtie A4 pe care scrie „C. medical 2-5 februarie“. În realitate, singurul care are probleme de sănătate este președintele asociației.
Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu are o restanță de 2.100.000 de lei. „Este o datorie veche. Abia am ajuns cu plățile la anul 2012. Datoria provine de la o delapidare de 2.170.000 de lei. Fosta administratoare și-a însușit banii. Ca să nu simtă proprietarii, penalitățile de la furnizori nu le mai băga în listele de plată. A făcut reparații fictive și în acest mod s-a ajuns la o sumă colosală. În 2009, când am venit la asociație, plăteam doar penalități 28.700 de lei, iar în prezent plătim 6.800 de lei. De la fostul administrator am recuperat foarte puțin, iar restul am recuperat prin penalități proprii. I-am executat pe unii rău-platnici. Am fost la un pas de colaps, și acum avem mari probleme. Avem rău-platnici, avem datorii care vin din urmă“, a explicat Pompiliu Cebuc, președintele Asociației nr. 9 Constantin Brâncoveanu.
Și la Asociația nr. 23 Calea București datoria la Termo trece de ordinul sutelor de mii de lei. Banii încasați de la proprietari au ajuns în buzunarul fostului administrator. Asociația figurează din acest motiv ca unul dintre marii restanțieri ai furnizorului de căldură al orașului. „Diferența dintre activ și pasiv este de 1.400.000 de lei. Nu știm unde au dispărut banii. Avem o plângere pe numele fostului administrator și sperăm să se soluționeze favorabil. Datoria pe care asociația o are la Termo este de aproximativ 2.000.000 de lei, dintre care jumătate sunt penalități. Încercăm să recuperăm aceste sume odată cu recuperarea prejudiciului de la fostul administrator. În al doilea rând, în adunarea generală proprietarii au fost de acord să se achite penalități proprii de 0,1% pe zi de întârziere, chiar dacă nu este corect să plătească oamenii pentru un prejudiciu care nu este din vina lor“, a afirmat Adrian Corzanu, administratorul Asociației de proprietari nr. 23 Calea București.
Lista asociațiilor aflate într-o situație similară este însă mult mai mare, lucru confirmat și de reprezentanții primăriei. „Cei de la Termo ne-au furnizat şi nouă o listă cu 50 de asociații care au debite foarte mari către ei. Ne solicită sprijinul, iar noi avem posibilitatea să mergem în aceste asociații să facem verificări. Acolo unde sunt astfel de debite, sunt din cauza delapidărilor, dar și a restanțelor“, a explicat Sorin Tudor, șeful Serviciului Control și Monitorizare Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS