7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi pentru șoferii care nu transportă copiii în siguranță

Amenzi pentru șoferii care nu transportă copiii în siguranță

Polițiștii de la Rutieră îi vor amenda pe șoferii care nu respectă noile reglementări începând cu jumătatea lunii martie (Foto: Arhiva GdS)
Polițiștii de la Rutieră îi vor amenda pe șoferii care nu respectă noile reglementări începând cu jumătatea lunii martie (Foto: Arhiva GdS)

Începând cu jumătatea lunii februarie vor intra în vigoare noile reglementări privind siguranţa copiilor care sunt transportaţi în autovehicule. Timp de 30 de zile, polițiștii de la Rutieră îi vor informa pe șoferi despre noile prevederi legislative, iar de la jumătatea lunii martie, îi vor putea amenda pe cei care nu transportă copiii în scaune omologate sau cu centuri de siguranță.

Șoferii care nu se asigură că minorii poartă centuri de siguranţă sau că sunt transportați în scaune pentru copii omologate riscă amenzi între 390 și 487,5 lei, începând cu jumătatea lunii martie, la 30 de zile după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută drept Codul Rutier.
La sfârșitul lunii septembrie 2014, Codul Rutier a fost modificat prin Ordonanța nr. 21/2014, însă noile reglementări privind transportul în siguranță al copiilor urmează să intre în vigoare abia luna aceasta, la 30 de zile după ce au fost aduse modificări și Regulamentului.
Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule numai în scaune speciale. Scaunul pentru copii trebuie să fie omologat şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, însă există și o excepție: scaunul pentru copii poate fi montat pe locul din faţă al mașinii numai dacă producătorul scaunului prevede acest lucru, însă numai după dezactivarea airbag-ului frontal.
În ceea ce-i privește pe copiii mai înalți de 135 de centimetri, aceștia pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centurile de siguranţă pentru adulţi ori folosesc un scaun pentru copii.

Alte excepții

Noile modificări ale Regulamentului de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 se referă la alte câteva excepții privind transportul copiilor în siguranță.
Scaunul pentru copii nu este obligatoriu în cazul în care copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. De asemenea, copilul căruia i-a fost eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav (în care este însă menţionată afecţiunea care contraindică folosirea sistemelor de siguranţă) nu este obligat să fie pus într-un scaun pentru copii sau să poarte centura de siguranță. Copilul pentru care a fost eliberat un certificat medical poate fi transportat însă numai pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copiilor mai mici de trei ani, numai sub supravegherea altei persoane, alta decât șoferul.
De asemenea, șoferul este însă obligat să aibă la el respectivul certificat medical, în care trebuie trecută și durata de valabilitate a acestuia.
Modificările aduse Regulamentului mai prevăd că, în cazul în care copiii sunt mai mici de trei ani, ei nu pot fi transportați în autovehicule care nu au centuri de siguranță. În schimb, copiii mai mari de trei ani, dar care nu sunt mai înalți de 150 centimetri pot călători cu mașinile care nu au centuri de siguranță, însă doar dacă nu stau pe scaunul din față.
Pentru nerespectarea acestor obligații, șoferii sunt sancționați cu patru-cinci puncte-amendă (între 390 și 487,5 lei), plus trei puncte de penalizare.

Șoferii și polițiștii sunt de acord cu noile modificări

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au explicat că sunt binevenite aceste modificări, care transpun în legislația națională prevederile legislației europene privind utilizarea obligatorie a centurilor și sistemelor de siguranță pentru copii în vehicule.
„Este vorba de măsuri care cresc gradul de siguranță a copiilor pe timpul deplasării pe drumurile publice. Odată cu intrarea în vigoare a acestora, mai exact de pe 14 februarie, polițiștii de la Rutieră vor desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la rolul preventiv al noilor reglementări“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Potrivit HG nr. 11/2015 (publicată în Monitorul Oficial pe 15 ianuarie), prin care a fost modificat Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, „pentru o perioadă de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Poliția Rutieră din cadrul Poliției Române desfășoară activități de informare a participanților la trafic“. Astfel, șoferii care nu transportă copiii în siguranță vor fi amendați abia după jumătatea lunii martie.
La rândul lor, șoferii spun că siguranța copiilor ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc, iar noile măsuri ar trebui să crească siguranța copiilor. „Eu sunt de acord cu aceste modificări, pentru că așa este și în străinătate. În Canada, după ce am născut, nu m-au externat din spital până când nu am adus scaunul pentru copil ca să fie verificat de către asistente. După ce ne-am întors în țară, am cumpărat un scaun pentru copil și nu circulăm fără el“, a spus o craioveancă de 30 de ani, care a locuit trei ani în Canada.
„Am înțeles că amenzile sunt cam mari, însă sunt de acord cu ele în cazul șoferilor care țin copiii pe scaunul din față. Este periculos în primul rând pentru copil, dar și pentru șofer. Nu sunt însă de acord cu purtarea centurii de siguranță de către șoferi în orașe, pentru că nu se circulă cu viteză și pe distanțe foarte mari“, a spus Alexandru S., din Craiova.
„După părerea mea, este o măsură bună, dar nu știu dacă există scaune pentru copiii cu înălțimea de 130 de centimetri. Cred că este o măsură care se va aplica numai câteva luni, cum a fost și în cazul truselor medicale sau al triunghiurilor reflectorizante auto“, a mai spus un craiovean.

Scaunul pentru copii

Potrivit Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înțelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziția șezut sau culcat, care poate cuprinde o combinație de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere, ce poate fi ancorat la un autovehicul. Dispozitivul de fixare în scaun poate fi și un sistem constituit dintr-un dispozitiv parțial de fixare în scaun, utilizat împreună cu centura de siguranță cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, dar și portbebe-coșuleț pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare ori centură și sisteme de centuri pentru copii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS